Δεξίωση Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου για το Αμερικανικό Περίπτερο (USA PAVILION) στην έκθεση DEFEA 2021

Παρουσία μελών της κυβέρνησης, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Δήμα, του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, εκπροσώπων των Ε.Δ., του Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Φασούλα, του Υποπτέραρχου και Διοικητή της Σχολής Ικάρων Αντώνιου Βασιλείου και εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, της Heidi Grant, Director of the Defense Security Cooperation Agency, της Liz Wilson, Deputy Assistant Secretary of the Army for Defense Exports & Cooperation, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα G. Pyatt, του Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαου Μπακατσέλου, Εκπροσώπων της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, των εκθετών του αμερικανικού περιπτέρου και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιουλίου, δεξίωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στον κήπο της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στο πλαίσιο της διοργάνωσης του αμερικανικού περιπτέρου στην έκθεση DEFEA 2021.

Οι προσκεκλημένοι, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συνομιλήσουν για τις εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία και ασφάλεια με έμφαση στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία και τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Προέδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε: “Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ απολαμβάνουν εξαιρετικές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, στη βάση μακροχρόνιων ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μέσω των πρωτοβουλιών μας, εργαζόμαστε για όλα τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το διμερές εμπόριο των δύο χωρών και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας. Θεωρούμε, ότι η DEFEA 2021, αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και μια ευκαιρία για την τοποθέτηση της Ελλάδας ως διεθνούς εκθεσιακού αμυντικού προορισμού, ενώ παράλληλα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την προώθηση της γόνιμης και βιώσιμης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ”.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, κατά την σύντομη ομιλία του ανέφερε: “Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπήρξε ο σημαντικότερος εταίρος στην εμπορική και επενδυτική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, και έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας και της άμυνας.

Το USΑ Pavilion στη DEFEA, ενώνοντας τους επαγγελματίες του κλάδου της άμυνας και της ασφάλειας λειτουργεί ως πλατφόρμα για τη δικτύωση και ανταλλαγή ιδεών, επεκτείνοντας περαιτέρω τους αμυντικούς και εμπορικούς δεσμούς των χωρών μας.

Η αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία μας εδραιώθηκε, ιδίως, τα τελευταία δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), στην οποία ηγείται ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος”.

Από την πλευρά της η Heidi Grant, Director of the Defense Security Cooperation Agency, τόνισε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey Pyatt και όλη την ομάδα, για την απαιτητική δουλειά που έκαναν, εν μέσω της πανδημικής κρίσης οδηγώντας στην επιτυχία αυτής της εμπορικής έκθεσης. Είμαστε όλοι ευγνώμονες για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου στο Υπουργείο Άμυνας, είμαστε ενθουσιασμένοι που αποτελούμε μέρος της ομάδας των ΗΠΑ που υποστηρίζει το USA Pavilion.

Αυτή η εμπορική έκθεση, μας δίνει την δυνατότητα να συναντηθούμε με τους διεθνείς εταίρους και συνεργάτες μας στην αμυντική βιομηχανία οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας για την άμυνα και την ασφάλεια.”