Πέμπτη, Ιουλίου 9, 2026
Αρχική ΑΜΥΝΑ

Ναυτοδικείο Πειραιά: Τηλεφωνήματα Δένδια σε βουλευτές για να πέσουν οι τόνοι

Ο Νίκος Δένδιας σε σύνθεση με το Ναυτοδικείο Πειραιά και τίτλο για τηλεφωνήματα σε βουλευτές μετά τις αντιδράσεις για τη μεταφορά του στο Ρουφ
Το παρασκήνιο για τη μεταφορά του Ναυτοδικείου Πειραιά στο Ρουφ προκαλεί νέες αντιδράσεις, μετά τις πληροφορίες για τηλεφωνικές επαφές από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ.

Τηλεφωνήματα προς βουλευτές και πρόσωπα του Πειραιά γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr, από την πλευρά του Νίκου Δενδια, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά του Ναυτοδικείου Πειραιά στο Ρουφ.

Βάλε το Armyvoice.gr στις πηγές σου στο Google πάτα εδώ ↗

Τα τηλέφωνα από το γραφείο του υπουργού έχουν στόχο να πέσουν οι τόνοι στην σύσκεψη που θα γίνει την Δευτέρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επικοινωνίες αυτές επιχειρείται να παρουσιαστεί η μεταφορά του Ναυτοδικείου ως μέρος ευρύτερου σχεδίου για τη συγκέντρωση υπηρεσιών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης σε ενιαίο χώρο.

Η κινητικότητα αυτή καταγράφεται μετά την αναβολή της σύσκεψης που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Δημαρχείο Πειραιά, με πρωτοβουλία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, για το θέμα της μετεγκατάστασης του Ναυτοδικείου, επειδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωσαν κώλυμα παρουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr, η σύσκεψη μεταφέρεται για τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι βουλευτές της Α΄ και Β΄ Πειραιά, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας και η αντιπεριφερειάρχης Στρατηγικού Σχεδιασμού Σταυρούλα Αντωνάκου, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη μεταφορά του Ναυτοδικείου.

Προσπάθεια Δένδια να πειστούν βουλευτές και παράγοντες του Πειραιά

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι αν η αναβολή της σύσκεψης δίνει χρόνο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διαμορφώσει κλίμα υπέρ της μεταφοράς, πριν οι βουλευτές και οι φορείς του Πειραιά καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Δημήτρης Περδίκης κάνει επαφές με πρόσωπα του Πειραιά, με στόχο να εξηγηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός και να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Βάλε το Armyvoice.gr στις πηγές σου στο Google πάτα εδώ ↗

Το βασικό επιχείρημα που μεταφέρεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι η μετεγκατάσταση του Ναυτοδικείου από τον Πειραιά στο Ρουφ εντάσσεται σε σχέδιο συγκέντρωσης υπηρεσιών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Διαφημιστικό banner της Real Finance για στεγαστικό δάνειο ενστόλων.

Στο ίδιο πλαίσιο εμφανίζεται η πρόθεση να στεγαστούν σε ενιαίο χώρο το Στρατοδικείο, το Ναυτοδικείο και το Αεροδικείο, μετά και την κατάργηση άλλων Ναυτοδικείων.

Το κτίριο και η «αξιοποίηση»

Στις επαφές που γίνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τίθεται και το ζήτημα της αξιοποίησης των κτιρίων που θα απελευθερωθούν.

Για το κτίριο του Ναυτοδικείου Πειραιά, στην ακτή Μουτσοπούλου, φέρεται να υπάρχει εκτίμηση ότι πιθανός διαγωνισμός θα μπορούσε να ξεκινήσει από τίμημα άνω των 300.000 ευρώ ετησίως, με την προσδοκία ότι το τελικό ποσό μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.

Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν ταμείο για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αναφορά αυτή, όμως, ανοίγει νέο κύκλο ερωτημάτων. Αν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει να τον παρουσιάσει δημόσια, με στοιχεία, διαδικασίες, χρονοδιάγραμμα και εξηγήσεις για το πώς ελήφθη η απόφαση.

Ο Πειραιάς ενημερώνεται εκ των υστέρων;

Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τη μεταφορά μιας υπηρεσίας από ένα κτίριο σε άλλο. Το Ναυτοδικείο Πειραιά λειτουργεί από το 1925 στην ακτή Μουτσοπούλου και συνδέεται με τη ναυτική ταυτότητα της πόλης.

Το πρόβλημα για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ότι οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στο συναισθηματικό ή ιστορικό σκέλος. Υπάρχει και ζήτημα διαδικασίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στη μετεγκατάσταση. Στη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΠ τάχθηκε κατά της μεταφοράς του Ναυτοδικείου από τον Πειραιά στο Ρουφ, επισημαίνοντας ότι δεν ζητήθηκε η κατά τον νόμο άποψη και πρότασή του, παρότι το θέμα αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Αυτό είναι το ζήτημα που δυσκολεύει την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Ακόμη και αν το ΥΠΕΘΑ παρουσιάζει τη μεταφορά ως σχέδιο εξορθολογισμού, πρέπει να απαντήσει γιατί οι φορείς του Πειραιά εμφανίζονται να ενημερώνονται αφού η απόφαση έχει ήδη δρομολογηθεί.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε δύσκολη θέση

Η αναβολή της σημερινής σύσκεψης αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αδυναμία συμμετοχής κυβερνητικών βουλευτών.

Αυτό δημιουργεί πολιτική πίεση στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ και Β΄ Πειραιά. Καλούνται να τοποθετηθούν απέναντι σε μια απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις στην πόλη, στον Δικηγορικό Σύλλογο και σε πρόσωπα της αυτοδιοίκησης.

Η νέα σύσκεψη της Δευτέρας 18 Μαΐου θα δείξει αν οι κυβερνητικοί βουλευτές θα στηρίξουν ανοιχτά τη μεταφορά του Ναυτοδικείου ή αν θα ζητήσουν εξηγήσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον σχεδιασμό, τη διαδικασία και την τύχη του κτιρίου στην ακτή Μουτσοπούλου.

Τα ερωτήματα για το ΥΠΕΘΑ

Μετά τις αντιδράσεις και τις πληροφορίες για τηλεφωνικές επαφές, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα:

  • Γιατί αποφασίστηκε η μεταφορά του Ναυτοδικείου Πειραιά στο Ρουφ;
  • Ζητήθηκε η προβλεπόμενη άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά;
  • Ποιο είναι το σχέδιο για το κτίριο της ακτής Μουτσοπούλου;
  • Υπάρχει πρόθεση αξιοποίησης του κτιρίου και με ποια διαδικασία;
  • Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά συμφωνούν με τη μεταφορά ή καλούνται τώρα να στηρίξουν μια απόφαση που έχει ήδη ληφθεί;

Διαβάστε και σχετικά με τον Ξεσηκωμό κατά Νίκου Δένδια στον Πειραιά για το λουκέτο στο Ναυτοδικείο.

Συντάκτης Ιωάννα Ηλιάδη

Η Ιωάννα Ηλιάδη είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Ιδρύτρια του Armyvoice.gr, διαπιστευμένη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 1991, με εξειδίκευση σε θέματα άμυνας, στρατιωτικού προσωπικού και δημόσιας ιστορίας.