Εορτολόγιο 25 Ιουνίου 2022: Τι γιορτή είναι σήμερα στην Ελλάδα – Ποιοι γιορτάζουν – Ευχές για την ονομαστική γιορτή, στο armyvoice.gr
Σήμερα 25 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το Εορτολόγιο στο Armyvoice.gr είναι της Οσίας Λιβύης και του Αγίου Έρωτος.
Εορτολόγιο 25 Ιουνίου 2022
Σήμερα 25 Ιουνίου 2022 εορτάζουν:
Αγία Φεβρωνία
Όσιος Διονύσιος κτήτορας της Μονής Τιμίου Προδρόμου Αγίου Όρους
Άγιος Προκόπιος που μαρτύρησε στη Σμύρνη
Άγιος Γεώργιος ο εν Κρήνη
Άγιοι Ορέντιος, Φαρνάκιος, Έρωτας, Φίρμος, Φιρμίνος, Κυριάκος, και Λογγίνος
Ανάμνηση της σωτηρίας της Κωνσταντινούπολης με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου
Αγίες Λεωνίδα, Λιβύη και Ευτροπία οι Οσιομάρτυρες
Όσιος Σίμων
Όσιος Δομέτιος
Άγιος Θεοδόσιος ο μάρτυρας
Άγιος Μεθόδιος ο εν Νυβρίτω
Άγιοι Πέτρος και Φεβρωνία οι θαυματουργοί
Όσιος Μαρτύριος ο επίσκοπος
25 Ιουνίου γιορτή – Ποιος γιορτάζει σήμερα
Σύμφωνα με το eortologio.net, σήμερα γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα:
Λίβιος, Λίβας, Λιβύη
Έρως, Έρωτας
Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα, Φεύρα, Φεβρούλα, Φευρούλα, Φευρωνίτσα, Φεβρωνίτσα
Η Αγία Φεβρωνία, ήταν περιζήτητη νύμφη για την σωματική της ομορφιά. Σε ηλικία 17 ετών, επέλεξε το δρόμο της άσκησης και της εγκράτειας στο μοναστήρι όπου ηγουμένη ήταν η θεία της, Βρυένη και βρισκόταν στην Μεσοποταμία.
Κάποια ημέρα όμως, ένα στρατιωτικό σώμα το οποίο κατεδίωκε χριστιανούς, με επικεφαλής το Σεληνο (288 μ.Χ.) έφθασε και στο μοναστήρι της Φεβρωνίας. Οι άλλες μοναχές κατόρθωσαν να διαφύγουν, η Αγία όμως η οποία ήταν άρρωστη δεν κατόρθωσε να μετακινηθεί. Κοντά της παρέμειναν η ηγουμένη Βρυένη και η αδελφή Θωμαΐς.
Οι στρατιώτες, μόλις αντίκρυσαν τη Φεβρωνία, έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά της. Άφησαν, λοιπόν, τρεις άνδρες να τη φρουρούν και οι υπόλοιποι γύρισαν και το ανέφεραν στον αρχηγό τους Σελήνο.
Αυτός αμέσως διέταξε και την έφεραν μπροστά του, και με κάθε τρόπο την πίεσε να άλλαξοπιστήσει. Πρότεινε στη Φεβρωνία να τη δώσει σύζυγο στον ανεψιό του Λυσίμαχο, που κοντά του θα γνώριζε μεγάλη δόξα.
Η Φεβρωνία, όμως, προτίμησε να γίνει «της μελλούσης αποκαλύπτεσθαι δόξης κοινωνός» (Α’ Έπιστολή Πέτρου, ε’ 1).
Προτίμησε, δηλαδή, να είναι συμμέτοχος της δόξας που θα αποκαλυφθεί κατά τη δευτέρα παρουσία, και με περίσσιο θάρρος περιφρόνησε τις προτάσεις του Σελήνου, ο όποιος, αφού τη βασάνισε, τελικά τη σκότωσε με ξίφος.







