Ο ΥΕΘΑ απαξιώνει την ΕΑΒ: Μη ικανοποιητική η απόδοσή της ως προς το ρυθμό συντήρησης των αεροσκαφών - Προωθεί λύση Ισραήλ για τα C-130

Απίστευτη είναι η απαξίωση της ΕΑΒ από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αντί να προωθήσει λύσεις στο πρόβλημα της μειωμένης στελέχωσης η οποία δημιουργεί προβήματα στην απόδοση της εταιρείας, την απαξιώνει πλήρως και προωθεί λύση  για συντήρηση των ελληνικών μεταγωγικών C-130 στο Ισραήλ.

Μόλις πέρυσι η κυβέρνηση της  ΝΔ προχώρησε στην περικοπή ετήσιων δαπανών της ΕΑΒ, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ περίπου (3,2 εκατ. ευρώ για μη μισθολογικό κόστος και 2,3 εκατ. ευρώ για επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας).

Η επίπτωση ήταν άμεση στις υπηρεσίες συντήρησης αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, λέγοντας ότι η ΕΑΒ έχει «μη ικανοποιητική απόδοση ως προς τον ρυθμό συτήρησης των αεροσκαφών».

ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: Μην απαξιώνετε την ΕΑΒ - Πώς θα στηριχθεί ο στόλος των αεροσκαφών; Δείτε τι κάνει η Τουρκία με την αμυντική της βιομηχανία ΕΑΒ Πολεμική Αεροπορία ΕΑΒ: 3D εκτυπωτές και μάσκες κατά κορονοϊού
Ο ΥΕΘΑ απαξιώνει την ΕΑΒ και προωθεί λύση Ισραήλ για τα C-130

Δείτε τι απαντά σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο:

Δεδομένης της χαμηλής διαθεσιμότητας των αεροσκαφών (Α/Φ) C-130 και της μη ικανοποιητικής απόδοσης της ΕΑΒ ως προς το ρυθμό συντήρησης και απόδοσης αυτών στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), μέχρι στιγμής, το ΥΠΕΘΑ εξετάζει εναλλακτικές επιλογές ως προς τη λύση του επείγοντος προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτής της διερευνητικής πρωτοβουλίας, υποβλήθηκε πρόταση από την εταιρεία Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ) του Ισραήλ για τη συντήρηση και απόδοση στην ΠΑ τριών Α/Φ C-130 εντός συγκεκριμένου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έγκριση ενεργοποίησης υποπρογράμματος για τη σύναψη Διακρατικής συμφωνίας κατόπιν διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Ισραήλ στο πλαίσιο του ν.4705/2020 (ΦΕΚ Α΄134), για την ανάληψη από την εταιρεία IAI των εργασιών της αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ισραήλ και την εκτέλεση 6ετούς Εργοστασιακής Συντήρησης τριών (3) αεροσκαφών (Α/Φ) C-130Η, ώστε να καταστούν ικανά πτητικά.

Αναφορικά με το τελικό κόστος, αυτό θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ο ΥΕΘΑ απαξιώνει την ΕΑΒ και προωθεί λύση Ισραήλ για τα C-130
Ο ΥΕΘΑ απαξιώνει την ΕΑΒ και προωθεί λύση Ισραήλ για τα C-130

Σημειωτέον ότι η έγκριση του σχετικού υποπρογράμματος από την Βουλή
των Ελλήνων δεν συνεπάγεται αυτομάτως την φάση ενεργοποίησης και υλοποίησής του.

Η σχετική απόφαση θα εξαρτηθεί από την δυνατότητα της ΕΑΒ να υλοποιήσει την πρόταση που έχει υποβάλλει.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στην Πολεμική Αεροπορία
(Π.Α) των τεσσάρων (4) Α/Φ που βρίσκονται ενταγμένα στην ΕΑΒ ΑΕ, σύμφωνα με
την έγγραφη δέσμευση της ίδιας της εταιρείας, θα αποδοθούν κατά το ακόλουθο
χρονοδιάγραμμα:

  • Τρία (3) εντός του τρέχοντος έτους, και
  • Ένα (1) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.
  • Εκτός των τεσσάρων Α/Φ που βρίσκονται ενταγμένα στην ΕΑΒ και των
    τριών Α/Φ για τα οποία εξετάζεται το σενάριο της συντήρησης αυτών από την ΙΑΙ,
    επιπρόσθετα υφίσταται και αριθμός Α/Φ που τελούν εν αναμονή ένταξης στην ΕΑΒ.

Είναι αυτονόητο ότι, εάν η ΕΑΒ ήταν σε θέση να εγγυηθεί την έγκαιρη και εντός χρονοδιαγράμματος συντήρηση, επισκευή και απόδοση στην ΠΑ των Α/Φ C130 δεν θα ήταν αναγκαίο η ΠΑ να αναζητά εναγωνίως λύσεις εκτός πλαισίου δυνατοτήτων της ΕΑΒ.