Κυπριακό: Επαφές Αναστασιάδη - Τατάρ με την απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ - Νέος κύκλος επαφών ενόψει Πενταμερούς ξεκινά στη Λευκωσία

Στην Κύπρο βρίσκεται από την Κυριακή η Ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζειμς Χολ Λουτ από την Κυριακή 10/1.

Η κυρία Λουτ θα έχει στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Αντόνιο Γκουτέρες για την προετοιμασία σύγκλησης άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό με σύνθεση 5+1. Στην συνέχεια και συγκεκριμένα στις 14:30 θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Ειδική απεσταλμένη θα ξεκινήσει στις αυριανές συναντήσεις να διερευνά κατά πόσο μπορεί να ξεκινήσει να χτίζει το αποτέλεσμα που δύναται να προκύψει από την άτυπη πενταμερή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποστείλει επιστολή για το Κυπριακό στον ΓΓ του ΟΗΕ με συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει της πρωτοβουλίας του κ. Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όπως είχε αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας στην επιστολή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «διαβιβάζει μια σειρά από προτάσεις, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού περιβάλλοντος και που ενδυναμώνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ενόψει της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο κ. Γκουτέρες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ανταποκρινόμενος στην έκκληση του ΓΓ προς αυτό το σκοπό».

Κυπριακό: Ο στόχος Γκουτέρες

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει, στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 8/1 στα μέλη του Σ.Α. - καλύπτει τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο διάστημα 19 Ιουνίου – 18 Δεκεμβρίου. Παράλληλα σημειώνει ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Αναφορικά με τις διαπραγματευτικές προσπάθειες, ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει ότι μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε η Τζέιν Χολ Λουτ τους τελευταίους μήνες, τόσο οι πλευρές όσο και οι εγγυήτριες δυνάμεις εξέφρασαν την επιθυμία τους να παρευρεθούν σε μια άτυπη συνάντηση πέντε-συν-ένα υπό την αιγίδα του.

Όπως σημειώνεται ο σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα.

Τέλος σε σχέση με τα ΜΟΕ, αναφέρει ότι σε αντίθεση με τις εξελίξεις που είχαν περιγραφεί στην προηγούμενη έκθεσή του για τις καλές υπηρεσίες, αυτή τη φορά σημειώθηκε πολύ περιορισμένη πρόοδος στην εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Πηγή: offsite.com.cy