Τι συμβαίνει με το 50% των αναδρομικών και γιατί η κυβέρνηση άλλαξε ρότα αλλά και ρητορική για το θέμα

Τι συμβαίνει με το 50% των αναδρομικών και ποια ρότα πήρε η κυβέρνηση


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Δυστυχώς σε αυτή την χώρα, οι προεκλογικές υποσχέσεις εξακολουθούν να ανεβάζουν κυβερνήσεις. Αυτό θα σκέφτεται οποιοσδήποτε συγκρίνει τις προεκλογικές υποσχέσεις που δόθηκαν στους στρατιωτικούς για την επιστροφή του 50% των αναδρομικών και μπαίνοντας στον 4ο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπιστώνει ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν.

Το ενδιαφέρον της όλης ιστορίας είναι ότι τα πρώτα τρία χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μοίραζε αφειδώς την υπόσχεση ότι θα επιστραφεί το 50%. Ακόμα κι όταν πέρυσι ψήφιζε το νέο μισθολόγιο, το οποίο παρακάμπτει αυτήν ακριβώς την απόφαση του ΣτΕ, η ρητορική ήταν η ίδια και συνοψίζεται στο εξής: "κάνουμε προσπάθειες για να τα πάρετε".

Με το που μπήκαμε βέβαια στον 4ο χρόνο, η ρητορική άλλαξε. Πλέον δεν γίνεται αναφορά σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, αλλά σε μια νέα υπόσχεση ότι θα βρούμε λίγα "λεφτάκια" να σας δώσουμε, αφού δεν μπορούμε να δώσουμε το 50%.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Την ίδια ώρα, εξαγγέλλεται η πιθανή εξαγορά των δανείων των στρατιωτικών (με τι χρήματα άραγε;) και δεν γίνεται λόγος για το ότι η μη εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, στρέφεται ευθέως κατά του Συντάγματος της χώρας.

Μπορεί άραγε η κυβέρνηση να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και να λέμε ότι όλα πάνε στη χώρα μια χαρά; Ας απαντήσει η αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης...

Προς το παρόν δείτε τη νέα ρητορική του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το συντονιστικό των ενώσεων αποστράτων. Το ενδιαφέρον πάντως, αλλά σύνηθες όταν δεν τηρούνται οι οικονομικές υποσχέσεις, είναι να υποστηρίζει ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος που δεν υλοποιείται η απόφαση του ΣτΕ και όχι το ΥΠΕΘΑ. 

 Ο κ. Υπουργός απήντησε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν για την υλοποίηση των Αποφάσεων του ΣτΕ , πλην όμως το Υπουργείο Οικονομικών και οι Θεσμοί θεωρούν ότι με τον Ν.4307/2014 που έδωσε το 50% της διαφοράς έκλεισε το θέμα. Εξετάζει διάφορους τρόπους για απόδοση των χρημάτων , αλλά όχι βασιζόμενους στις Αποφάσεις του ΣτΕ.  

Δείτε την σχετική ανακοίνωση των αποστράτων:

1.-Την 29η Ιανουαρίου 2018 οι Πρόεδροι των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (Ε.Α.Α.Σ.-Ε.Α.Α.Ν.-Ε.Α.Α.Α.) συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κύριο Πάνο Καμμένο. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης Π.Ν. , ο Διευθυντής του ΥΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ Υποστράτηγος Ζαχαρίας Πρασσάκης και συνεργάτες του Υπουργού.

2.-Στην αρχή ο ΥΕΘΑ έκανε γνωστό το πρόγραμμά του για την αγορά των δανείων των εν ενεργεία και αποστρατεία Στελεχών των Ε.Δ. από Οργανισμό του ΥΕΘΑ , μάλλον από τον Α.Ο.Ο.Α., με σκοπό το κούρεμα και την μείωση του κόστους εξυπηρέτησης , επί του οποίου θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

3.-Οι τρείς Πρόεδροι παρουσίασαν στον κ Υπουργό τα ακόλουθα οικονομικά θέματα :

//
α.-Επιστροφή των συντάξεων στο καθεστώς της 31-07-2012 και επιστροφή των υπολοίπων αναδρομικών. Ο κ. Υπουργός απήντησε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν για την υλοποίηση των Αποφάσεων του ΣτΕ , πλην όμως το Υπουργείο Οικονομικών και οι Θεσμοί θεωρούν ότι με τον Ν.4307/2014 που έδωσε το 50% της διαφοράς έκλεισε το θέμα. Εξετάζει διάφορους τρόπους για απόδοση των χρημάτων , αλλά όχι βασιζόμενους στις Αποφάσεις του ΣτΕ.

β.-Νόμος 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) με αιτήματα την αποσύνδεση των αποστράτων από τον ΕΦΚΑ και υπολογισμό των συντάξεων ως ειδικά μισθολόγια , τα ποσοστά αναπλήρωσης , το συνταξιοδοτικό των χηρών και την εξαίρεση του επιδόματος κινδύνου (πτητικά , υποβρυχιακά , αλεξιπτωτιστικά , κ.λ.π.) από το πλαφόν των 2.000Ε. Ο κ. Υπουργός απήντησε ότι στην επιτροπή που έχει συγκροτήσει το ΥΕΘΑ για εξέταση του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού θα περιληφθούν και εκπρόσωποι των 3 Ενώσεων. Η Επιτροπή αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εισηγηθεί τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στον Ν.4387/2016.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

γ.-Συνάντηση του Συντονιστικού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό παρουσία των αρμοδίων Υπουργών ( ΥΕΘΑ , Οικονομικών , Εργασίας ) , ώστε να αναπτυχθούν σε ανώτατο επίπεδο τα οικονομικά προβλήματα των Αποστράτων. Ο κ. ΥΕΘΑ συμφώνησε και εγνώρισε ότι θα μεσολαβήσει να γίνει η συνάντηση αυτή.

4.-Έγινε συζήτηση για τα Εθνικά θέματα και γενικότερα θέματα που απασχολούν τους Αποστράτους.

.5.-Το Συντονιστικό Συμβούλιο και οι τρεις Ενώσεις Αποστράτων συνεχίζουν τον αγώνα τους για πλήρη απόδοση και του οφειλομένου υπολοίπου 50% των Αποφάσεων του ΣτΕ και για την συμμόρφωση με τις Αποφάσεις της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αντιστράτηγος .ε.α. Β.Ροζής Πρόεδρος ΕΑΑΣ
Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Σ.Περβαινάς Πρόεδρος ΕΑΑΝ και του Συντονιστικού
Αντιπτέραρχος (Ι) Π.Α. ε.α. Σ.Καββούρης Πρόεδρος ΕΑΑΑ


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});