Στήνουν θεωρίες συνωμοσίας στον Έβρο για να καλύψουν την ανικανότητα – Ενορχηστρωτής η κυβέρνηση
Το σκηνικό της καμμένης γης στη Ρόδο επαναλαμβάνεται τώρα και σε άλλες περιοχές με κυρίαρχη την Αλεξανδρούπολη όπου συνεχίζεται για 4η ημέρα η φωτιά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε άρον άρον το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε πλοίο στο λιμάνι.
Φαίνεται ότι μετά την χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός απόδοσης ευθυνών σε άλλους για να μην είναι ορατές οι κυβερνητικές ευθύνες.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η δημιουργία θεωριών συνομωσίας και η απόδοση όλων των δεινών σε ξένους παράγοντες. Άλλωστε είναι διαχρονικά σύνηθες στην Ελλάδα οι ευθύνες για όλα τα δεινά να αποδίδονται στους ξένους, ενώ όλα τα καλά οφείλονται αποκλειστικά στις δικές μας «αρετές».
Δίχως κανένα στοιχείο να έχει ανακοινωθεί για ξένους εμπρηστές, ή έστω δίχως να έχουν ανακοινωθεί κάποιες ενδείξεις για το πώς προέκυψαν οι φωτιές, ο μηχανισμός προπαγάνδας μπήκε σε εφαρμογή για να ικανοποιήσει μεταξύ άλλων και το ακροδεξιό ακροατήριο.
Μέσω διαρροών και όχι επίσημων ανακοινώσεων, (χαρακτηριστικό στοιχείο στις θεωρίες συνωμοσίας) η κυβέρνηση φρόντισε να ενημερώσει ότι στον Έβρο μεταβαίνει κλιμάκιο της ΕΥΠ και πως είναι αυξημένες οι ροές μεταναστών. Τα δυο αυτά στοιχεία άρχισαν να εξυφαίνουν το σενάριο για απόδοση ευθυνών στον ξένο παράγοντα.
Ακολούθησε μια άτυπη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με την οποία, επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων θα αναλάβουν να κάνουν περιπολίες στον Έβρο με έμφαση στα μειονοτικά χωριά. Η εμπλοκή των ελάχιστων μειονοτικών που κατοικούν στον Έβρο και είναι κυρίως τσιγγάνοι και Πομάκοι, είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα για να στηθεί η θεωρία συνομωσίας.
Σήμερα ήδη εμφανίστηκαν κατευθυνόμενα δημοσιεύματα με δήθεν αγωνιώδη ερωτήματα «Τι τρέχει στον Έβρο» και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα περί φόβων προβοκάτσιας.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν μια θεωρία συνομωσίας, όπως ακριβώς περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι προφανώς να καλυφθεί η ανικανότητα της κυβέρνησης και η έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που καίνε όλη την Ελλάδα.
Τι είναι οι θεωρίες συνωμοσίας και για ποιο λόγο ανθούν
1. Τι είναι;
Η πεποίθηση ότι ορισμένα γεγονότα ή καταστάσεις αποτελούν αντικείμενο μυστικού και παρασκηνιακού χειρισμού από ισχυρές δυνάμεις με κακή πρόθεση.
2. Τα 6 κοινά χαρακτηριστικά των θεωριών συνωμοσίας
- Μια υποτιθέμενη μυστική πλεκτάνη.
- Μια ομάδα συνωμοτών.
- «Στοιχεία» που φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας.
- Δηλώνουν ψευδώς ότι τίποτε δεν συμβαίνει κατά τύχη και ότι δεν υπάρχουν συμπτώσεις· τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται και τα πάντα συνδέονται.
- Χωρίζουν τον κόσμο σε καλούς και κακούς.
- Καθιστούν αποδιοπομπαίους τράγους ανθρώπους και ομάδες.
3. Για ποιο λόγο ανθούν;
Συχνά εμφανίζονται ως η λογική εξήγηση δυσεξήγητων γεγονότων ή καταστάσεων και δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ελέγχου των πραγμάτων.
4. Πώς ριζώνουν;
Οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκινούν συχνά από μια υπόνοια. Θέτουν ερωτήματα, όπως ποιος επωφελείται από το γεγονός ή την κατάσταση και, με τον τρόπο αυτό, εντοπίζουν συνωμότες. Κάθε «στοιχείο» το παρουσιάζουν τότε έτσι ώστε να ταιριάζει στη θεωρία.
Μόλις ριζώσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, εξαπλώνονται ταχύτατα. Είναι δύσκολο να τις αντικρούσει κάποιος, επειδή όποιος το επιχειρεί θεωρείται συμμέτοχος της συνωμοσίας.
5. Οι άνθρωποι διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για διάφορους λόγους:
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι αληθινές. Άλλοι επιθυμούν σκοπίμως να προκαλέσουν, να χειραγωγήσουν ή να στοχεύσουν άτομα για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους.







