Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2026
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στρατιωτικά νοσοκομεία: «Φαλίρισαν» με τον νόμο Δένδια – Απλήρωτοι οι προμηθευτές

Στρατιωτικό νοσοκομείο, Νίκος Δένδιας και απλήρωτα τιμολόγια προμηθευτών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού
Με νέο νόμο, μετά τον νόμο Δένδια, εξοφλούνται οι απλήρωτοι προμηθευτές των στρατιωτικών νοσοκομείων για φάρμακα, υγειονομικό υλικό και υπηρεσίες.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία «φαλίρισαν» με τον νόμο Δένδια και οι προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι. Έναν χρόνο και πλέον μετά τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο για να εξοφλήσει δαπάνες φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν χωρίς να έχουν τηρηθεί οι κανονικές διαδικασίες του δημοσίου λογιστικού και των δημοσίων συμβάσεων.

Βάλε το Armyvoice.gr στις πηγές σου στο Google πάτα εδώ ↗

Τον Απρίλιο του 2025, ο Νίκος Δένδιας παρουσίαζε στη Βουλή τον νόμο για τα στρατιωτικά νοσοκομεία ως τη λύση σε ένα οικονομικό και διοικητικό «χάος».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριζε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν κατέθεταν προϋπολογισμό, δεν διέθεταν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούσαν ουσιαστικά και κάλυπταν τα οικονομικά τους κενά μέσα από τις γενικές λειτουργικές δαπάνες των Γενικών Επιτελείων.

Έναν χρόνο και πλέον μετά την ψήφιση του νόμου 5195/2025, οι προμηθευτές των στρατιωτικών νοσοκομείων εξακολουθούν να περιμένουν τα χρήματά τους και η κυβέρνηση καταφεύγει ξανά σε ειδική νομοθετική ρύθμιση για να εξοφλήσει τις οφειλές.

Νέος νόμος για να πληρωθούν οι προμηθευτές

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας περιλαμβάνεται το άρθρο 71, με τίτλο:

«Εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού».

Βάλε το Armyvoice.gr στις πηγές σου στο Google πάτα εδώ ↗

Η διάταξη αφορά δαπάνες των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΝΙΜΤΣ για:

Διαφημιστικό banner της Real Finance για στεγαστικό δάνειο ενστόλων.
  • φάρμακα,
  • υγειονομικό υλικό,
  • ορθοπεδικό υλικό,
  • χημικά αντιδραστήρια,
  • παροχή υπηρεσιών.

Οι δαπάνες πραγματοποιήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2025 έως τη δημοσίευση του νέου νόμου και δεν μπορούν να εξοφληθούν με τις κανονικές διαδικασίες.

Για να πληρωθούν οι προμηθευτές, η κυβέρνηση επιτρέπει την εξόφλησή τους κατά παρέκκλιση των διατάξεων του δημοσίου λογιστικού, της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις και των κανόνων ανάληψης υποχρεώσεων.

Στην πράξη, η Βουλή καλείται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις πληρωμές, επειδή οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν ακολουθήθηκαν εγκαίρως.

Οι οφειλές δημιουργήθηκαν μετά τον νόμο Δένδια

Η νέα ρύθμιση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της χρονικής περιόδου που καλύπτει.

Ο νόμος Δένδια για τα στρατιωτικά νοσοκομεία τέθηκε σε ισχύ στις 9 Μαΐου 2025. Από την επομένη κιόλας ημέρα άρχισαν να δημιουργούνται δαπάνες που χρειάστηκαν ειδική νομοθετική κάλυψη για να πληρωθούν.

Με προηγούμενη ρύθμιση είχε επιτραπεί η εξόφληση δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τις 10 Μαΐου 2025 έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.

Το νέο άρθρο 71 συνεχίζει από εκεί ακριβώς όπου σταμάτησε η προηγούμενη ρύθμιση. Καλύπτει τις δαπάνες από την 1η Νοεμβρίου 2025 έως τη δημοσίευση του νέου νόμου.

Οι ειδικές ρυθμίσεις καλύπτουν έτσι σχεδόν αδιάλειπτα ολόκληρη την περίοδο εφαρμογής του νόμου Δένδια.

Οι σημερινές οφειλές δεν προέρχονται από την προηγούμενη κατάσταση που ο υπουργός περιέγραφε ως «χάος». Δημιουργήθηκαν μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ο ίδιος εισηγήθηκε και ψήφισε.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και έλλειψη ρευστότητας

Η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ΝΙΜΤΣ έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών.

Η αιτιολόγηση της διάταξης συνδέει τις οφειλές με δυσχέρειες στη διαδικασία πραγματοποίησης των δαπανών και με την έλλειψη ρευστότητας των νοσοκομείων.

Στην οικονομική ασφυξία προστίθενται και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, οι οποίες έφθαναν τα 106,8 εκατ. ευρώ και παρέμεναν απλήρωτες, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις του Νίκου Δένδια.

Η κατάσταση αφορά κρίσιμα υλικά και υπηρεσίες για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Φάρμακα, αντιδραστήρια, ορθοπεδικό και υγειονομικό υλικό έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά οι προμηθευτές δεν έχουν εξοφληθεί.

Το Armyvoice.gr είχε ήδη καταγράψει από τον Μάρτιο του 2026 ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία συνέχιζαν να προμηθεύονται φάρμακα και υγειονομικό υλικό επί πιστώσει, λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων, δημιουργώντας ξανά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί, παράλληλα, για κινδύνους στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και στη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών υγείας, εάν οι οφειλές δεν τακτοποιηθούν.

Οι προμηθευτές χρηματοδοτούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Η διαδοχική προσφυγή σε νομοθετικές ρυθμίσεις δείχνει ότι οι προμηθευτές παραδίδουν υλικά και παρέχουν υπηρεσίες, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.

Ουσιαστικά, οι ιδιωτικές εταιρείες καλούνται να χρηματοδοτούν τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, περιμένοντας κάθε φορά από την κυβέρνηση να ψηφίσει ειδική διάταξη για την εξόφλησή τους.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην καθυστέρηση των πληρωμών. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι δαπάνες, τη δημοσιονομική διαχείριση και την αδυναμία εφαρμογής των διαδικασιών που ισχύουν για όλους τους δημόσιους φορείς.

Όταν απαιτείται κάθε λίγους μήνες νέος νόμος για να πληρωθούν φάρμακα, υλικά και υπηρεσίες, η έκτακτη νομοθετική λύση έχει μετατραπεί σε σταθερό τρόπο λειτουργίας.

Άνοιξαν σε ιδιώτες, αλλά δεν πληρώνουν τους προμηθευτές

Την ίδια περίοδο που τα στρατιωτικά νοσοκομεία αδυνατούν να εξοφλήσουν κανονικά τους προμηθευτές τους, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά στη λειτουργία απογευματινών ιατρείων με πληρωμή και ανοίγει την πρόσβαση σε ιδιώτες, ασφαλιστικούς φορείς και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο νόμος Δένδια προβλέπει ότι οι διοικητές μπορούν να συνάπτουν σχετικές συμβάσεις, ενώ η απόφαση Δαβάκη καθόρισε ήδη τιμές για επισκέψεις, εξετάσεις και μικρές επεμβατικές πράξεις.

Το υπουργείο αναζητά νέα έσοδα από ιδιώτες και ασφαλιστικές, την ώρα που οι εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη παραδώσει φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό περιμένουν ειδική νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν.

Από το «χάος» στους απλήρωτους προμηθευτές

Ο Νίκος Δένδιας υποστήριζε τον Απρίλιο του 2025 ότι ο νόμος του θα επέβαλλε οικονομικό έλεγχο, προϋπολογισμούς, απολογισμούς και λογοδοσία στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Το αποτέλεσμα της πρώτης χρονιάς εφαρμογής είναι απλήρωτοι προμηθευτές, ληξιπρόθεσμες οφειλές, έλλειψη ρευστότητας και διαδοχικές νομοθετικές εξαιρέσεις.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία χρειάζονται τώρα έναν ακόμη νόμο για να πληρώσουν εκείνους που τα προμηθεύουν με φάρμακα και βασικό υγειονομικό υλικό.

Ο νόμος Δένδια δεν σταμάτησε το οικονομικό «χάος» που ο ίδιος ο υπουργός περιέγραφε. Το μετέφερε στο νέο σύστημα και άφησε τους προμηθευτές να περιμένουν την επόμενη νομοθετική ρύθμιση για να πάρουν τα χρήματά τους.

Συντάκτης Ιωάννα Ηλιάδη

Η Ιωάννα Ηλιάδη είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Ιδρύτρια του Armyvoice.gr, διαπιστευμένη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 1991, με εξειδίκευση σε θέματα άμυνας, στρατιωτικού προσωπικού και δημόσιας ιστορίας.