Πέμπτη, Ιουνίου 4, 2026
Αρχική ΧΡΗΣΙΜΑ

Πού ψηφίζω ως ετεροδημότης στις εκλογές Ιουνίου 2023

Ιουνίου Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες εκλογές 2023

Πού ψηφίζω ως ετεροδημότης στις εκλογές 2023 – Ποια η διαφορά των εκλογών της 25ης Ιουνίου με τις εκλογές του Μαϊου 2023

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Για να δείτε πού θα ψηφίσετε θα πρέπει αρχικά να μπείτε στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε το εκλογικό σας διαμέρισμα με δύο τρόπους.

  1. Αν γνωρίζετε τον εκλογικό σας αριθμό, πληκτρολογώντας τον, θα ανοίξει νέα καρτέρα με τα στοιχεία σας και το εκλογικό σας διαμέρισμα.
  2. Αν δεν τον γνωρίζετε, μπορείτε να βάλετε 5 προσωπικά σας στοιχεία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να βάλετε:

Armyvoice στο Google News
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ Το Armyvoice στο Google News
Ακολουθήστε

1. Επώνυμο (Ολογράφως)

2. Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Διαφημιστικό banner της Real Finance για στεγαστικό δάνειο ενστόλων.

3. Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

4. Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

5. Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Αργότερα θα είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή και το σχολείο, στο οποίο θα ψηφίσετε.

Ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισα στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023;

Είναι το πιθανότερο, ωστόσο επειδή μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους ψηφοφόρους να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

Πού ψηφίζω ως ετεροδημότης στις εκλογές Ιουνίου 2023

Όσοι έχουν αίτηση για να ψηφίσουν τον Δήμο που κατοικούν, οι ετεροδημότες δηλαδή, μπορούν να δουν στην εφαρμογή αν εγκρίθηκε η αίτησή τους.

Είμαι ετεροδημότης. Μπορώ να ψηφίσω στον τόπο διαμονής μου;

Ναι, εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον Δήμο διαμονής σας.

Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στις εκλογές 2023

Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός Εσωτερικών καθορίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία ψηφοφορίας στα μεικτά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών στις γενικές βουλευτικές εκλογές, ως ακολούθως:

1. Οι φάκελοι καθώς επίσης όλα τα στοιχεία της ψηφοφορίας των μεικτών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών εσωκλείονται σε χωριστούς φακέλους ή δέματα για κάθε μία από τις βασικές εκλογικές περιφέρειες του τμήματος, σφραγίζονται με ασφάλεια και φέρουν στο κλείσιμό τους τη σφραγίδα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Όλοι οι επιμέρους φάκελοι ή δέματα περιλαμβάνονται στον εκλογικό σάκο του μεικτού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, τον οποίο μεταφέρει, με προσωπική του επιμέλεια, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής και τον παραδίδει αμέσως στον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου ή τον Πρόεδρο του Εφετείου, στο οποίο υπάγεται η έδρα του τμήματος.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε δυσκολίας του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής στη μεταφορά του σάκου ενημερώνεται, χωρίς καθυστέρηση, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου ή ο Πρόεδρος του οικείου Εφετείου, καθώς και η αστυνομική αρχή, προκειμένου να φροντίσουν για την άμεση εξυπηρέτηση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και την ασφαλή μεταφορά του εκλογικού σάκου στον κατά νόμο προορισμό του.

2. Οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών μπορεί να παρίστανται στις διαδικασίες των παρ. 2 έως 4 του άρθρου 97 του π.δ. 26/2012 και συγκεκριμένα:

α) Στο άνοιγμα των εκλογικών σάκων των μεικτών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών και στη διανομή των δεμάτων με τους φακέλους της κάθε βασικής εκλογικής περιφέρειας από τη Γενική Εφετειακή Επιτροπή Ετεροδημοτών στις αντίστοιχες Ειδικές Εφορευτικές Επιτροπές,

β) στην τοποθέτηση όλων των φακέλων για κάθε βασική εκλογική περιφέρεια σε ξεχωριστή κάλπη από τις Ειδικές Εφορευτικές Επιτροπές,

γ) στην αρίθμηση και αποσφράγιση των φακέλων, τη διαλογή των ψηφοδελτίων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων για κάθε βασική εκλογική περιφέρεια από τις Ειδικές Εφορευτικές Επιτροπές, και

δ) στη σύνταξη συγκεντρωτικού πίνακα των αποτελεσμάτων, με σχετική πράξη, η οποία αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για όλα τα εκλογικά τμήματα κάθε βασικής εκλογικής περιφέρειας, υπογεγραμμένου από τον Πρόεδρο και τα μέλη κάθε Ειδικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις για την παρουσία αντιπροσώπων των συνδυασμών στα κοινά εκλογικά τμήματα.

Προτάσεις