Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας: Όχι σε διχαστικές προτάσεις λένε οι σύλλογοι αποφοίτων ΑΣΣΥ με κοινή επιστολή τους στον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο

Στην επιστολή αναφέρουν:

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, ενημερώσατε τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ότι, "Υφίσταται πρόταση για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών, από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), έως και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και ότι, οι σχετικές προτάσεις αυτή τη στιγμή τυγχάνουν επεξεργασίας και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν".

Παράλληλα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας προτάσεις διάφορων φορέων για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας (ΠΑΝ.ΕΘ.Α)..

Σχετικά με τις υπό επεξεργασία στο ΥΠΕΘΑ προτάσεις που αναγγείλατε, στερούμαστε οποιασδήποτε γνώσης του περιεχομένου τους και ως εκ’ τούτου, αδυνατούμε να τοποθετηθούμε.

Αντιθέτως, μας είναι γνωστές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ, προτάσεις που σας έχουν υποβληθεί, οι οποίες θεωρούμε ότι βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με τις απόψεις των αποφοίτων όλων των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, είμαστε δε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, είστε ήδη αποδέκτης της αντίθεσης Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΕΙ, στην πρόθεσή σας δημιουργίας του ΠΑΝ.ΕΘ.Α.

Σε ότι αφορά τις ΑΣΣΥ, στην παρούσα φάση, θα αρκεστούμε να πούμε ότι, με τις προτάσεις αυτές και εφόσον αυτές τύχουν της αποδοχής σας, υποβαθμίζεται το κύρος των Σχολών, καθώς αυτό που τους επιφυλάσσεται, είναι η δορυφοροποίηση τους πέριξ των ΑΣΕΙ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο των Σχολών.

Όπως είναι γνωστό, πανεπιστήμιο στις ΕΔ κατά την έννοια του Άρθρου 16 του Συντάγματος, δεν μπορεί να υπάρξει καθώς, είτε θα είχαμε ευθεία καταστρατήγηση του Συντάγματος είτε, υποχρεωτικά, οι Στρατιωτικές Σχολές θα προσαρμοστούν στις επιταγές του άρθρου 16 και δεν θα αναφερόμαστε πλέον σε ανώτατες (στρατιωτικές) σχολές υπαγόμενες στο ΥΠΕΘΑ, αλλά στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τέτοια αλλαγή, είναι βέβαιο ότι δεν θα γινόταν αποδεκτή από κανένα σώφρονα Έλληνα και Ελληνίδα.

ΣΑΣΤΥΑ: Εννέα τιμητικές διακρίσεις - Ποιοι βραβεύθηκαν
Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας: Όχι σε διχαστικές προτάσεις λένε οι ΑΣΣΥ

Ανάλογο εκπαιδευτικό σύστημα, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου, αλλά και αν ακόμη υφίστανται σχετικές εκφάνσεις, αυτές στη χώρα μας προσκρούουν στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια έγιναν ουσιαστικά βήματα για την αναβάθμιση των ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ και την προσαρμογή αυτών στα νέα δεδομένα, κατοχυρώνοντάς τες νομοθετικά ως Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), πιστοποιώντας την παρεχόμενη από αυτές ακαδημαϊκή εκπαίδευση, δίδοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα οργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Από την άλλη πλευρά, για τις ΣΜΥ, ΣΜΥΝ και ΣΜΥΑ-πρώην ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ, πέραν της θέσπισης τριετούς φοίτησης, δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία ουσιαστικής αναβάθμισής τους, παρά το γεγονός ότι ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η βαθμολογίες των εισακτέων σε αυτές είναι ανάλογες αυτών στα ΑΣΕΙ.

Παράλληλα, διαπιστώνουμε μια συστηματική και διαρκή υποβάθμιση της θέσης των αποφοίτων ΑΣΣΥ, μέσα από μια σειρά νομοθετικών τροπολογιών, που μετά από δεκαετίες ανέτρεψαν δυσμενώς την αρχαιότητα μεταξύ αυτών και μονίμων στελεχών διαφορετικής προέλευσης.

Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας: Όχι σε διχαστικές προτάσεις λένε οι ΑΣΣΥ
Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας: Όχι σε διχαστικές προτάσεις λένε οι ΑΣΣΥ

Πριν συζητηθεί οτιδήποτε άλλο και δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να αναπτύξουμε στην παρούσα επιστολή μας όλα τα θέματα των αποφοίτων ΑΣΣΥ, είναι κατά τη γνώμη μας επιτακτική η ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης των Σχολών αυτών, με την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά σας, ώστε:

  • Να αναγνωρισθούν ως Ανώτερα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με ανάλογη ισοτιμία των Πτυχίων τους.
  • Να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη από αυτές ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
  • Να δοθεί στους αποφοίτους των, η δυνατότητα συμμετοχής τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΣΕΙ και ΑΕΙ.

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, οι προτάσεις για τη συνολική μεταρρύθμιση των Στρατιωτικών Σχολών, θα πρέπει να είναι προϊόν ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου ανάμεσα στην ευρύτερη κοινότητα των αποφοίτων όλων των Σχολών με φυσικό αποδέκτη το ΥΠΕΘΑ.

Τον τελευταίο χρόνο, όπως εσείς πρώτος γνωρίζετε, οι ΕΔ βρίσκονται σε αυξημένη πολεμική ετοιμότητα, αντιμετωπίζοντας στο πεδίο την αμφισβήτηση της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να διαταράσσει με προτάσεις και πειραματισμούς το ηθικό και τη συνοχή ενός σημαντικού μέρους του στελεχιακού δυναμικού των ΕΔ.