
Στελέχη δύο ταχυτήτων φαίνεται ότι έχει το Πολεμικό Ναυτικό στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, με τα πληρώματα να χωρίζονται σε «Πατρικίους» και «Πληβείους». Οι «Πατρίκιοι» υπηρετούν σε κανονιοφόρους και αποζημιώνονται με 60 ευρώ μεικτά ημερησίως για περιπολίες με ΝΑΤΟϊκή σημαία, ενώ οι «Πληβείοι», στην ίδια αποστολή και στις ίδιες περιπολίες, λαμβάνουν 17,61 ευρώ την ημέρα.
Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη (av@armyvoice.gr)
Στελέχη που υπηρετούν σε Παράκτια Περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού μίλησαν στο Armyvoice.gr για τις αποζημιώσεις στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, περιγράφοντας μια άνιση οικονομική μεταχείριση μέσα στην ίδια επιχειρησιακή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, τα Παράκτια Περιπολικά συμμετέχουν στην επιχείρηση SNMG-2 του NATO, εκτελώντας περιπολίες στο Αιγαίο, στο ίδιο επιχειρησιακό πλαίσιο με κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού. Παρ’ όλα αυτά, τα πληρώματά τους αποζημιώνονται με 17,61 ευρώ ημερησίως, όταν άλλα πληρώματα που συμμετέχουν στην ίδια δραστηριότητα λαμβάνουν 60 ευρώ μεικτά την ημέρα.
Πολεμικό Ναυτικό: 17,61 ευρώ για την ίδια αποστολή
Τα στελέχη που επικοινώνησαν με το Armyvoice.gr θέτουν ζήτημα ίσης μεταχείρισης. Όπως υποστηρίζουν, εκτελούν τις ίδιες περιπολίες, στην ίδια ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα και στο ίδιο θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς όμως να αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο.
Η διαφορά δεν είναι αμελητέα. Από τη μία πλευρά βρίσκονται πληρώματα που αποζημιώνονται με 60 ευρώ μεικτά ημερησίως. Από την άλλη, τα πληρώματα των Παράκτιων Περιπολικών λαμβάνουν 17,61 ευρώ την ημέρα.
Η οικονομική απόσταση ανάμεσα στα δύο ποσά δημιουργεί, σύμφωνα με τα στελέχη, αίσθημα αδικίας, καθώς η αποστολή αφορά την ίδια ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα στο Αιγαίο και οι περιπολίες εκτελούνται υπό την ίδια επιχειρησιακή απαίτηση.
ΝΑΤΟϊκές περιπολίες με διαφορετικές αποζημιώσεις
Τα Παράκτια Περιπολικά καλούνται να καλύπτουν ανάγκες επιτήρησης και παρουσίας στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της SNMG-2. Σύμφωνα με τις περιγραφές των στελεχών, το πρόγραμμα των περιπολιών είναι απαιτητικό, με συνεχείς μετακινήσεις, βραδινές υπηρεσίες και περιορισμένο χρόνο ανάπαυσης.
Το ζήτημα που τίθεται δεν αφορά μόνο το ύψος της αποζημίωσης. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται πληρώματα που υπηρετούν στην ίδια αποστολή, αλλά κατατάσσονται οικονομικά σε διαφορετική κατηγορία.
Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μιλούν για εικόνα «Πατρικίων» και «Πληβείων» μέσα στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες. Η διατύπωση είναι σκληρή, αλλά αποτυπώνει το αίσθημα που μεταφέρουν: ότι στην ίδια αποστολή υπάρχουν πληρώματα των 60 ευρώ και πληρώματα των 17,61 ευρώ.
Το ζήτημα των αποζημιώσεων έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη βαρύ κλίμα στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου οι παραιτήσεις στελεχών έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Όπως έχει γράψει το Armyvoice.gr, μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2026 καταγράφηκαν 150 παραιτήσεις, με Υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ να αποχωρούν από τις τάξεις του ΠΝ.
Από το ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ στα Παράκτια Περιπολικά
Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε όσα έχει ήδη αναδείξει το Armyvoice.gr για τις αποζημιώσεις στις ΝΑΤΟϊκές αποστολές του Πολεμικού Ναυτικού.
Προηγήθηκε η περίπτωση του ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ, όπου πλήρωμα που συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή εμφανίζεται να λαμβάνει 27 ευρώ καθαρά την ημέρα, ενώ παραμένει επί μήνες μακριά από τη βάση του.
Τώρα, στελέχη των Παράκτιων Περιπολικών περιγράφουν νέα περίπτωση οικονομικής ανισότητας, αυτή τη φορά μέσα στις περιπολίες της SNMG-2 – NATO στο Αιγαίο.
Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι ΝΑΤΟϊκές αποστολές του Πολεμικού Ναυτικού δεν συνοδεύονται από ενιαίο και δίκαιο τρόπο αποζημίωσης για όλα τα πληρώματα που συμμετέχουν σε αυτές.
Τι ζητούν τα στελέχη των Παράκτιων Περιπολικών
Τα στελέχη ζητούν να εξεταστεί η ένταξη των πληρωμάτων των Παράκτιων Περιπολικών στο ίδιο καθεστώς αποζημίωσης με τα υπόλοιπα πληρώματα που συμμετέχουν στην ίδια ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα.
Το επιχείρημά τους είναι απλό: όταν η αποστολή είναι ίδια, όταν οι περιπολίες εκτελούνται στο ίδιο πλαίσιο και όταν η καταπόνηση αφορά το ίδιο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, η αποζημίωση δεν μπορεί να κινείται σε τόσο διαφορετικά επίπεδα.
Για τα στελέχη που υπηρετούν στα Παράκτια Περιπολικά, το ποσό των 17,61 ευρώ ημερησίως δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αποστολής. Πολύ περισσότερο όταν δίπλα τους, στην ίδια ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα, άλλα πληρώματα αποζημιώνονται με 60 ευρώ μεικτά την ημέρα.
Το Πολεμικό Ναυτικό καλείται πλέον να απαντήσει αν θεωρεί δίκαιο αυτόν τον διαχωρισμό μέσα στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο.






