ΣτΕ: «Απαράδεκτη» έκρινε το ανώτατο δικαστήριο την προσφυγή ενστόλων και ΠΟΜΕΝΣ για το ενιαίο μισθολόγιο - Τι συνέβη και δεν μπήκε στην ουσία

Κακή προετοιμασία και μάλλον κακή στρατηγική ήταν η αιτία να απορρίψει το ΣτΕ την προσφυγή ομοσπονδιών και σωματείων ενστόλων, μεταξύ των οποίων και της ΠΟΜΕΝΣ για το νέο μισθολόγιο.

Δείτε την απόφαση στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας

Με πέντε αποφάσεις η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ως απαράδεκτες τις προσφυγές ομοσπονδιών και σωματείων ενστόλων που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 19.7.2017 πράξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για το νέο αναμορφωμένο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με νέους βασικούς μισθούς και νέα επιδόματα.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, οι ομοσπονδίες προσέβαλαν την ερμηνευτική εγκύκλιο και όχι την υπουργική απόφαση. Όμως όπως σημειώνει το ΣτΕ η εγκύκιος δεν εισάγει νέες ρυθμίσεις για τα θέματα του μισθολογίου, κι έτσι οι προσφυγές απορρίφθηκαν χωρίς να μπει το ανώτατο δικαστήριο στην ουσία της διεκδίκησης.

ΣτΕ: «Απαράδεκτη» η προσφυγή ΠΟΜΕΝΣ για το μισθολόγιο - Τι συνέβη
ΣτΕ: «Απαράδεκτη» η προσφυγή ΠΟΜΕΝΣ για το μισθολόγιο - Τι συνέβη

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με τους Συμβούλους της Επικρατείας να καταλήγουν ότι η προσβαλλόμενη πράξη είναι απλή ερμηνευτική εγκύκλιος των διατάξεων του ν. 4472/2017 και δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, αλλά και ότι «δεν σκοπεί να εισαγάγει νέες ρυθμίσεις για τα ζητήματα του νέου μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα».

Συνεπώς, καταλήγει η πλειοψηφία, αποτελεί, »απλή ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις αναφερόμενες στον πίνακα αποδεκτών υπηρεσίες, στερούμενη εκτελεστού χαρακτήρα».

ΣτΕ: «Απαράδεκτη» η προσφυγή ΠΟΜΕΝΣ για το μισθολόγιο - Τι συνέβη
ΣτΕ: «Απαράδεκτη» η προσφυγή ΠΟΜΕΝΣ για το μισθολόγιο - Τι συνέβη

 

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 309-313/2021 αποφάσεις της απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις ακύρωσης:

•Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.Σ.Υ.Φ.Υ.),

•Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.Α.Σ.Υ.),

•Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.),

•Του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής 2000,

•Συνολικά 417 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αποφοίτων του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) και Της Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ).