Κρίσεις αντιστρατήγων 2021: Τι δείχνουν οι επιλογές στο Στρατό Ξηράς - Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Ανακοινώθηκαν πριν λίγο από το ΓΕΕΘΑ οι τακτικές κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών, με βάση την απόφαση του ΣΑΓΕ.

Στον Στρατό Ξηράς, φυσιολογική θεωρείται η αποστρατεία των δυο συμμαθητών του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγων Κούτρα( ΠΒ) και Παπαδόπουλου( ΤΘ) κλείνοντας κύκλο 2 ετών στο βαθμό αυτό.

Έκπληξη θεωρείται η ταυτόχρονη απομάκρυνση και των δυο συμμαθητών Λύκου και Κούκου ύστερα από ένα χρόνο. Αξιωματικοί και οι δυο, διασυνδεδεμένοι μακροχρόνια σε συνεργασία με ΥΦΕΘΑ και ιδιαίτερα ο αντιστράτηγος Λύκος θεωρείτο ένα από τα αγαπημένα «παιδιά» του.

Κρίσεις αντιστρατήγων 2021: Τι δείχνουν οι επιλογές στο Στρατό Ξηράς
Κρίσεις αντιστρατήγων 2021: Τι δείχνουν οι επιλογές στο Στρατό Ξηράς

Η απομάκρυνση του έτερου Τεθωρακισμένου Διοικητή της ΣΕΘΑ, αντιστράτηγου Ρώσση δημιουργεί τουλάχιστον σκεπτικισμό για «σοβαρή ήττα», των μέχρι τώρα κραταιών σε παρουσία στο ΑΣΣ την τελευταία 5ετία Αξιωματικών από τα Τεθωρακισμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στις κρίσεις του 2020, στις 50 αποστρατείες, έφυγε μόνο ένας τεθωρακισμένος.

Ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο το οποίο συνδέεται με την προέλευση όπλου του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Λαλούση αλλά και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσεις 2021: Ισορροπημένο το ΑΣΣ - Πτώση επιρροής Στεφανή

Διατηρώντας σε παραμονή 4 από τους εννέα κριθέντες, δυο από την τάξη 1985 ( Δεμέστιχα, Ιλαρίδη και δυο από την τάξη 1986  Κακαβά, Φλάρη, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το νέο Συμβούλιο θα έχει απόλυτη αριθμητική υπέροχη της τάξης 1986 , τάξη που εκπαιδεύτηκε, ωρίμασε στα χέρια της τάξης του 1983, δηλαδή της τάξης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. 

Φαίνεται λοιπόν μέχρι τώρα ότι οι εισηγήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ επικράτησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μένει βέβαια να δούμε τους νέους Αντιστρατήγους για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα.