Ελληνοτουρκικά: 25/1 ξεκινούν οι διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη  - Ανακοίνωση ΥΠΕΞ μετά από μεγάλο παρασκήνιο σήμερα

Με μια λακωνική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ ανακοινώνει την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών:

Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu είχε ανακοινώσει ότι πρόσκληση για διευρευνητικές επαφές απηύθυνε η Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κίνηση που είχε προαναγγείλει την Παρασκευή όταν δήλωνε ότι υπάρχει παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα και ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου διέψευδε την πληροφορία και δήλωνε τα ακόλουθα:

"Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας."

Ελλάδα - Τουρκία: Ξεκινούν οι διερευνητικές στις 21 Σεπτεμβρίου Μυστική διπλωματία: Αρχίζει ελληνοτουρκικός διάλογος; Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά: 25/1 ξεκινούν οι διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη

Μήνυμα στην Τουρκία, λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στην αρχή, στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Τσαβούσογλου και είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο".

Πρόσκληση από Τουρκία σε Ελλάδα για διερευνητικές συνομιλίες Τουρκία σε Γαλλία: Ελάτε να τα βρούμε Μήνυμα Τσαβούσογλου στο Παρίσι
Ελληνοτουρκικά: 25/1 ξεκινούν οι διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο ΥΠΕΞ συνεννοούνται, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια αυτή.

«Δεν έχει γίνει αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε με νόημα:

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο».