ΤΣΕΣΜΕ: Η Ελλάδα έχει στρατηγική αποτροπής έναντι της Τουρκίας; Ο καθηγητής Διονύσης Τσιριγώτης αναλύει την τακτική της Τουρκίας στο Armyvoice.gr

Ο Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, συζητά με την δημοσιογράφο Ιωάννα Ηλιάδη για όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο. Αφορμή στάθηκε η έκδοση του βιβλίου του «Ελλάδα – Τουρκία: Θεωρία και στρατηγική αποτροπής» στο οποίο αναλύει και την κρίση του 1976, του Μαρτίου του 1987 και των Ιμίων του 1996.

Τι είναι και πώς χτίζεται άραγε η αποτροπή; Αποτροπή δεν σημαίνει ότι κάνω κάποια ενέργεια για να πείσω τον αντίπαλό μου να μην κάνει κάτι, υποστηρίζει ο κ. Τσιριγώτης,

Εμείς τι κάνουμε; Ασκούμε την εδαφική μας κυριαρχία; Αφού δεν έχει πάρει κάποιο νησί η Τουρκία, εμείς πώς ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει αποτροπή; Ανάλογη απάντηση είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Ανδρέα Παπανδρέου, στην κρίση του 1976.

Το Τσεσμέ είναι η συνέχεια της στρατηγικής που ακολουθεί η Τουρκία μετά τα Ίμια, με σκοπό να παρεμποδίσει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η διεκδίκηση αυτή ξεκίνησε με τη ΝΟΤΑΜ 714 που είχε εκδώσει με σκοπό να απαγορεύσει την δικαιοδοσία που παρέχεται στην Ελλάδα με βάση τη σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας ICAO, για το FIR Αθηνών.

ΤΣΕΣΜΕ: Έχει η Ελλάδα στρατηγική αποτροπής έναντι της Τουρκίας;
ΤΣΕΣΜΕ: Έχει η Ελλάδα στρατηγική αποτροπής έναντι της Τουρκίας;

Ουσιαστικά προσπαθεί να διχοτομήσει το FIR Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι ανατολικά του 25ου μεσημβρινού έχει η Τουρκία τον έλεγχο.Επιχειρεί να απαγορεύει με αυτό τον τρόπο να ασκούμε την κυριαρχία μας.

Στην περιοχή που βρήκε το Τσεσμέ είναι διεθνή ύδατα. Θα μπορούσαμε να έχουμε 12 αλλά είναι γεγονός ότι σήμερα έχουμε 6 μίλια χωρικά ύδατα.

Το Τσεσμέ από τη στιγμή που δεν ποντίζει καλώδια ή δεν κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν μπορούμε να πούμε ότι κάνε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσιριγώτης υποστηρίζει ότι μια γνωστή στρατηγική «επιβίωσης» των κρατών, με διεθνή αναγνώριση είναι η ισορροπία ισχύος. Η αποτροπή συνδέεται με το κατά πόσο το κράτος, μπορεί να προσασπίσει τα ζωτικά του συμφέροντα. Η Ελλάδα σήμερα σε πολλά επίπεδα μπορεί να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα.

Θα μπορούσαμε να είχαμε υπογράψει το περίφημο σύμφωνο στρατιωτικής συνδρομής, με τη Γαλλία, το οποίο τόσο πολύ είχε λανσαριστεί δια του Τύπου και ουσιαστικά αποτέλεσε την επιχειρηματολογία για την αγορά των Rafale; Η απάντηση που δίνει έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πώς λειτουργεί η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που υπογράφηκε ουσιαστικά την περίοδο της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ; Αντίστοιχη συμφωνία έχει και η Τουρκία. Αυτό λειτουργεί ως παράγοντας αποτροπής. Το ερώτημα είναι εάν μπορούμε ή όχι να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Δείτε τη συνέντευξη