Ενδικοφανείς προσφυγές: Στελέχη σε απόγνωση -  Οι αντιφάσεις του συστήματος, οι νόμοι που δεν τηρούνται και προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες στελέχη με τις ενδικοφανείς προσφυγές αναφέρει στο Armyvoice.gr στέλεχος, το οποίο τελικά μαζί με άλλους προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα γράφει σε επιστολή του:

Με αφορμή το άρθρο σας της 2-3-2021 με τίτλο «Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία: Διώξεις καταγγέλλουν στελέχη» θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεκάδες συνάδερφοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί μου, να μου μεταφέρουν αντίστοιχα «παράπονα» και βιώματά τους.

Τα ερωτήματά τους δυστυχώς ρητορικά:

  • 1. Πώς γίνεται να απαντά στις ενδικοφανείς προσφυγές το ίδιο διοικητικό όργανο που εξέδωσε τις μεταθέσεις;
  • 2. Τι νόημα έχει αυτή η διαδικασία όταν ουσιαστικά οι πιθανότητες δικαίωσης των στελεχών είναι μηδαμινές;
  • 3.Γιατί η μόνη πραγματική λύση να είναι η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια; Μια διαδικασία όχι μόνο χρονοβόρα (από τον Ιούλιο που έχουν προσφύγει συνάδελφοι, ακόμα δεν εκδικάστηκαν οι υποθέσεις τους, με τις μεταθέσεις να έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο) αλλά και πολυέξοδη (άνω των 5.000,00 ευρώ κόστος).
Ενδικοφανείς προσφυγές: Στελέχη σε απόγνωση - Τι πρέπει να γίνει
Ενδικοφανείς προσφυγές: Στελέχη σε απόγνωση - Τι πρέπει να γίνει

Το ουσιώδες όμως ερώτημα που μου μετέφεραν και πρέπει, κατά την άποψή τους, να απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους είναι, γιατί τόσες ενδικοφανείς προσφυγές; Η απάντηση, όπως οι ίδιοι τουλάχιστον την έδωσαν, είναι τόσο απλή μα και τόσο αφοπλιστική.

Οι συνάδελφοι θεώρησαν ότι κακώς μετατέθηκαν αφού καταστρατηγήθηκαν σειρά νόμων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν στην ύπαρξη της Φ.411.1/294483/Σ.797/14-2-2018/Απόφασης ΥΕΘΑ (ΦΕΚ 468 τ΄ Β΄/2018) η οποία και αναφέρει στο άρθρο 2, παράγραφο 6:

«Σε περίπτωση που απαιτηθεί μετακίνηση στελεχών σε τόπο μη προτίμησής τους, επιλέγονται για μετακίνηση κατ΄ αρχάς τα στελέχη που συγκεντρώνουν τα λιγότερα μόρια.

Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι δυνατό να αποφασιστεί διαφορετικά, κατόπιν πλήρους, εμπεριστατωμένης και ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του αρμοδίου Συμβουλίου Μεταθέσεων».

Με τη διάταξη αυτή ο νομοθέτης ήθελε να εισαγάγει, μαζί με άλλα κριτήρια, την αξιοκρατία στις μεταθέσεις και να δώσει τη δυνατότητα στα στελέχη να αισθανθούν ότι δεν μετακινούνται άδικα.

Συνεπώς, το κάθε στέλεχος ρίχνοντας μια φευγαλέα ματιά στα μόρια, καταλαβαίνει αν ήταν η σειρά του να πάρει μετάθεση ή όχι και πολύ περισσότερο αν η μετάθεση ενέχει ψήγματα «κυνηγητού».

Σώμα Υπαξιωματικών:
Ενδικοφανείς προσφυγές: Στελέχη σε απόγνωση - Τι πρέπει να γίνει

Πόσο λοιπόν περίεργο είναι να προσφύγει κάποιος σε ενδικοφανή προσφυγή όταν διαπιστώνει πως ενώ δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός και εμπεριστατωμένος λόγος μετατίθεται ενώ:

  • 1. Υπερβαίνει σε μόρια άνω των χιλίων οκτακοσίων πενήντα (1850) συναδέλφων της ειδικότητάς του σε σύνολο περίπου δύο χιλιάδων εκατό (2100);
  • 2. Στην ίδια μονάδα που υπηρετεί υπάρχουν τουλάχιστον πενήντα (50) συνάδερφοι της ειδικότητάς του με λιγότερα μόρια;
  • 3. Κάποιοι που εμπλέκονται στις μεταθέσεις τον παρουσιάζουν στο Συμβούλιο Μεταθέσεων ότι υπηρετεί σε Μονάδα της Αττικής και όχι σε Μονάδα της Θεσσαλονίκης, που ήταν το αληθές, δηλαδή 500χλμ μακριά από την πραγματική του Υπηρεσία, οπότε και η μετάθεσή του πλασάρεται ως απλή μετακίνηση εντός φρουράς και όχι ως δυσμενή μετάθεση που αντίκειται στο νόμο;
Ενδικοφανείς προσφυγές: Στελέχη σε απόγνωση - Τι πρέπει να γίνει
Ενδικοφανείς προσφυγές: Στελέχη σε απόγνωση - Τι πρέπει να γίνει

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά που κατά καιρούς έχετε αναδείξει ως armyvoice, είτε δημοσιοποιώντας επιστολές συναδέλφων είτε με το πάντα έγκριτο ρεπορτάζ σας.
Στις συζητήσεις λοιπόν εξάγεται πάντα το αυτονόητο συμπέρασμα.

Να απαιτήσουμε, ως πολίτες ενός ευνομούμενου κράτους, την πιστή εφαρμογή του νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, την παρουσία συνδικαλιστών ως παρατηρητών στα κατά Κλάδο Συμβούλια Μεταθέσεων. Είναι ψηφισμένο με τον 4609/2019, άρθρο 66, παράγραφο 17, ο οποίος και τροποποιεί την παρ. 17, άρθρο 30Γ του ν. 1264/1982.

Θυμίζω ότι όλοι ανεξαιρέτως οι στρατιωτικοί ορκιστήκαμε να φυλάμε «...Υπακοή εις το Σύνταγμα τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους...». Δεν είναι θέμα λοιπόν τι θέλουν κάποιοι αλλά τι προβλέπεται.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Χαρίτων Χαριτίδης