Τι σηματοδοτεί η επίθεση της τουρκικής ακταιωρού στο κυπριακό Λιμενικό, εκτιμά ο γνωστός διεθνολόγος Γιώργος Κέντας

Η επίθεση τουρκικής ακταιωρού κατά σκάφους της λιμενικής αστυνομίας ανοικτά του Κάτω Πύργου είναι μια παρά πολύ σοβαρή εξέλιξη.

Η χρήση μάλιστα και πραγματικών πυρών από το τουρκικό σκάφος, καθώς και η καταδίωξη με στόχο τον εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού δείχνουν τις προθέσεις της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει άμεσα με καταγγελία του γεγονότος στην ΕΕ και τον ΟΗΕ. Από την ΕΕ πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Πρέπει όμως να σκεφτεί κι αλλά πολλά η Λευκωσία.

Στη γραφειοκρατία της Κυπριακής Δημοκρατίας επικράτησε για χρόνια η εντύπωση ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε επιθετικές ενέργειες κατά σκαφών του λιμενικού, όταν αυτά κινούνται εντός των ορίων των 12 νμ.

Αυτό δεν ισχύει εδώ και καιρό. Ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή Τυλληρίας η Τουρκία θέλει να επιβάλει το δικό της καθεστώς επιτήρησης των θαλάσσιων ζωνών, με τρόπο που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός των χωρικών υδάτων της.

Η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγχει την ανενόχλητη διέλευση παράνομων μεταναστών, κι άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Για μια ακόμα φορά παρουσιάζεται έντονα το κενό ισχύος που προκάλεσε η διαχρονική αμέλεια του κράτους να θωρακίσει τα δικαιώματα του στις θαλάσσιες ζώνες του.