Κρίσεις 2021: Ισορροπημένο το ΑΣΣ - Πτώση επιρροής Στεφανή -  Για πρώτη φορά ΑΣΣ χωρίς τεθωρακισμένο με 3 αντιστράτηγους των Ειδικών Δυνάμεων

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Θετικό αποτύπωμα αφήνουν οι κρίσεις 2021 στον Στρατό Ξηράς, ιδιαίτερα μετά τις φημολογούμενες τοποθετήσεις των αντιστρατήγων. Σε λίγη ώρα αναμένεται να συνεδριάσει δια περιφοράς το ΚΥΣΕΑ για να τοποθετήσει αξιωματικούς σε συγκεκριμένες θέσεις.

Οι αντιστράτηγοι που έχουν επιλεγεί, είναι αξιωματικοί που τουλάχιστον απολαμβάνουν τον σεβασμό των συναδέλφων τους αν και όπως πολύ σωστά παρατηρούν ορισμένοι αρκετοί έχουν κάνει διοικήσεις κυρίως πέριξ της Αττικής.

Σε αυτό το ΑΣΣ, πλην του Αρχηγού ΓΕΣ ο οποίος είναι προέλευσης ΤΘ αλλά εκπροσωπεί λόγω της θέσης του όλα τα όπλα, δεν υπάρχει για πρώτη φορά ίσως κανένας αξιωματικός από τα τεθωρακισμένα.

Αυτό ακριβώς είναι που δείχνει και την μείωση της επιρροής του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος συστηματικά προωθούσε αξιωματικούς από το όπλο του τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τις περυσινές κρίσεις όπου στις 50 αποστρατείες έφυγε μόνο ένας αξιωματικός από τα τεθωρακισμένα.

Κρίσεις 2021: Ισορροπημένο το ΑΣΣ - Πτώση επιρροής Στεφανή
Κρίσεις 2021: Ισορροπημένο το ΑΣΣ - Πτώση επιρροής Στεφανή

Στον αντίποδα υπάρχουν τρεις αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων ένας εκ των οποίων αναμένεται να τοποθετηθεί επικεφαλής της νέας Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σχέδιο το οποίο χρεώνεται εξ' ολοκλήρου στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο.

Δεν θα πρέπει να παραβλεθεί ότι στο νέο ΑΣΣ υπάρχει και ένας αξιωματικός από την Αεροπορία Στρατού, κάτι που αν θυμόμαστε καλά είναι εξαιρετικά σπάνιο και έχει συμβεί μια ακόμη φορά στο παρελθόν.

Από πλευράς τάξεων, στο νέο ΑΣΣ υπάρχουν δυο αξιωματικοί της Τάξης 1985 και οκτώ από την τάξη 1986, στην οποία μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί το ασημένιο μετάλλιο, μετά την τάξη 1981 η οποία έβγαλε 11 αντιστράτηγους.