ΠΟΜΕΝΣ: Άλλα λέει ο Ρώτας στη Βουλή και άλλα υπογράφει, αναφορικά με τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων – Τι ισχύει;

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΜΕΝΣ. κ. Δ. Ρώτα στην αρμόδια επιτροπή όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Βέβαια δεν θα κρύψουμε την έκπληξή μας για το σύνολο της παρουσίας του κ. Δημήτρη Ρώτα, η οποία πιθανώς να ήταν επηρεασμένη από την κρίση του ως ευδοκίμως τερματήσας την υπηρεσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η αποστρατεία του.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη έκπληξη είχε να κάνει με την θέση που έλαβε σχετικά με τις διαδικτυακές δυνατότητες: αφού πρώτα έκανε λόγο για «προβληματική των προσωπικών δεδομένων» στη συνέχεια μας άφησε άναυδους ακούγοντάς το να εκφράζει προβληματισμούς και επιφυλάξεις για την «εξ αποστάσεως συμμετοχή και ψηφοφορία» καθώς και για τη «μυστικότητα της ψήφου».

Φυσικά η έκπληξή μας έχει να κάνει με την ανακοίνωση που είχε βγάλει η ΠΟΜΕΝΣ, σύμφωνα με την οποία όλα ήταν απλά και εύκολα.

Στις 18 Ιανουαρίου 2021 σε ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ που υπογράφει ο κ. Ρώτας αναφέρεται ότι «είναι σαφής και ξεκάθαρη η επιλογή του νομοθέτη να επιτραπεί η
συνέχιση της λειτουργίας των κορυφαίων οργάνων (ΓΣ – ΔΣ) των συνδικαλιστικών
οργανώσεων, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας».

«Ε ίναι προφανές ότι η διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων σύμφωνα με τις ανωτέρω ρητές και ξεκάθαρες νομοθετικές διατάξεις είναι απολύτως σύννομη. Άλλωστε με αντίστοιχες ρυθμίσεις λειτουργούν πλέον κάθε είδους επιτροπές και συλλογικά όργανα του δημόσιου τομέα, χωρίς να έχει τεθεί θέμα «πειθαρχικής» ή «ποινικής» δίωξης των συμμετεχόντων.

Είναι ομοίως προφανές ότι η προστασία των κάθε είδους  διαβαθμισμένων πληροφοριών αποτελεί αυτονόητη δέσμευση που αφορά όλους τους στρατιωτικούς, με ή χωρίς πανδημία, με ή χωρίς τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Ουδεμία σχέση έχουν όμως οι Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων με διαβαθμισμένες πληροφορίες, απόρρητες ή εμπιστευτικές».

Μάλιστα σε εκείνη την ανακοίνωση στης 18 Ιανουαρίου 2021, η ΠΟΜΕΝΣ επέκρινε το ΓΕΕΘΑ λέγοντας ότι «συγχέει «ατυχώς» τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών κατά τη διενέργεια Γενικής Συνέλευσης με ζητήματα ασφάλειας διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Τέτοιες πληροφορίες όμως ούτε απαιτούνται για τη διεξαγωγή Γ.Σ. ούτε διακινούνται
κατά τη διάρκειά της».

Τελικά τι ισχύει; Η τότε ανακοίνωση ή η πρόσφατη τοποθέτηση του κ.Ρώτα; Διότι υπενθυμίζουμε ότι στο ενδιάμεσο η ένωση Βόλου ξαναέκανε ΓΣ και λόγω έλλειψης απαρτίας θα ξανακάνει.

Η δεύτερη έκπληξη είχε να κάνει με τη θεματολογία που επέλεξε ο κ.Ρώτας: αναρωτιόμαστε, πόσο ενδιαφέρει τους στρατιωτικούς το ποιος, πως και γιατί θα λάβει συνδικαλιστικές άδειες.

Άραγε, η ΠΟΕΣ που (μιας και περί ισότητας ο λόγος) δεν αντιμετωπίζεται με ισότιμο τρόπο στο θέμα της στελέχωσης των γραφείων της (μόλις 2 συνδικαλιστές της ΠΟΕΣ έναντι 12 της ΠΟΜΕΝΣ στο ΣΓ), πώς καταφέρνει δίχως συνδικαλιστικές άδειες να παράγει έργο πολλαπλάσιο της ΠΟΜΕΝΣ; Είναι πολλά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που μας το μεταφέρουν αυτό.