Tίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το F-35: Οι 10 λόγοι που έκαναν τον εκλιπόντα Γερουσιαστή Τζων Μακ Κέιν  να πει ότι προορίζεται να γίνει «το επιφανέστερο μαχητικό αεροσκάφος στην ιστορία».

του Loren Thompson στο National Interest

Η 26η Οκτωβρίου αυτού του χρόνου είναι η 20η επέτειος της ίδιας μέρας του 2001, όταν ανατέθηκε η σύμβαση ανάπτυξης του μαχητικού F-35 σε ομάδα της βιομηχανίας με επί κεφαλής τη Lockheed Martin.

Το Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσεως (Joint Strike Fighter), όπως ονομαζόταν τότε, φάνταζε απίθανο: μια οικογένεια τακτικών αεροσκαφών που μπορούσαν να κάνουν τα πάντα για όλους, αντικαθιστώντας τα περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που διέθετε η χώρα.

Σήμερα, το έργο αυτό έχει δώσει καρπούς. Με τη σημερινή του ονομασία, αυτή του F-35, το μαχητικό μπορεί πραγματικά να εκτελέσει όλες τις αποστολές που οραματίστηκαν οι εμπνευστές του, για την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών – για να μην αναφέρουμε έναν κατάλογο υπηρεσιών συμμαχικών χωρών που συνεχώς μακραίνει.

Ωστόσο, παρά τις παραδόσεις περισσοτέρων από 600 F-35, υπάρχει ακόμα μια κοινότητα σκεπτικιστών που είναι έτοιμοι να αδράξουν κάθε ένδειξη που μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα έχει ελαττώματα.

Αυτές έχουν να κάνουν λιγότερο με τις επιδόσεις των αεροσκαφών και περισσότερο με την κλίμακα του προγράμματος, τη μυστικότητα που περιβάλλει κάποια χαρακτηριστικά του, και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Οπότε, για χάρη αυτών που θέλουν μια απλή εξήγηση των επιτευγμάτων του προγράμματος, παραθέτουμε δέκα σημεία που δείχνουν ξεκάθαρα την επιτυχία του μαχητικού F-35. Συλλογικά, αυτοί οι δέκα δείκτες υποστηρίζουν την εκτίμηση του εκλιπόντος Γερουσιαστού Τζων Μακ Καίην (John McCain), σχετικά με το ότι το F-35 προορίζεται να γίνει «το επιφανέστερο μαχητικό αεροσκάφος στην ιστορία».

Το F-35 είναι το μαχητικό με τη μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα στον κόσμο.

Και οι τρεις παραλλαγές του F-35 έχουν επιτύχει τους στόχους απόκρυψης (stealth) που προέβλεπε η σχεδίασή τους. Σε απλούς όρους αυτό σημαίνει ότι τα εχθρικά ραντάρ δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν ή να τα στοχοποιήσουν.

Επί πλέον, η θερμότητα από τους κινητήρες τους διαχέεται με τρόπον ώστε να ξεγελάει τους πυραύλους αναζήτησης θερμότητας (heat-seeking).

Όταν δε αυτά τα χαρακτηριστικά «μειωμένης παρατηρησιμότητας» συνδυάζονται με τη μοναδική αντίληψη του επιχειρησιακού περιβάλλοντος που παρέχεται στους χειριστές του αεροσκάφους μέσω της συγχώνευσης των δεδομένων από τους αισθητήρες του, είναι εύκολο να δει κανείς γιατί τα F-35 που συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις προσβάλλουν 20 ή περισσότερα «εχθρικά» μαχητικά για κάθε F-35 που χάνεται.

Το μαχητικό F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει αντίστοιχη επιβιωσιμότητα αλλά κάποιες πλευρές της σχεδίασης των F-35 προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα απόκρυψης.

Ισραήλ - ΗΑΕ: Η διπλωματία του F-35 και η «Συμφωνία του Αβραάμ»

Το F-35 είναι το πιο ευέλικτο μαχητικό στον κόσμο.

Το F-35 σχεδιάστηκε σαν μια οικογένεια μαχητικών με κοινή τεχνολογία. Η έκδοση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πολύ πιο ικανή από αυτή των τακτικών αεροσκαφών που αντικαθιστά, σε αερομαχίες, κρούσεις αέρος εδάφους, καταστολή εχθρικών αντιαεροπορικών συστημάτων, και συλλογή πληροφοριών αναγνώρισης.

Η έκδοση για το Σώμα Πεζοναυτών προσθέτει σε αυτά τα χαρακτηριστικά τη δυνατότητα καθέτου προσγειώσεως και απογειώσεως, παρέχοντας την ίδια στιγμή αεροπορική υποστήριξη δυνάμεων εδάφους (Close Air Support).

Η έκδοση του Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να μεταφέρει μεγάλα φορτία για βομβαρδισμούς σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές των αεροσκαφών που αντικαθιστά – περί τα 700 μίλια χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό.

Και οι τρεις εκδόσεις φιλοξενούν προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και άλλες τεχνολογίες, κατάλληλες για συμμετοχή σε επιχειρήσεις με ανταλλαγή πληροφοριών.

Το F-35 είναι το πιο φονικό μαχητικό στον κόσμο.

Η επιβιωσιμότητα και η ευελιξία του, επιτρέπουν στο F-35 να επιτίθεται στους εχθρούς του με τρόπο που κανένας από τους προκατόχους του δεν θα μπορούσε.

Σε συνδυασμό με τη διασυνδεσιμότητα που του παρέχεται μέσω ασφαλούς ψηφιακής δικτυώσεως, το F-35 μπορεί να εκτελέσει κινητικές – και μη – επιθέσεις πολύ πιο αποτελεσματικές από άλλα τακτικά αεροσκάφη.

Πάνω από 5000 λίβρες πυρομαχικών μπορούν να μεταφερθούν εσωτερικά, μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα απόκρυψης, ή – αν αυτό επιτάσσουν οι περιστάσεις – το μαχητικό μπορεί επίσης να μεταφέρει εξοπλισμό εξωτερικά, ανεβάζοντας το συνολικό φορτίο στις 22000 λίβρες.

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ένα F-35 μπορεί να καταστρέψει με ακρίβεια πολλαπλούς στόχους κατά τη διάρκεια μιας και μόνης πτήσεως, εκτιθέμενο σε σαφώς μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με παλαιότερα μαχητικά.

ΗΠΑ: Ψάχνονται να πετάξουν την Τουρκία έξω από τα F-35

Το F-35 προμηθεύονται δώδεκα συμμαχικές χώρες.

Από την ημέρα της σύλληψής του συμμετέχουν στην ανάπτυξη του μαχητικού F-35 τρεις στρατιωτικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. μαζί με τους συμμάχους τους της Αυστραλίας, Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το αποτέλεσμα είναι μια εκτεταμένη βάση υποστήριξης ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα περισσότερες συμμαχικές χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, και η Νότια Κορέα.

Μέχρι σήμερα έχουν δεσμευθεί για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα δώδεκα συμμαχικές χώρες, με περισσότερες να αναμένονται, παρέχοντας έτσι μια καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης στην τιμή και τις επιδόσεις της οικογένειας των F-35.

Η συμμετοχή των συμμάχων διασφαλίζει το ότι δυνάμεις που θα συνεργάζονται σε μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις θα διαθέτουν παρόμοιες δυνατότητες, απλοποιώντας έτσι την εκτέλεση των πολεμικών σχεδίων.

Το F-35 επιχειρεί σε εννέα χώρες και δέκα υπηρεσίες.

Η συμμετοχή συμμαχικών δυνάμεων στο πρόγραμμα των F-35 δεν βασίζεται απλώς σε μια μελλοντική υπόσχεση ενός μαχητικού πολλαπλών ρόλων, πέμπτης γενιάς.

Εκατοντάδες F-35 όλων των τύπων – Πολεμικής Αεροπορίας, Σώματος Πεζοναυτών και Πολεμικού Ναυτικού – βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Έξι πολεμικές αεροπορίες έχουν διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις, όπως οι κρούσεις των Ισραηλινών εναντίον Ιρανικών στόχων στη Συρία, κατά τη διάρκεια των οποίων τα F-35 πέρασαν απαρατήρητα, όπως είχε προβλεφθεί.

Με αυτόν τον τρόπο το F-35 αντικαθιστά σταθερά τα παλαιότερα μαχητικά σε τέσσερις ηπείρους, ενδυναμώνοντας την παγκόσμια αεροπορική υπεροχή που είναι τόσο κρίσιμη στον πολεμικό σχεδιασμό των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους.

Το F-35 βελτιώνεται συνεχώς.

Η τεχνολογία των F-35 αναβαθμίζεται συχνά, καθώς εμφανίζονται νέες απειλές και καθώς διατίθενται νέες τεχνολογίες. Η 15η σειρά παραγωγής θα διαθέτει νέους αισθητήρες, οθόνες και ανοίγματα που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν το αεροσκάφος στην κόψη των επιδόσεων.

Προστίθενται ένδεκα νέες δυνατότητες στον εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, δυνατότητες που δεν ήταν τεχνολογικά ή οικονομικά εφικτές όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. Κάποιες από τις τελευταίες βελτιώσεις θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και λειτουργίας του μαχητικού.

Οι υπεύθυνοι σχεδίασης ήδη περιμένουν την ημέρα που οι στροβιλοκινητήρες νέας γενιάς θα αυξήσουν την ακτίνα επιχειρήσεων του αεροσκάφους στα χίλια μίλια χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό – χαρακτηριστικό χρήσιμο στις απέραντες εκτάσεις του Δυτικού Ειρηνικού.

Tίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το F-35: Οι 10 λόγοι

Το F-35 διαμορφώνει τη σχεδίαση άλλων αεροσκαφών.

Καθώς το F-35 ενσωματώνεται σταδιακά στις αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου, αναγορεύεται σε παγκόσμιο πρότυπο τακτικών αεροπορικών δυνάμεων.

Ανταγωνιστές, όπως η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να αναπτύξουν παρόμοιες δυνατότητες, χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να ελπίζουν να κερδίσουν μελλοντικούς πολέμους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες κάποια βασικά συστήματα του F-35 προσαρμόζονται για να χρησιμοποιηθούν στο μελλοντικό βομβαρδιστικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το B-21, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων F135 του μαχητικού και του μοναδικά ευέλικτου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου.

Η χρήση των τεχνολογιών του F-35 σε άλλα μαχητικά αεροσκάφη μειώνει το κόστος ανάπτυξής τους και διασφαλίζει τις επιδόσεις των κυρίων χαρακτηριστικών τους.

Το κόστος κατασκευής του F-35 μειώνεται συνεχώς.

Το κόστος κατασκευής του μαχητικού μειώνεται με κάθε σειρά παραγωγής, συνήθως με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν που προέβλεπαν οι κυβερνητικοί εκτιμητές.

Το κόστος παραγωγής ανά αεροσκάφος και των τριών εκδόσεων μειώθηκαν κατά 12% μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας σειράς παραγωγής που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Στα 78 εκατομμύρια δολάρια ανά μαχητικό, η πιο συνηθισμένη έκδοση του F-35 κοστίζει σήμερα στην κυβέρνηση λιγότερο από την τιμή καταλόγου ενός Boeing 737 – το πιο φθηνό αεριωθούμενο επιβατηγό της εταιρείας.

Η τιμή πωλήσεως κάποιων επιβατηγών αεροσκαφών με πλατιά άτρακτο αντιστοιχεί σε τέσσερις φορές το κόστος παραγωγής της πιο ακριβής εκδόσεως του F-35, αυτής του Πολεμικού Ναυτικού.

Το κόστος εκμετάλλευσης του F-35 μειώνεται κατά πολύ.

Το κόστος ανά ώρα πτήσεως ενός F35 της Πολεμικής Αεροπορίας μειώθηκε κατά 23%, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.

Η ερμηνεία των δεδομένων είναι δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση τα δημοσιοποιεί συνήθως με βάση το έτος 2012 αντί του σημερινού κόστους σε δολάρια.

Παρά ταύτα, μια ομοειδής σύγκριση δείχνει ότι το κόστος ανά ώρα πτήσεως του F-35 είναι συγκρίσιμο με αυτό των μαχητικών F-15C/D της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από το 2020, τα F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας κόστιζαν περίπου 50% περισσότερο από τα F-16, ανά ώρα πτήσεως, αλλά τα F-35 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά σε επιχειρήσεις όπως αυτές της καταστολής εχθρικής άμυνας.

Αναμένονται επί πλέον μειώσεις του κόστους ανά ώρα πτήσεως καθώς βελτιώνονται οι διαδικασίες συντήρησης και οι τεχνολογίες που ενσωματώνει το αεροσκάφος.

Το F-35 είναι ο θεμέλιος λίθος των μελλοντικών σχεδίων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να απορροφήσει 70% της εγχώριας παραγωγής των F-35. Αυτή επαρκεί για την αντικατάσταση όλων των F-16 του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, Τσάρλς Κουΐντον Μπράουν (Charles Quinton Brown) περιέγραψε το F-35 τον περασμένο μήνα ως τον «θεμέλιο λίθο» της μελλοντικής δυνατότητας μαχητικών της υπηρεσίας του, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μην αφαιρέσει κονδύλια από το πρόγραμμα για να χρηματοδοτήσει ακόμα πιο προηγμένα σχέδια.

Καθώς είναι το μόνο τακτικό αεροσκάφος σε μαζική παραγωγή, το F-35 είναι η μόνη βιώσιμη λύση της Πολεμικής Αεροπορίας για την αντικατάσταση του στόλου των μαχητικών του Ψυχρού Πολέμου με αεροσκάφη ικανά να καλύψουν τις απαιτήσεις των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων.

Η Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να πειραματίζεται με άλλα σχέδια αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το F-35 είναι το καθοριστικό στοιχείο για τη διατήρηση της παγκόσμιας αεροπορικής υπεροχής των Η.Π.Α.

Ο Loren B. Thompson είναι Γενικός Διευθυντής του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Lexington και Διευθύνων Σύμβουλος της Source Associates, κερδοσκοπικής εταιρείας συμβούλων. Πριν από τη σημερινή του θέση ήταν Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος Μελετών για Θέματα Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Georgetown και δίδασκε μαθήματα μεταπτυχιακών σε θέματα στρατηγικής, τεχνολογίας, και μέσων ενημέρωσης στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει επίσης διδάξει στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Kennedy του Πανεπιστημίου Harvard.