Η Ισπανία έδιωξε ιπτάμενα τάνκερ των ΗΠΑ μετά τα πλήγματα στο Ιράν. Στην Ελλάδα η Σούδα παραμένει ανοιχτή, χωρίς αντίστοιχο περιορισμό.
Αποχώρηση αμερικανικών αεροσκαφών ανεφοδιασμού από ισπανικές βάσεις καταγράφει το Reuters, την ώρα που στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση περιορισμού διευκολύνσεων από τη Σούδα, παρά την κλιμάκωση μετά τα πλήγματα κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ισπανία δεν έδωσε έγκριση ώστε οι βάσεις της να χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις που συνδέονται με την επίθεση κατά του Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού έφυγαν από ισπανικό έδαφος, από εγκαταστάσεις όπως η Ρότα και η Μορόν. Η ισπανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το πλαίσιο των διμερών συμφωνιών και το διεθνές δίκαιο για τους όρους χρήσης των βάσεων.
Η επιλογή της Μαδρίτης μειώνει τη δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων από το ισπανικό έδαφος, χωρίς να αλλάζει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ή τη συνολική σχέση της με τις ΗΠΑ. Η Ισπανία ξεχωρίζει την αμυντική συνεργασία από τη χρήση υποδομών για επιθετικές επιχειρήσεις.
Στην Ελλάδα, η Σούδα παραμένει βασικός κόμβος αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη βάση ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω της έντασης στην περιοχή.
Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί πολιτική απόφαση που να περιορίζει τη χρήση των εγκαταστάσεων για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση Ιράν, ΗΠΑ και Ισραήλ. Δεν έχει επίσης υπάρξει δημόσια εικόνα αποχώρησης μέσων αντίστοιχη με την ισπανική.
Η διαφορά είναι εμφανής: Η Ισπανία διαμόρφωσε κανόνα για το τι επιτρέπεται να υποστηριχθεί από το έδαφός της και αυτό συνοδεύτηκε από μετακίνηση αεροσκαφών. Η Ελλάδα, μέχρι στιγμής, περιορίζεται στη διαχείριση της ασφάλειας της Σούδας, χωρίς αλλαγή στο πλαίσιο διευκολύνσεων.
Σε περιβάλλον αυξημένου κινδύνου, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη διπλωματική στάση, αλλά και το αν μια χώρα θέτει περιορισμούς στη χρήση των στρατιωτικών της υποδομών. Η Ισπανία έδωσε απάντηση με μέτρο που εφαρμόστηκε. Η Ελλάδα δεν έχει δείξει αντίστοιχη επιλογή για τη Σούδα.
Διαβάστε επίσης:
- Σούδα: Ελέγχουν και Τούρκο για κατασκοπεία μετά τον Γεωργιανό
- ΣΕΘΑ: Ο ακόλουθος άμυνας του Κατάρ επισκέφθηκε τη Σχολή
- Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ: H Ελλάδα σε εμπλοκή στη Μέση Ανατολή
- Σούδα: Μέσα στο βεληνεκές ιρανικών πυραύλων η Κρήτη




