Πώς η Τουρκία αξιοποιεί τις επιθέσεις στη Γάζα και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη προς όφελός της, παρά την πρόσφατη επίθεση φιλίας στο Ισραήλ

Γράφει η Ηλιάνα Τεβουνά στο kosmodromio.gr

Η επικίνδυνη κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με θύματα εκατοντάδες Παλαιστινίους αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό και ποικιλοτρόπως από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων επιχειρεί να προβληθεί ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων έναντι αραβικών χωρών που έσπευσαν να συνάψουν επισήμως σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν,Σουδάν, Μαρόκο).

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου εργαλειοποιεί διεθνή, περιφερειακά φόρα και κάθε πιθανή εξέλιξη στο παλαιστινιακό ή κακομεταχείριση Αράβων προσκηνυτών στο ιερό τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ. Η σκλήρυνση της ισραηλινής κατοχής και η επιδείνωση της ζωής των Παλαιστινίων, αν μη τι άλλο, δίνει αφορμή για αύξηση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή καθώς κατά κάποιο τρόπο χρησιμοποιεί την καταδίκη της ισραηλινής επιθετικότητας σαν “μεγάφωνο” και “πολλαπλασιαστή” αύξησης επιρροής.

Αυτά,μολονότι η ίδια η Άγκυρα δεν κρύβει την διακαή επιθυμία για αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ (οι οικονομικές σχέσεις με το οποίο παραμένουν ανθηρές ως άλλοτε).

Οι εξελίξεις μόνον του τελευταίου διημέρου ήταν εξόχως αποκαλυπτικές σχετικά με τους τρόπους που η Τουρκία αξιοποιεί τις εξελίξεις στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη προς όφελός της.

Η πρώτη ενδιαφέρουσα κίνηση της Άγκυρας εκδηλώθηκε την Κυριακή στη διάρκεια έκτακτης τηλεσυνόδου των υπουργών Εξωτερικών του 57μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (OIC).

Η πρόταση “ισλαμικού στρατιωτικού μηχανισμού” στην Παλαιστίνη

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφού έριξε μύδρους κατά του Ισραήλ για όσα δεινά προκαλεί στο λαό της Γάζας αξίωσε την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας του στην περιοχή προτείνοντας την συγκρότηση…”ισλαμικού” στρατιωτικού μηχανισμού στα παλαιστινιακά εδάφη καλώντας τις χώρες-μέλη να το πράξουν με οικονομική και στρατιωτική συνδρομή.

Ως προϋπόθεση έθεσε το ξεπέρασμα της κόντρας και την συνεργασία μεταξύ της ισλαμικής Χαμάς και της Φατάχ (του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς) ώστε να χρήσουν την Τουρκία…”εγγυητή”-“κηδεμόνα” και “μεσολαβητή” στο πλαίσιο της αναθεωρητικής στρατηγικής που επιδιώκει πότε σε κόντρα, πότε σε συμφωνία με ισχυρές διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις (ΗΠΑ,Ρωσία).

Οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν πηγάζουν από την…”αγάπη” για τον παλαιστινιακό λαό αλλά από την ενίσχυση του ρόλου της στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα κοιτάσματα Ενέργειας που είναι απαραίτητα για την ενεργοβόρο τουρκική οικονομία αλλά και νέες αγορές στα αποκαϊδια επεμβάσεων και κατοχής (βλέπε Λιβύη).

“Ήρθε η στιγμή να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Η παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων περιμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δηλώσεις” είπε ο Τσαβούσογλου στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.

Δεν ήταν η μόνη κίνηση.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στο kosmodromio.gr