Φρεγάτες: Αφήστε το Πολεμικό Ναυτικό να επιλέξει - Απόφαση ΔΕΝ έχει ληφθεί Μερικές αλήθειες απέναντι στις διαρροές που κατακλύζουν τον Τύπο

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Επειδή διάφορα στοιχεία για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών έχουν λάβει το φως της δημοσιότητας νιώθουμε την ανάγκη να αποτυπώσουμε μερικές αλήθειες για σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση:

ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχουν λειτουργικά ναυπηγεία για ένα τέτοιο πρόγραμμα, γεγονός που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Κανένα πρόγραμμα τέτοιας μορφής δεν μπορεί να σταθεί εύκολα σε βάθος χρόνου χωρίς εγχώρια ναυπηγεία. ΚΑΝΕΝΑ. (Δεν είναι θέμα του ΠΝ όμως…)

Το νομικό πλαίσιο για διεξαγωγή διαγωνισμού είναι προβληματικό! Αυτός είναι ο λόγος που έχει επιλεγεί μια, κάποιας μορφής, G2G διαδικασία (αυτή η «υπηρεσία» δεν είναι…δωρεάν!).

Δηλαδή αντί να αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο θα πληρώσουμε παραπάνω. Βέβαια τώρα είναι αργά, ένας διαγωνισμός θα ήθελε (πολλά) χρόνια για να τελεσφορήσει. Η έλλειψη διαγωνιστικής διαδικασίας δημιουργεί ζητήματα εσωτερικού και ενωσιακού δικαίου. Αυτό φυσικά επηρεάζει την όλη διαδικασία σε ικανότητα των πλοίων και σε ανταγωνιστική τιμή.

Το κόστος κύκλου ζωής των οπλικών συστημάτων είναι τριπλάσιο από αυτό της αγοράς. Πχ για τα Rafale δεν θα δαπανήσουμε 2,5 δις ευρώ αλλά το πιο πιθανό είναι να φθάσουν στα περίπου 7, χωρίς να δημιουργούμε ούτε μια θέση εργασίας στην Ελλάδα!

Η απειλή θα κορυφωθεί σε δυνατότητα στο τέλος της δεκαετίας,  αλλά το… «σουλτανάτο» θέλει να «γιορτάσει» σε βάρος μας το 2023, δηλαδή σε ΔΥΟ χρόνια.

Πολεμικό Ναυτικό: Κυρίαρχοι στο Αιγαίο - Εντυπωσιακές
Φρεγάτες: Απόφαση ΔΕΝ υπάρχει Αφήστε το Πολεμικό Ναυτικό να επιλέξει

Υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ για καράβια! ΤΕΡΑΣΤΙΑ! Φρεγάτες, υποβρύχια, ΤΠΚ, ρυμουλκά, πετρελαιοφόρα, κανονιοφόρους, βοηθητικά πάσης φύσεως. Να το επαναλάβουμε;
Ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ πρέπει να ενισχύει την ομοιοτυπία και θα είναι τέλους ζωής….

Επειδή η περίοδος μέχρι το 2023 είναι κρίσιμη, η ενδιάμεση λύση έχει ιδιαίτερη αξία. Ενδιάμεση λύση σημαίνει ΤΩΡΑ όχι το….2023 και μετά!

Το Πολεμικό Ναυτικό προτιμάει πλοία που μπορούν να ενταχθούν απροβλημάτιστα, άρα θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές του πχ προβλήτες, πετρελαιοφόρα, συνεργεία, οροφή προσωπικού κα.

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν προτιμάει πολλαπλή γραμμή οπλικών συστημάτων (αμερικανικά, γαλλικά, ρωσικά, κα) και αισθητήρων σε βαθμό που δεν μπορεί να το αντέξει.

Αν «πέσουν» οι υπογραφές το 2021 η πρώτη εκσυγχρονισμένη ΜΕΚΟ δεν θα έρθει νωρίτερα από 2-3 χρόνια, ενώ η πρώτη φρεγάτα μετά από 4-5 χρόνια, εκτός αν πάρουμε από τη γραμμή παραγωγής άλλου κράτους. Δηλαδή, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας…

Για το Πολεμικό Ναυτικό η στρατηγική κρούση (MdCN, TOMAHAWK) δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα! Για το ΠΝ δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα η κατάρριψη της μισής τουρκικής πολεμικής αεροπορίας!

Φρεγάτες: Απόφαση ΔΕΝ υπάρχει Αφήστε το Πολεμικό Ναυτικό να επιλέξει
Φρεγάτες: Απόφαση ΔΕΝ υπάρχει Αφήστε το Πολεμικό Ναυτικό να επιλέξει

Για το Πολεμικό Ναυτικό προτεραιότητα είναι

  • το καταστροφικό κατά του αντιπάλου πυρ,
  • η αντιμετώπιση των UCAVs,
  • η αυτοπροστασία και η άμυνα σε επιθέσεις κορεσμού,
  • η απορρόφηση πλήγματος,
  • η δυνατότητα υποστήριξης επιτελείου εν πλω και σύντηξης δεδομένων αισθητήρων στα πλαίσια μιας δικτυοκεντρικής αντίληψης επιχειρήσεων μαζί με αεροπορία και στρατό.

Λογικά εκεί δεν πρέπει να εστιάζουν τα επιχειρησιακά κριτήρια;

Το Πολεμικό Ναυτικό προτιμάει σχεδιάσεις που ήδη υπηρετούν σε ΣΟΒΑΡΑ ναυτικά. Όχι πλοία-σχέδια. Διευκρινίζουμε ότι στην περίπτωση των αμερικανικών η MMSC δεν είναι πλοίο που υπηρετεί, σχέδιο είναι ακόμα! Υπηρετεί όμως η LCS.

Καμία από τις προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του ΠΝ όπως υποβλήθηκαν αρχικά.

Απόφαση ΔΕΝ έχει ληφθεί. Τεχνικά-επιχειρησιακά ΔΕΝ προηγείται, ακόμα, καμία σχεδίαση!

Το κόστος ενδιαφέρει το ΠΝ υπό την εξής έννοια: Αν στην ίδια τιμή αντί για 4 φρεγάτες αποκτά 6-8 παραπλήσιων (περίπου) δυνατοτήτων τότε ΝΑΙ προκρίνει την ενίσχυσή του σε αριθμούς!

Πολεμικό Ναυτικό: Κυρίαρχοι στο Αιγαίο - Εντυπωσιακές
Φρεγάτες: Απόφαση ΔΕΝ υπάρχει Αφήστε το Πολεμικό Ναυτικό να επιλέξει

Οι τουρκικές κατασκευές είναι πολύ φθηνότερες από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί συνεπώς με το ίδιο κόστος στον προϋπολογισμό αγοράζεται πολλαπλάσιος αριθμός πλοίων. Δεν είναι θέμα του ΠΝ όμως θα έπρεπε να είναι θέμα εκείνων που ΤΕΛΙΚΑ αποφασίζουν…

Δυστυχώς ΠΡΕΠΕΙ να το επαναλάβουμε: Υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ για καράβια! ΤΕΡΑΣΤΙΑ! Φρεγάτες, υποβρύχια, ΤΠΚ, ρυμουλκά, πετρελαιοφόρα, κανονιοφόρους, βοηθητικά πάσης φύσεως!

Σημειώνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει προκριθεί (από το ΠΝ) καμμιά σχεδίαση έναντι των υπολοίπων: Όλα είναι ανοιχτά! Όμως όλοι διαπιστώνουμε παρεμβάσεις μέσω διαρροών στον Tύπο που λειτουργούν, το λιγότερο, παραμορφωτικά, εξυπηρετώντας συμφέροντα που ενδεχομένως να μην ταυτίζονται με αυτά του ναυτικού μας!

Ας αφήσουμε λοιπόν το Πολεμικό Ναυτικό να προκρίνει και να προτείνει την καλύτερη λύση! Αυτό ξέρει, όχι οι άλλοι!

Άλλωστε, πρωτοπόρησε με τα υποβρύχια 209 και 214, με τις ΤΠΚ και τα EXOCET, με τα ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ τις καλύτερες φρεγάτες S που έχουν κατασκευαστεί, την κλάση ΥΔΡΑ τις καλύτερες φρεγάτες ΜΕΚΟ που έχουν κατασκευαστεί.

Απλώς αναρωτηθείτε ποιο άλλο όπλο πρωτοπόρησε, πήρε σχέδια και τα έκανε τα κσλύτερα οπλικά συστήματα που υπάρχουν εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό μας;

Με 40χρονες κατασκευές ξεφτίλισε τον Τούρκο το καλοκαίρι και αν χρειαστεί θα επαναλάβει από πού κάνει από δημιουργίας του. Άλλωστε δεν έχει υποστείλει ΠΟΤΕ τη σημαία του!

«Κλείδωσε» η αγορά των γαλλικών φρεγατών Belhara | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 8/2/2021 | OPEN TV