Εμβολιασμός Στρατιωτικών: Τι συμβαίνει με τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ και τις οικογένειές τους; Το ερώτημα θέτει το ΚΙΝΑΛ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Κατατέθηκε, χθες, από το ΚΙΝΑΛ ερώτηση  προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, αναφορικά με τον σχεδιασμό και την πρόθεση του ΥΕΘΑ για τον εμβολιασμό των στελεχών της ΕΛΔΥΚ και όλων όσων Ελλήνων υπηρετούν στην Κύπρο.

Ο προγραμματισμός του εμβολιασμού για το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Κύπρο δεν ακολουθεί τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί από την ελληνική πολιτεία για όλους τους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στη χώρα μας και ως εκ τούτου το στρατιωτικό  προσωπικό και οι οικογένειές τους δεν έχουν το δικαίωμα επιλογής του τύπου εμβολίου, όταν μάλιστα υφίσταται εκεί και υπηρετών προσωπικό πολύ νεαρής ηλικίας, αυξάνοντας υπέρ το δέον την επικινδυνότητα του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

Σύμφωνα με αυτά που έχει ανακοινώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, όλοι οι Κύπριοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, με τον προσωπικό κωδικό που διαθέτουν, να εισέρχονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΓΕΣΥ (Γενικού Συστήματος Υγείας) και να επιλέγουν το εμβόλιο με το οποίο θέλουν να εμβολιαστούν, καθώς και το κοντινότερο σε αυτούς εμβολιαστικό κέντρο.

Το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Νήσο “Κ” και οι οικογένειες τους δεν διαθέτουν προσωπικό κωδικό εισόδου στο ΓΕΣΥ ώστε να μπορούν να δηλώσουν και να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν.

Στα στελέχη, με εσωτερικό έγγραφο, τους ζητήθηκε να δηλώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της Astrazeneca χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής ούτε στα στελέχη αλλά ούτε στις/στους συζύγους αυτών.

Δεδομένου ότι, η υγεία και η διαδικασία επιλογής εμβολιασμού είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, κρίνεται σκόπιμο να εξετασθεί ο προγραμματισμός εμβολιασμού του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στη νήσο “Κ”, πολλώ δε μάλλον όταν διαπιστώνονται διαφορές μεταξύ των εκεί διαδικασιών συγκριτικά με αυτές που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • 1. Ποιός είναι ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στην Νήσο “Κ”;
  • 2. Έχει γίνει κάποια διακρατική συμφωνία; Τι μέριμνα έχει ληφθεί για τις οικογένειες των στρατιωτικών ειδικά αυτών που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου;
  • 3. Γιατί στους στρατιωτικούς δεν δίνεται η δυνατότητα επιλογής του εμβολίου που επιθυμούν δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι αρκετά χαμηλός;
  • 4. Εάν δεν πιστεύετε ότι το στρατιωτικό προσωπικό αποτελεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τι ενέργειες θα αναλάβετε για την ομαλή διεξαγωγή των εμβολιασμών του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στη νήσο “Κ” και των οικογενειών τους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα επιλογής του εμβολίου που επιθυμούν σε σύντομο χρονικό διάστημα;