Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2026
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΕΠΟΠ: 179 παραιτήσεις στον Στρατό Ξηράς από τις αρχές του 2026

Νομοσχέδιο Δένδια: Μπαίνει στη Βουλή, Ιανουάριο η ψήφιση

Στις 179 έφτασαν οι παραιτήσεις ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς από τις αρχές του 2026, μετά και τις 65 νέες αποχωρήσεις εγκρίθηκαν τον Μάρτιο

Βάλε το Armyvoice.gr στις πηγές σου στο Google πάτα εδώ ↗

Στις 179 έχουν φτάσει οι παραιτήσεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στον Στρατό Ξηράς από τις αρχές του 2026, σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσιεύονται στις εγκυκλίους του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η τελευταία δέσμη αποχωρήσεων περιλαμβάνεται στην ΕΔΥΕΘΑ 56/ΓΕΣ της 11ης Μαρτίου 2026. Με αυτήν αποστρατεύθηκαν 65 ΕΠΟΠ του Στρατού Ξηράς κατόπιν αποδοχής των αιτήσεων παραίτησής τους. Πρόκειται για 14 Αρχιλοχίες, 6 Επιλοχίες, 1 Λοχία και 44 Δεκανείς.

Οι νέες αυτές αποχωρήσεις προστίθενται στις 93 παραιτήσεις που είχαν εγκριθεί στις 12 Ιανουαρίου και στις 21 που είχαν καταγραφεί στις 4 Φεβρουαρίου. Έτσι, μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο συνολικός αριθμός των παραιτήσεων ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς φτάνει τις 179.

Στην ίδια εγκύκλιο του ΓΕΣ περιλαμβάνονται συνολικά 13 αποφάσεις. Από αυτές, οι 11 αφορούν απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών κατόπιν παραίτησης, ενώ οι δύο είναι αποφάσεις προαγωγών στελεχών. Το ίδιο το επίσημο έγγραφο αποτυπώνει έτσι τη σημαντική κινητικότητα στο προσωπικό του Στρατού Ξηράς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι παραιτήσεις αφορούν κυρίως βαθμούς που αποτελούν τον βασικό κορμό των μονάδων. Οι Αρχιλοχίες, Επιλοχίες, Λοχίες και Δεκανείς είναι τα στελέχη που βρίσκονται καθημερινά στις μονάδες, στις υπηρεσίες και στις επιχειρησιακές δραστηριότητες. Η αποχώρηση μεγάλου αριθμού στελεχών σε αυτούς τους βαθμούς προκαλεί ανησυχία για την επάρκεια προσωπικού, ιδιαίτερα σε μονάδες πρώτης γραμμής και σε ειδικότητες που απαιτούν εμπειρία.

Βάλε το Armyvoice.gr στις πηγές σου στο Google πάτα εδώ ↗

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) έχει επισημάνει σε ανακοινώσεις της ότι η αύξηση των αποχωρήσεων δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο αλλά ένδειξη βαθύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό.

Διαφημιστικό banner της Real Finance για στεγαστικό δάνειο ενστόλων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερή αύξηση παραιτήσεων στελεχών, ιδιαίτερα σε κατηγορίες προσωπικού που είχαν επιλέξει τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών ως σταθερή επαγγελματική πορεία. Η Ομοσπονδία έχει αναφέρει ότι η οικονομική πίεση, το κόστος ζωής, οι συνεχείς μεταθέσεις και οι συνθήκες υπηρεσίας αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις πολλών στελεχών.

Σε προηγούμενες παρεμβάσεις της, η ΠΟΕΣ είχε επισημάνει ότι οι παραιτήσεις «δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία των αποχωρήσεων προκύπτουν από τις ίδιες τις επίσημες αποφάσεις των επιτελείων. Η Ομοσπονδία είχε καλέσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ουσιαστικά μέτρα που θα ενισχύουν την παραμονή του προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η έξοδος μεγάλου αριθμού έμπειρων στελεχών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργεί πιέσεις στις μονάδες και αναδεικνύει το πρόβλημα της διατήρησης προσωπικού στον Στρατό Ξηράς.

Διαβάστε την κεντρική σελίδα του Armyvoice για τους ΕΠΟΠ

Δείτε όλα τα θέματα για τις μεταθέσεις στρατιωτικών

Διαβάστε τον κεντρικό φάκελο του Armyvoice για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Διαβάστε επίσης:

Συντάκτης Ιωάννα Ηλιάδη

Η Ιωάννα Ηλιάδη είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Ιδρύτρια του Armyvoice.gr, διαπιστευμένη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 1991, με εξειδίκευση σε θέματα άμυνας, στρατιωτικού προσωπικού και δημόσιας ιστορίας.

Προτάσεις