Ο Ισραηλινός πρέσβης μιλά για τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ -Είναι άγκυρα σταθερότητας, συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας στη Μεσόγειο

Τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας του με την Ελλάδα και τη μετατροπή της σχέσης τους σε άξονα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Κόλπου, καθώς και το ξεκάθαρο μήνυμα πως οι δύο χώρες αποτελούν «άγκυρα σταθερότητας, συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας» στη Μεσόγειο, εκφράζει ο Ισραηλινός πρέσβης Γιόσι Αμράνι.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 73 χρόνων από την ανεξαρτησία του Ισραήλ, ο Γιόσι Αμράνι χαρακτηρίζει τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις στενές και στρατηγικές και προσδιορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο ίδιος:

«Δεν φείδομαι προσπαθειών, δεν θα επαναπαυτώ στις δάφνες της μέχρι σήμερα επιτυχίας των σχέσεών μας, διότι υπάρχουν πάρα πολλά περισσότερα να γίνουν σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον στρατηγικό, τον πολιτικό, στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών» και να τις «κάνω πιο ισχυρές, στενές, παραγωγικές, επωφελεία των δύο χωρών και των δύο λαών».

Χαρακτήρισε «το θαύμα της ελευθερίας και της κυριαρχίας» ως το πιο σημαντικό πράγμα στα 73 χρόνια της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Τριμερής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (3+1), την Παρασκευή

Ειδική μνεία κάνει ο Γιόσι Αμράνι στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, ως ένδειξη στενής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Λευκωσία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναφέρει ότι θα τεθούν επί τάπητος οι περιφερειακές εξελίξεις, οι κοινές ανησυχίες των τριών χωρών και η οικονομική συνεργασία τους.

Μιλώντας για τον EastMed, ο Ισραηλινός πρέσβης σπεύδει να καταστήσει σαφές πως «τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε και να πάρουμε αποφάσεις».

«Εάν δεν εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, σε λίγα χρόνια οικονομικά, χρηματοοικονομικά, περιβαλλοντικά, δεν θα είναι εφικτό. Αυτή είναι η στιγμή να εκμεταλλευτούμε και να προχωρήσουμε γρήγορα» επεξηγεί συγκεκριμένα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο ΑΠΕ/ΜΠΕ