Σπύρος Πλακούδας: Οι Τούρκοι ναύαρχοι έθεσαν το δίλημμα «Ερντογάν ή Τανκς» – Ο Ερντογάν είναι survivor της αρένας της Τουρκίας

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Πλακούδας: Οι Τούρκοι ναύαρχοι έθεσαν το δίλημμα «Ερντογάν ή Τανκς»Ο επίκουρος καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy (ΗΑΕ) Δρ. Σπύρος Πλακούδας, μιλάει σήμερα στο Armyvoice.gr αναλύοντας την κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και τις προοπτικές της χώρας μας στην Λιβύη.

ΕΡ: Η κίνηση των ναυάρχων έδωσε πλεονέκτημα στον Ερντογάν. Πιστεύετε ότι θα έχει συνέχεια;

Σπ. Πλακούδας: Η πρωτοβουλία των 103 απόστρατων ναυάρχων του Τουρκικού ΠΝ 103 ημέρες (!!!) πριν την επέτειο του πραξικοπήματος δεν ήταν παρά μάνα εξ ουρανού για τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους πρώην στρατιωτικούς ως (επίδοξους) πραξικοπηματίες και χρησιμοποίησε την εν λόγω πρωτουβουλία ούτως ώστε να συσπειρώσει τη (διαρκώς συρρικνούμενη) λαϊκή βάση του ΑΚΡ επί τη βάσει του διλήμματος «Ερντογάν ή Τανκς».

ΕΡ: Στα ελληνικά ΜΜΕ βλέπουμε διαρκείς αναφορές για φθορά Ερντογάν. Ωστόσο μάλλον πρωταγωνιστεί στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο Ερντογάν συνιστά έναν survivor της αρένας της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Δεν θα υιοθετούσα, λοιπόν, άκριτα τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ περί «πολιτικού τέλους» του. Έχει υποστεί μία σημαντικότατη φθορά από το 2019 και εντεύθεν – ένα φυσιολογικό, όμως, γεγονός για έναν ηγέτη που κυβερνά την χώρα από το 2003.

Ο Ερντογάν κυριαρχεί και θα κυριαρχεί στο εγγύς μέλλον εντός της Τουρκίας – εκτός εάν ένας συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή μία ήττα στο πεδίο της μάχης τον εκθρονίσει.

Το 2021 θα αποδειχθεί μία χρονία «make or break» για τον Ερντογάν ως ηγετική φυσιογνωμία στην Τουρκία και στην Μέση Ανατολή εξαιτίας της συσσώρευσης των προβλημάτων από την πολιτική «μία κρίση ανά μήνα» (one crisis a month).

ΕΡ: Η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται. Πώς καταφέρνει ο Ερντογάν να στέκεται όρθιος; Ποιοι τον στηρίζουν;

Σπ. Πλακούδας: Μέχρι πρότινος, η ισχυρή εξαγωγική βιομηχανία της Τουρκίας (από αυτοκίνητα της Ford Otossan έως τα Bayraktar TB2 UAVs) και η χρηματοπιστωτική στήριξη από το Κατάρ εξασφάλιζαν στην οικονομία της Τουρκίας μία «πίστωστη χρόνου».

Πλέον όμως ο χρόνος της κλεψύδρας εξαντλείται: τα Erdoganomics και οι μελλοντικές κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ θα επιφέρουν ενδεχομένως το τελειωτικό χτύπημα.

ΕΡ: Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στην Λιβύη; Τι περιθώρια έχει η Ελλάδα που μάλλον επέλεξε την λάθος πλευρά να συμμαχήσει;

Σπ. Πλακούδας: Στην παρούσα μεταβατική φάση της Λιβυκής Κρίσης, οι περιφερειακοί παίχτες προκρίνουν την οδό της Δι – πλωματίας, όχι του Πολέμου.

Η Ελλάδα αναπροσαρμόζει την πολιτική της όπως και οι υπόλοιποι δρώντες στη σκακιέρα της Κεντρικής Μεσογείου: από τα ευχολόγια (και όχι την υποστήριξη) στον Χάφταρ για νίκη στην Μάχη της Τρίπολης σε διαβουλεύσεις με την Ανατολική και Δυτική Λιβύη.

Η Ελλάδα προσπαθεί να μετάσχει στις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στην Λιβύη ώστε να μην «τεθεί εκτός νυμφώνος» όπως το 2019 εξαιτίας της χρόνιας ολιγωρίας της.

Η καλύτερη τακτική για την Ελλάδα θα ήταν η εξής: ενίσχυση των προϋπάρχοντων δεσμών με την (φιλική) Ανατολική Λιβύη και το Κοινοβούλιο αφ’ ενός και χρήση του «Ευρωπαϊκού Χαρτιού» (σε συνεργασία με Ιταλία και Γαλλία πάντοτε) στη Δυτική Λιβύη αφ’ ετέρου.

Στη Δυτική Λιβύη, Ιταλία και Τουρκία ήδη από το 2019 κυριαρχούσαν. Στην Ανατολική Λιβύη, όμως, ανοίγεται ένα προνομιακό πεδίο (υπό προϋποθέσεις) για την Ελλάδα.

Άλλωστε, κανείς δεν εγγυάται πως οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο και πως η διχοτόμηση της Λιβύης δεν θα αποφευχθεί.