Διαφήμιση
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΝΔ εγκαταλείπει την ΠΟΜΕΝΣ

ΠΟΜΕΝΣ ΝΔ ΚΙΝΑΛ

Η ΝΔ εγκαταλείπει την ΠΟΜΕΝΣ – Τι κατέδειξε η ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, χθες στην Ολομέλεια της Βουλής

Μια μάλλον ιστορική ήττα καταγράφηκε χθες βράδυ για την ΠΟΜΕΝΣ και, μάλλον, τον οργανωτικό γραμματέα της, Ηλία Κολλύρη προσωπικά: Η πολυδιαφημισμένη προσπάθεια να περάσει μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο τροπολογία κατάργησης της ΠΟΕΣ, δήθεν ως ενότητα, έπεσε στο κενό. Η εξέλιξη αυτή εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Τελικά φαίνεται ότι οι επισκέψεις βουλευτών της ΝΔ το τελευταίο διάστημα στα γραφεία της ΠΟΕΣ μόνο τυχαίες δεν ήταν. Στο κυβερνών κόμμα φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ΠΟΕΣ είναι μια μετριοπαθής Ομοσπονδία που επιθυμεί το διάλογο με όλους, σε πολιτισμένο επίπεδο.

Διαφήμιση

Πιθανώς να έκαναν και την αυτοκριτική τους σχετικά με την πολύ επιθετική στάση του παρελθόντος, η οποία αποδείχθηκε αναίτια και βασιζόμενη κυρίως σε φοβίες αι διαβεβαιώσεις τρίτων.

Εξάλλου, κορυφαία στελέχη της ΠΟΕΣ όλα τα χρόνια δήλωναν δημόσια ότι επιθυμούν να συνομιλούν με όλα τα πολιτικά κόμματα. Ακόμα και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ, Α.Τσουκαράκης, είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει διάλογο με τον Α. Γεωργιάδη, αλλά ο τελευταίος τον αρνείτο πεισματικά. Τελικά ποιος κέρδισε και ποιος έχασε όλα αυτά τα χρόνια;

Η ΝΔ εγκαταλείπει την ΠΟΜΕΝΣ
Η ΝΔ εγκαταλείπει την ΠΟΜΕΝΣ

Η ουσία δεν αλλαζει: ειδικά στο facebook ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΜΕΝΣ, Ηλίας Κολλύρης, το τελευταίο διάστημα φερόταν σα να είχε «ποντάρει» τα πάντα στην τροπολογία κατάργησης της ΠΟΕΣ, την οποία παρουσίαζε ως επαναφορά στην ενότητα και την ομαλότητα.

Το χειρότερο όμως, που αποτέλεσε και την αφορμή να λάβουμε πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες από στρατιωτικούς, ήταν η εμφάνιση του προέδρου της ΠΟΜΕΝΣ, Δ.Ρώτα, στην επιτροπή των εργασιακών.

Σε αυτή την ολιγόλεπτη εμφάνιση, ο κ. Ρώτας αναλώθηκε στην αναγκαιότητα να μείνει μία Ομοσπονδία, σε κάποια συνδικαλιστικά θέματα που τον ενδιέφεραν και μέσα από τα οποία άδειασε «δικά του» πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς και σε συγκεκριμένα προνόμια (άδειες) συνεργατών του, προβαίνοντας στην απρέπεια να προβεί σε κατηγορίες περί σεξισμού όταν η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Φυσικά για εργασιακά ζητήματα, ούτε κουβέντα, αν και το νομοσχέδιο δεν αφορούσε το δημόσιο ή έστω όχι άμεσα.

Τι σήμαινε αυτό; Ότι η ΠΟΜΕΝΣ έβαλε πλάτη σε ένα απολύτως αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο με μάλλον προφανή προσδοκία να περάσει η τροπολογία της μίας Ομοσπονδίας.

Η ΝΔ εγκαταλείπει την ΠΟΜΕΝΣ
Η ΝΔ εγκαταλείπει την ΠΟΜΕΝΣ

Η ΠΟΕΣ από την άλλη μεριά δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό της: έλαβε ξεκάθαρη θέση συμπαράστασης τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα χρησιμοποιώντας το ως αφορμή να αναδείξει την εργασιακή καθημερινότητα των στρατιωτικών, η οποία είναι ήδη εξίσου κακή με αυτήν που επιχειρεί να εισάγει το νομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή, για την ΠΟΜΕΝΣ βγαίνουν στο φως συνεχείς αποκαλύψεις που εκθέτουν συγκεκριμένα πρόσωπα: παρακολουθήσεις στρατιωτικών μέσα από το facebook, «βιομηχανία» καταγγελιών και μηνύσεων κατά στρατιωτικών και δημοσιογράφων, πιθανές παρατυπίες σε θέματα χρόνων διοικήσεως, εξόφθαλμα άνιση αντιμετώπιση των δύο Ομοσπονδιών στο θέμα της στελέχωσης των γραφείων τους.

Μπορεί ακόμα και σήμερα η ΝΔ να μην πετάει την σκούφια της για τον στρατιωτικό συνδικαλισμό, πλέον όμως φαίνεται ότι έχουν αρχίσει και συνειδητοποιούν ότι είναι προτιμότερο να υπάρχουν μετριοπαθείς φωνές εκπροσώπησης, παρά το χάλι των μηνύσεων, των αγωγών και των μεγαλόστομων δηλώσεων μέσα από επιστολές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προφανώς η συνολική στάση της ΠΟΕΣ, δηλαδή του συνδικαλισμού για τον εργαζόμενο και όχι του συνδικαλισμού για την αντιπολίτευση, έχει εκτιμηθεί και από το κυβερνών κόμμα και η απόδειξη είναι ότι δεν τέθηκε καν θέμα συζήτησης για τέτοια τροπολογία που σίγουρα θα έφερνε αναταράξεις στο στράτευμα, γυρνώντας το (συνδικαλιστικά) σε πολύ δυσάρεστες πρόσφατες εποχές.

Ωστόσο η είδηση κρύβεται στις λεπτομέρειες: δεν είναι μόνο ότι δεν πέρασε η τροπολογία παρά τις πιέσεις, αλλά και ότι δεν βρέθηκαν καν βουλευτές να την καταθέσουν. Αυτό μάλλον δείχνει ότι μέχρι και η ΝΔ κατάλαβε ότι η ΠΟΜΕΝΣ κούρασε και πιθανώς να επέλεξε να την αφήσει πίσω.

Σε κάθε περίπτωση, για μια Ομοσπονδία αποτελεί μεγάλη ήττα αυτή η εξέλιξη και το ερώτημα είναι ένα: ηγέτης που να αναλάβει τις ευθύνες του για την ήττα και να παραιτηθεί, υπάρχει;

Διαφήμιση