Ελληνική αποστολή στην Αφρική: Τι θα γίνει αν υπάρξουν απώλειες  Ελλήνων στρατιωτικών, αφού δεν πρόκειται για αποστολή του ΟΗΕ;

Το κρίσιμο αυτό ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν στην Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλί του τομεάρχη εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

θα πρέπει να σημειωθεί σημειωθεί ότι μεγάλης σοβαρότητας αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς την έγκριση της Βουλής, γεγονός ανεπίτρεπτο ακόμη και για μια κυβέρνηση της ΝΔ που χρησιμοποιεί τη Βουλή μέρα νύχτα για φωτογραφικές τροπολογίες, για να νομιμοποιεί πολιτικές και να εξυπηρετεί συμφέροντα, όχι όμως για το που θα πάνε Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, στα οποία υπάρχει και επίκληση επίσημων διπλωματικών πηγών, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στο Μάλι, πέραν των υφιστάμενων επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο με την αποστολή αστυνομικών, όσο και στρατιωτικών δυνάμεων.

Σε δελτίο τύπου, μάλιστα, του Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου στις 7 Απριλίου για τη “συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Τηλεδιάσκεψη Υπουργών Αμύνης & Διεθνών Εταιριών για Task Force Takuba”, επισημαίνεται ότι “εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ για την ασφάλεια της περιοχής”, χωρίς να διευκρινίζεται σε τι συνίστανται αυτές οι δυνατότητες “συνεισφοράς”.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, σε γραπτή του δήλωση μετά την πρώτη Υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ, στις 12 Ιουνίου του 2020, αναφέρθηκε στην “ετοιμότητα της χώρας μας να καταστήσει ακόμα πιο ενεργή την πολιτική παρουσία της στη Δυτική Αφρική, τόσο με τη συμμετοχή της στην Ειδική Ομάδα Takuba (Takuba Task Force) στο Μάλι, όσο και με την εγκαθίδρυση ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη.”

Η Task Force Takuba, στην οποία αναφέρονται τα σχετικά δημοσιεύματα και οι δηλώσεις του Υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου και του Υπουργού κ. Δένδια, δεν είναι ενταγμένη σε επιχείρηση της ΕΕ, αλλά στη γαλλική επιχείρηση Barkhane που ξεκίνησε το 2014 και έχει ως σκοπό την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή.

Ελληνική αποστολή στην Αφρική: Τι θα γίνει αν υπάρξουν απώλειες;
Ελληνική αποστολή στην Αφρική: Τι θα γίνει αν υπάρξουν απώλειες;

Σε αυτήν συμμετέχουν σήμερα πέραν των γαλλικών, εσθονικές και σουηδικές δυνάμεις. Μάλιστα, σε σχετικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου εκφράζεται η έντονη απροθυμία και άρνηση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να συνδράμουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Επειδή πάγια θέση της Ελλάδας, που έχουν ακολουθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ότι η χώρα συμμετέχει μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις διεθνών οργανισμών, στους οποίους ανήκει η χώρα.

Επειδή η συγκεκριμένη Ειδική Ομάδα Takuba – σε αντίθεση με την επιχείρηση εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUTM- δεν υπάγεται στη διοίκηση διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα. (Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕθΑ η Ελλάδα συμμετέχει ήδη με 2 επιτελείς του Στρατού Ξηράς στην στρατιωτική επιχείρηση εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUTM (European Union Training Mission) , πιο συγκεκριμένα στο Επιτελείο MHQ BAMAKO.)

Επειδή για τόσο σοβαρά ζητήματα δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται αποφάσεις που μεταβάλλουν πάγιες πολιτικές σταθερές της χώρας, χωρίς ούτε ψήγμα επίσημης ενημέρωσης και συζήτησης στη Βουλή.

Ελληνική αποστολή στην Αφρική: Τι θα γίνει αν υπάρξουν απώλειες;
Ελληνική αποστολή στην Αφρική: Τι θα γίνει αν υπάρξουν απώλειες;

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας:

1. Υπάρχει απόφαση κυβερνητικού οργάνου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Task Force Takuba; Με ποιο τρόπο προωθούνται τα συμφέροντα της χώρας μας από τις υπό κρίση στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Αφρική;

2. Σε τι συνίσταται ακριβώς η συμμετοχή αυτή; Ισχύουν τα δημοσιεύματα για αποστολή μάχιμων στρατιωτικών ή και αστυνομικών δυνάμεων; Υπάρχουν κίνδυνοι για τα στελέχη των ελληνικών δυνάμεων από την συμμετοχή στην εν λόγω επιχείρηση;
Η συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό γαλλική διοίκηση αποτελεί μέρος ενδεχόμενης αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία;