Στρατηγός Καμπάς: συντεχνιακού χαρακτήρα η τοποθέτηση αντιστράτηγου στη ΔΕΠ – Τι σχολιάζει με αφορμή ΝΑΤΟϊκή επίσκεψη

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ ο Διοικητής του NATO Special Operations Headquarters (NSHQ) ταξίαρχος Rob Stephenson.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Φασούλα καθώς και με τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Σημειώνεται, ότι η αποστολή του Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO (NSHQ) είναι σε όλο το φάσμα της σύρραξης, να παρέχει στρατηγικές συμβουλές για τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων (SOF: Special Operations Forces), να συγχρονίζει τις δραστηριότητες ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και να επιτρέπει την ανάπτυξη σχετικών δυνατοτήτων SOF, προκειμένου να αποτρέψει πιθανές απειλές από ομότιμους αντιπάλους και τρομοκρατικές απειλές και να υπερασπιστεί τη Συμμαχία.

Το NSHQ υπάγεται στο SHAPE, υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης (SACEUR: Supreme Allied Commander, Europe), στον οποίο ο διοικητής του NSHQ αναφέρεται απευθείας.

Όσον αφορά το έργο, το NSHQ συντονίζει την εκτέλεση των αποστολών απευθείας με την κατάλληλη συμμαχική διοίκηση ή έθνη και αλληλοεπιδρά με εθνικούς διοικητές SOF, τους αντιπροσώπους τους, άλλους φορείς του ΝΑΤΟ και οντότητες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη του «συνεταιρισμού για την ειρήνη» (PfP) και τις «χώρες επαφής» του ΝΑΤΟ.

Καμπάς: συντεχνιακού χαρακτήρα η τοποθέτηση αντιστράτηγου στη ΔΕΠ
Καμπάς: συντεχνιακού χαρακτήρα η τοποθέτηση αντιστράτηγου στη ΔΕΠ

Σχολιάζοντας την εμφανή «ανισορροπία» ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ στρατηγός (ε.α.) Γεώργιος Καμπάς, σημείωσε:

«Για άλλη μία φορά φαίνεται η μεγαλομανία και αστοχία του ΓΕΕΘΑ που ενώ επιχειρησιακά ορθά δημιούργησε τη ΔΕΠ, τοποθέτησε διοικητή αντιστράτηγο δηλαδή επιπέδου Σώματος Στρατού. Την ίδια στιγμή στο ΝΑΤΟ ο διοικητής του NSHQ είναι ταξίαρχος.

»Επαναλαμβάνω ότι το μέγεθος αυτής της δύναμης τουλάχιστον διοικητικά για τις επιχειρήσεις για την Ελλάδα, το χώρο που θα δράσει, την αναλογία σε σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις μας και τα θέατρα επιχειρήσεων στα οποία θα επιχειρήσουμε, είναι υπερβολικά μεγάλος και χωρίς ουσία.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι αναγκαζόμαστε για άλλη μία φορά να σκεφτούμε ότι η τοποθέτηση στη ΔΕΠ διοικητή στο βαθμό του αντιστράτηγου είναι συντεχνιακού χαρακτήρα».