Αμυντική Βιομηχανία: Φάσκει και αντιφάσκει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για το Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, λέει το ΚΙΝΑΛ

Κατατέθηκε, χθες, Ερώτηση στη Βουλή από τον τομέα Άμυνας του ΚΙΝΑΛ , προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να διαπιστωθεί η αλήθεια μεταξύ διαφορετικών δηλώσεων του Υπουργού όσον αφορά στη σύσταση του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ), αλλά και να τον θέσουμε προ των ευθυνών του για την ορθότερα των δηλώσεών του.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, στις 4 Μαρτίου 2021, του Νομοσχεδίου για τις δημόσιες προμήθειες, ιδιαίτερα εν προκειμένω για τις προμήθειες για την Εθνική Άμυνα, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πάγιο αίτημα της κρατικής και ιδιωτικής Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ). Η τροπολογία προέβλεπε τη διασύνδεση της δράσης της ΕΑΒΙ με τους εξοπλιστικούς σχεδιασμούς των ΕΔ.

Ιδιαίτερα, στην υπόψη τροπολογία, μεταξύ άλλων, το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε την προσθήκη αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ), όπως συστάθηκε με τον ν.2919/2001 και τροποποιήθηκε με τον ν.4609/2019.
Παρότι ο Υπουργός χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής και θεώρησε ευπρόσδεκτη την τροπολογία, την απέρριψε.

Το χειρότερο είναι ότι θεώρησε ως άκαιρες τις παρεμβάσεις του Κινήματος διότι όλα αυτά που αιτήθηκε μέσω της τροπολογίας ανέφερε ότι υφίστανται και δεν απαιτείται να προβεί σε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Εντούτοις, οι παραπάνω δηλώσεις του Υπουργού διαψεύδονται, αν ρίξουμε μια ματιά στα αναφερόμενα στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2021 όπου αναρτάται το Σχέδιο Δράσεως του ΥΠΕΘΑ για το 2021, που ο ίδιος ο Υπουργός ενέκρινε και περιλαμβάνει τους αντικειμενικούς σκοπούς, ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα περαιωθούν κατά το τρέχον έτος και συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές του Κυβερνητικού Προγραμματισμού.

Στο υπόψη σχέδιο δράσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «… θα προωθηθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση θεμάτων κατάρτισης και λειτουργίας Ενιαίου Μητρώου Εταιρειών Αμυντικού Τομέα, θα συσταθεί και θα αναλάβει θεσμικό ρόλο το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ), … »

Δεδομένου ότι, από την πρόσφατη ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαπιστώνεται περίτρανα ότι το ΣΑΕΤΒ «θα συσταθεί και θα αναλάβει θεσμικό ρόλο», γεγονός τελείως αντίθετο από την δήλωση του Υπουργού στη σχετική συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι ισχύει τελικά με το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ); Υφίσταται στην πραγματικότητα, όπως δηλώσατε στη Βουλή ή ισχύει η επίσημη ανάρτησή σας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου;

Έχετε τη βούληση να στηρίξετε και να αναπτύξετε την ΕΑΒΙ;

Εν κατακλείδι, μήπως ο Υπουργός ενεργοποιήθηκε για τη σύσταση του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ) από την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής και δεν το παραδέχεται;

Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας