Κυπριακό – πενταμερής: Ψάχνει διέξοδο ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη – Ορατός ο κίνδυνος του αδιεξόδου μετά τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζεται αποφασισμένος να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα από τη Γενεύη, με την ολοκλήρωση σήμερα των συναντήσεων με τα πέντε μέρη στο Κυπριακό.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο ενός αδιεξόδου, αφού οι αρχικές του τοποθετήσεις αλλά και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις οδηγούσαν προς αυτή την κατεύθυνση, ο Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε δεύτερη συνεδρία της ολομέλειας όπου παρουσίασε πρόταση για να προχωρήσει η προσπάθειά του και να βγει αποτέλεσμα.

Η τουρκική πλευρά προσήλθε στην άτυπη πενταμερή με σαφή στόχο να οδηγήσει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα σε ένα αδιέξοδο. Τον ρόλο αυτόν τον ανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ με το έγγραφο που κατέθεσε και μέσα από το οποίο απαιτεί ακύρωση όλων των προηγούμενων ψηφισμάτων και έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα αναγνωρίζει την κυριαρχία χωριστού κράτους στα κατεχόμενα.

Με αυτό το δεδομένο ενώπιον του Γενικού Γραμματέα η πιθανότητα ενός ναυαγίου ήταν ορατή, γι’ αυτό και χρειάστηκαν να γίνουν παρεμβάσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ προκειμένου να διατηρηθεί η διαδικασία ζωντανή. Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις άλλες τέσσερις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και ΗΠΑ) καθώς και με την ΕΕ ενημερώνοντας τους συνομιλητές του για την πορεία των συνομιλιών.

Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν ο ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει δεύτερη σύνοδο της ολομέλειας νωρίς το βράδυ, προκειμένου να πετύχει να τη συνέχιση της διαδικασίας. Επιστρέφοντας από τις συναντήσεις ο Πρόεδρος εξέφρασε τη μεγάλη του απογοήτευση για τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε γραπτώς στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάνει σκέψεις για τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, ο οποίος θα αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε εργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα με στόχο να οδηγήσει την προσπάθεια στο Κυπριακό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πέραν από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους πέντε, υπήρξαν και χωριστές συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Ερσιν Τατάρ.

Πηγή: philenews.com