Φρεγάτες: Ναυπήγηση στην Ελλάδα λέει ο Jonathan Walton αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας Babcock Marine στο Armyvoice.gr

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Ναυπήγηση 4 φρεγατών Arrowhead 140 στην Ελλάδα εγγυάται ο Jonathan Walton  αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της βρετανικής Babcock Marine και παράδοση της πρώτης το 2025.

Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, και οι Βρετανοί κρατούν αρκετά από τα χαρτιά τους ακόμα κλειστά, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε το Armyvoice.gr.

ΕΡ: Πώς θα αντιμετωπίσετε τον ανταγωνισμό;

Πιστεύουμε ότι η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι πολύ ανταγωνιστική και θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, αναφορικά με τις επιχειρησιακές και οικονομικές προοπτικές του ναυτικού. Με την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, η Babcock βελτιστοποίησε το ήδη ανταγωνιστικό της πρόγραμμα για να παρέχει στο Ελληνικό Ναυτικό ένα πρόγραμμα εκσυχρονισμού μέσης ζωής για τις φρεγάτες κλάσης «Ύδρα».

Η φρεγάτα Arrowhead 140 της Babcock είναι εξαιρετικά ικανή, προσαρμόσιμη και οικονομικά αποδοτική και θα ικανοποιήσει αποτελεσματικά όλες τις απαιτήσεις του πελάτη. Η βαθιά εμπειρία της Babcock στην υποστήριξη και την αναβάθμιση του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί εγγύηση για το Ελληνικό Ναυτικό  για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εκσυχρονισμού μέσης ζωής για τις φρεγάτες κλάσης «ΥΔΡΑ».

Η βιομηχανική στρατηγική της Babcock αποτελεί και δέσμευση για συνεργασία με τα ελληνικά ναυπηγεία και την ευρύτερη ελληνική αλυσίδα εφοδιασμού. Βασίζεται στην καινοτομία, τις επενδύσεις και τη συνεργασία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, φέρνοντας το πλήρες χαρτοφυλάκιο της Babcock με κορυφαίες δυνατότητες σε όλο τον κόσμο στην κατασκευή πλοίων, στην υποστήριξη υπηρεσιών και σε συναφείς ναυτικές και εμπορικές τεχνολογίες.

Συνοπτικά, η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής για μια πραγματικά μακροπρόθεσμη, αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων κυβερνήσεων, ναυτικών και βιομηχανιών μας.

ΕΡ: Θα προσφέρετε δυνατότητα για αεράμυνα περιοχής όπως στις φρεγάτες κλάσης Iver Huitfeldt;

Η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πληροί όλες τις τεχνικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις που ορίζονται από το Ελληνικό Ναυτικό.

ΕΡ: Με δυνατότητα για αεράμυνα περιοχής, η βρετανική προσφορά θα είναι μέσα στα χρήματα που έχει προϋπολογίσει το ΠΝ;

Η πρόταση του ΗΒ έχει εξαιρετική σχέση ποιότητας / τιμής και θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία.

ΕΡ: Αναφέρατε ότι σκοπεύετε να επενδύσετε σε ελληνικό ναυπηγείο, έτσι ώστε να μπορεί επίσης να κάνει εμπορική εργασία. Ποιο είναι το επιχειρηματικό σας σχέδιο; 

Η Babcock αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη και καινοτόμο βιομηχανική στρατηγική για την Ελλάδα που θα σημαίνει στενή συνεργασία με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την Ελληνική Κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες ελληνικών ναυπηγείων.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών προσεγγίσεων για τη συνεργασία και η Babcock θα φέρει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ναυτικής κατασκευής, της υποστήριξης υπηρεσιών και τις συναφείς ναυτικές και εμπορικές τεχνολογίες καθώς και  τεχνογνωσία.

Φρεγάτες: Ναυπήγηση στην Ελλάδα λέει ο Jonathan Walton της Babcock
Φρεγάτες: Ναυπήγηση στην Ελλάδα λέει ο Jonathan Walton της Babcock

ΕΡ: Από πού προέρχεται η βρετανική επένδυση και πόσο αναμένεται να επιβαρύνει το ελληνικό πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών;

Η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια εξαιρετική σχέση ποιότητας / τιμής για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ελληνική Κυβέρνηση. Οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ της Babcock και της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας θα καθοδηγείται από ένα αυστηρό επιχειρηματικό σχέδιο που θα αντικατοπτρίζει τη σταθερή μας πίστη στο οικονομικό μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν πολλές πιθανές μορφές μιας τέτοιας εταιρικής σχέσης. Οποιαδήποτε επένδυση θα είναι μέρος της βιομηχανικής στρατηγικής της Babcock και δεν θα επιβαρύνει με κανένα τρόπο το πρόγραμμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

ΕΡ: Πόσα πλοία σκοπεύετε να κατασκευάσετε στην Ελλάδα;

Σκοπός μας είναι να κατασκευάσουμε και τις τέσσερις φρεγάτες Arrowhead 140 στην Ελλάδα.

ΕΡ: Η προσφερόμενη φρεγάτα είναι καλύτερη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο από τις Type 23;

Η Arrowhead 140 είναι μια εξαιρετικά προσαρμόσιμη πλατφόρμα και μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις απαιτήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και σε όλες τις άλλες επιχειρησιακές απόψεις.

ΕΡ: Τι δυνατότητες άμυνας έχει απέναντι σε τορπίλες και ucavs;

Η Arrowhead 140 είναι μια εξαιρετικά προσαρμόσιμη πλατφόρμα και μπορεί να φιλοξενήσει τις απαιτήσεις του Ελληνικού Ναυτικού από όλες τις επιχειρησιακές απόψεις.

ΕΡ: Πόσο σύντομα μπορεί να παραδοθεί το πρώτο πλοίο;

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που θα συμφωνηθεί, στόχος μας είναι η παράδοση του πρώτου πλοίου το 2025.

ΕΡ: Πόσοι από τους αισθητήρες και τα όπλα θα προσφέρετε για ελληνική παραγωγή και όχι μόνο για συντήρηση;

Οι συνεργάτες μας για τους αισθητήρες και τα όπλα, Thales και MBDA, είναι βασικά μέλη της βρετανικής ομάδας για το πρόγραμμα του Ελληνικού Ναυτικού και η κορυφαία τεχνογνωσία και ικανότητές τους στον κόσμο αποτελούν κρίσιμα στοιχεία της πρότασης του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους για να μεγιστοποιήσουμε τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στην παραγωγή και υποστήριξη των τεχνολογιών τους.