Διαφήμιση
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Γάλλοι φεύγουν από το Μάλι – Ο ΥΕΘΑ σχεδιάζει ελληνική αποστολή

ΚΙΝΑΛ: Πού είναι οι έγκαιρες μεταθέσεις που υποσχεθήκατε κύριε υπουργέ; Ανακοίνωση με αιχμές από τον τομέα άμυνας του Κινήματος Αλλαγής αποστολή Οι Γάλλοι φεύγουν από το Μάλι μετά το πραξικόπημα της 28ης Μαϊου την ώρα που ο ΥΕΘΑ σχεδιάζει ελληνική συμμετοχή για στήριξη των Γάλλων Δυσφορία ΠΟΕΣ σε ΥΕΘΑ: Γιατί δεν θέλετε πτυχιούχους ΕΜΘ - ΕΠΟΠ - Ζητά νομοθετική πρωτοβουλία για να αναβαθμιστούν βαθμολογικά
Διαφήμιση

Οι Γάλλοι φεύγουν από το Μάλι μετά το πραξικόπημα της 28ης Μαϊου την ώρα που ο ΥΕΘΑ σχεδιάζει ελληνική αποστολή για στήριξη των Γάλλων

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην γαλλική αποστολή στο Μάλι, μετά το δεύτερο μέσα σε εννέα μήνες στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην χώρα στις 28 Μαϊου.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε από τον ισχυρό άνδρα της χώρας, τον συνταγματάρχη Assimi Goïta, ο οποίος  χρίσθηκε αντιπρόεδρος και υποσχέθηκε εκλογές το 2022.

Διαφήμιση

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδίκασαν το «απαράδεκτο πραξικόπημα» στο οποίο ο Πρόεδρος Ba Ndaw, ο Πρωθυπουργός Muktar Ouane και ο υπουργός Άμυνας Suleiman Dukur, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση από αξιωματικούς στη στρατιωτική βάση του Κάτι (περίπου 15 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα, Μπαμάκο).

Το στρατιωτικό πραξικόπημα υπονομεύει τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η εταιρική σχέση με τη Γαλλία. Επιβεβαίωση της ζημίας που προκλήθηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα δόθηκε σε συνέντευξη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στις 29 Μαϊου στο Journal du DimancheΟ Μακρόν είπε, «Οι γαλλικές δυνάμεις θα φύγουν από τη χώρα εάν το καθεστώς στο Μπαμάκο (η πρωτεύουσα του κράτους) κλίνει προς το “ριζοσπαστικό Ισλάμ”».

Στη συνέντευξη, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είχε εξηγήσει στον πρόεδρο του Μάλι Ndaw, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός σχετικά με τη χρήση στρατιωτικών μέσων για να αντιμετωπιστεί η διείσδυση ισλαμιστών τζιχαντιστών, ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ με μια γαλλική στρατιωτική παρουσία σε μια χώρα όπου το ριζοσπαστικό Ισλάμ κυριαρχεί.

Η επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων, έγινε από τον Γάλλο πρόεδρο σήμερα.

Στο Μάλι, η μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νντάου, ήταν πρόθυμη να ξεκινήσει έναν εσωτερικό διάλογο με όλες τις ένοπλες ομάδες στη χώρα, σε αντίθεση με τη γαλλική θέση που θεωρεί έναν τέτοιο διάλογο αντίθετο με τη βούληση του λαού του Μάλι.

Ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα τους άλλους εταίρους στην περιοχή – η Γαλλία θα αποδεσμευτεί και οι δυνάμεις της θα επιστρέψουν στη Γαλλία.

Ο ΥΕΘΑ σχεδιάζει ελληνική αποστολή

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημερώνει την Βουλή στις 9 Ιουνίου, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει ελληνικά στρατεύματα στο Μάλι, για να λάβουν μέρος στην στρατιωτική επιχείρηση «ΤΑΚUΒΑ», η οποία αποτελεί Γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών-μελών της Ε.Ε.

Οι Γάλλοι φεύγουν από το Μάλι - Ο ΥΕΘΑ σχεδιάζει ελληνική αποστολή
Οι Γάλλοι φεύγουν από το Μάλι – Ο ΥΕΘΑ σχεδιάζει ελληνική αποστολή

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην απάντηση, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, «ενδεχόμενη εθνική συνεισφορά της χώρας μας στην εν λόγωεπιχείρηση έχει προφανή πολιτικά οφέλη και ενισχύει τη στρατηγική σχέση μας με τη Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας, η Γαλλική Κυβέρνηση έχει αντίστοιχα εκφράσει πρόθεση στήριξης της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, η διάθεση του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία».

Τέλος αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων(ΣΑΓΕ) ενέκρινε, τον Οκτώβριο του 2020, τη συμμετοχή της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση και η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)».

Διαφήμιση