Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2026
Αρχική ΑΜΥΝΑ

Ιαπωνία: Συνέργεια με Μεγάλη Βρετανία για νέα μαχητικά – Εκτός οι ΗΠΑ

Ιαπωνία Μεγάλη Βρετανία νέα μαχητικά
epa09927887 Japan's Prime Minister Fumio Kishida (2-L) and Britain's Prime Minister Boris Johnson (2-R) pose for photographs ahead of a bilateral meeting at 10 Downing Street in London, Britain, 05 May 2022. EPA/NEIL HALL / POOL POOL

Η Ιαπωνία προτιμά τη Μεγάλη Βρετανία για να αναπτύξει τα νέα μαχητικά της – Εκτός μένουν οι ΗΠΑ, παρά τις σχέσεις τους με την Ιαπωνία 

Βάλε το Armyvoice.gr στις πηγές σου στο Google πάτα εδώ ↗

Η Ιαπωνία κλείνει στο να συνεργαστεί με τη Μεγάλη Βρετανία για να προχωρήσει το πρόγραμμα για τα νέα μαχητικά της και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νέα γενιά μαχητικών για τις Ιαπωνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την ονομασία F-X, πρόκειται να αναπτυχθεί σε συνεργασία της χώρας του «ανατέλλοντος Ηλίου» με τη χώρα, που κάποτε ο ήλιος δεν έδυε ποτέ. Πρόκειται για μια κίνηση-έκπληξη, δεδομένων των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί μεταπολεμικά η Ιαπωνία με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το Τόκιο, κατέληξε στο να απομακρυνθεί από την αμερικανική Lockheed Martin και να προχωρήσει με τη βρετανική BAE Systems.

Σχετικά τώρα με το λόγο που η Ιαπωνία διαλέγει Μεγάλη Βρετανία για τα νέα μαχητικά της και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός έχει να κάνει με τους στόχους που έχει το Τόκιο για την αμυντική του βιομηχανία:

Η Ιαπωνία πάντα στόχευε στο να έχει ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής και ανάπτυξης του αεροπορικού όπλου που πρόκειται να χρησιμοποιήσει εντός των τειχών, όμως αυτό δεν είναι συχνά εφικτό με τις ΗΠΑ. Πολιτική της Ουάσινγκτον συχνά είναι η παράδοση των ευαίσθητων συστημάτων σε ένα «μαύρο κουτί», χωρίς να μπορούν να υπάρξουν αλλαγές.

Βάλε το Armyvoice.gr στις πηγές σου στο Google πάτα εδώ ↗
Ιαπωνία Μεγάλη Βρετανία νέα μαχητικά
Το υπό σχεδίαση μαχητικό FX

Αντίθετα, η Μεγάλη Βρετανία έχει υποσχεθεί να δώσει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην ανάπτυξη και την τροποποίηση του μαχητικού, ικανοποιώντας αυτή την απαίτηση. Μάλιστα, αυτός ο κοινός σχεδιασμός επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες συνομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στις 5 Μαΐου.

Διαφημιστικό banner της Real Finance για στεγαστικό δάνειο ενστόλων.

Η αλλαγή είναι θεαματική, αν ληφθεί, δε, υπόψιν το εξής: η Ιαπωνία βασίζεται στα F-2, που ανέπτυξε από κοινού με τις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1980, ανατρέποντας την αρχική θέληση της Ουάσινγκτον να αγοράσει απλώς το Τόκιο αμερικανικά μαχητικά.

Άρα, παρόλο που τότε πέτυχε το στόχο του έναντι της Αμερικής, η Ιαπωνία αλλάζει πλέον κατεύθυνση και στρέφεται στο Λονδίνο για να αναπτύξει τα 6ης γενιάς F-X, που αναμένεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμα στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Ιαπωνία και νέα μαχητικά: Μηνύματα για Ελλάδα

Η Ελλάδα προχωρά αναφανδόν για την αγορά των F-35, με τις συζητήσεις πλέον να προχωρούν με ταχύ βήμα, ειδικά μετά τη χθεσινή συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τους Αμερικανούς αντιπροσώπους προκειμένου να γίνουν πιο ουσιαστικές συζητήσεις για την αγορά των μαχητικών 5ης γενιάς από τη χώρα μας.

Ωστόσο, η Ιαπωνία, που επιθυμεί να έχει κομβικό ρόλο στη σχεδίαση των μαχητικών της, δεν επιλέγει ΗΠΑ. Η Ελλάδα θα παραμένει μόνιμα απλός αγοραστής-πελάτης ή θα επιλέξει να έχει ενισχυμένη θέση σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση των όπλων που προτίθεται να χρησιμοποιήσει για την άμυνά της;

Γιατί, αν επιθυμεί κάποια στιγμή να πετύχει το δεύτερο, προφανώς οι ΗΠΑ δεν είναι ο κατάλληλος εταίρος. Το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι σαφές, παρόλο που και εκείνη διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον μεταπολεμικά.

 

 

 

Προτάσεις