Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Δίνουν F-35 και δάνεια για αγορά όπλων – Η Ελλάδα απομακρύνεται από την Ευρώπη και μπαίνει στην σφαίρα επιρροής ΗΠΑ

Την πλήρη αντικατάσταση ο,τιδήποτε στρατιωτικού εξοπλισμού ρωσικής προέλευσης, με αμερικανικό, προβλέπει το νομοσχέδιο των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα.

Επιπλέον προβλέπει τον δανεισμό της χώρας μας προκειμένου να αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό υλικό σε καλύτερες τιμές, ενώ προβλέπει και αγορά των F-35 από την Ελλάδα.

Τέλος, συνδέει τη χώρα μας με τον αμερικανικό τρόπο εκπαίδευσης και την ομαδοποιεί με το Ισραήλ και την Κύπρο καλύπτοντας έτσι τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η προτεινόμενη πενταετής συμφωνία είναι βέβαιο ότι απομακρύνει την Ελλάδα από την Ευρώπη και την θέτει οριστικά υπό αμερικανική επιρροή.

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Δίνουν δάνεια για αγορά όπλων και F-35

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο:

Υποστήριξη του Ελληνικού Στρατιωτικού Εκσυγχρονισμού:

  • Εξουσιοδοτεί τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP) στην Ελλάδα για την υποστήριξη της μετάβασης της Ελλάδας από στρατιωτικό εξοπλισμό που παράγεται από τη Ρωσία
  • Εξουσιοδοτεί 1,8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Ελλάδα για το FY2022 – 2026
  • Εκφράζει την Αίσθηση του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παρέχουν άμεσα δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών άρθρων, αμυντικών υπηρεσιών και σχεδιαστικών και κατασκευαστικών υπηρεσιών σύμφωνα με την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης

Μεταφορά Αμερικανικού Στρατιωτικού Εξοπλισμού στην Ελλάδα:

  • Εξουσιοδοτεί την ταχεία παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 με παραγγελία της Ελλάδας
  • Απαιτεί από τον Υπουργό Άμυνας, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών, να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας και τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες ανάγκες μέσω μεταφοράς υπερβολικού αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα

Κοινοβουλευτική συμμετοχή στο πλαίσιο 3 + 1:

Εξουσιοδοτεί τη συγκρότηση διακοινοβουλευτικής ομάδας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών για να χρησιμεύσει ως νομοθετικό στοιχείο της διαδικασίας 3 + 1 που ξεκίνησε μεταξύ των κυβερνήσεων τον Μάρτιο του 2019.

Τι δηλώνουν οι αμερικάνοι γερουσιαστές

«Είμαι πολύ περήφανος που βλέπω τη Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να υποστηρίζει αυτήν την κοινή λογική που όχι μόνο ενισχύει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά επίσης ενισχύει τη διμερή αμυντική μας σχέση και τους διαρκούς δεσμούς με τους έλληνες συνεργάτες μας», είπε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενεντέζ (DN.J.), Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου για να εξασφαλίσω τη Γερουσία να εγκρίνει το νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη διαρκή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο για τα επόμενα χρόνια».

«Καθώς αυτή η σημαντική διμερής νομοθεσία κατευθύνεται προς την Γερουσία για πλήρη εξέταση, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι το έθνος μας θα ενισχύσει την αμυντική του συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρούμπιο.

«Ευχαριστώ τους συναδέλφους της επιτροπής μου που ψήφισαν για να στείλουν αυτό το νομοσχέδιο στον όροφο της Γερουσίας για την υποστήριξη ενός από τους σημαντικότερους εταίρους της Ανατολικής Μεσογείου του έθνους μας και έναν αξιόλογο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».