Ανδρέας Παπανδρέου: Τι έλεγε το 1975 για τους τεχνοκράτες και ισχύει σήμερα - Πώς χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν την κοινωνία και ποια η θέση τους

Του Χάρη Τσιόκα στο «Ανοιχτό Παράθυρο»

Με αφορμή για το πώς ο Μητσοτάκης και οι συστημικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όχι την επιστημονική προσέγγιση αλλά τους επιστήμονες για να επηρεάσουν την κοινωνία και να ανακατανέμουν εξουσίες και μερίδια αγοράς υπέρ των συμφερόντων που εκφράζουν,

ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1975 μίλησε για την ανάγκη της νέας Ελλάδας που θα χρησιμοποιεί τη γνώση των τεχνοκρατών, όχι για τους λίγους και ισχυρούς αλλά για τις ανάγκες των πολλών, με αξίες ανθρωπισμού αλλά και με το πολιτικό όραμα μιας άλλης κοινωνίας και Ελλάδας…με ανάπτυξη και δικαιοσύνη ,με στήριξη της πραγματικής οικονομίας και πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά ..

Το πρόβλημα σήμερα δεν εστιάζεται μόνο στα Μέτρα προφύλαξης αλλά στη σιωπή, το στοίβαγμα και το ανεξέλεγκτο όλη τη προηγούμενη περίοδο! Πολύ περισσότερο για την εγκατάλειψη όλο το καλοκαίρι στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η επίπτωση στις οικονομία τη μεσαία τάξη και τις δυνάμεις της εργασίας δεν αντιμετωπίζεται με την επιδότηση της αναστολής.

Ίσως είναι ευκαιρία λοιπόν ορισμένοι επιστήμονες που κατά κόρον προβάλλονται από τη κυβέρνηση στα συστημικά μέσα για την διαχείριση της πανδημίας να εντρυφήσουν στο απόσπασμα τους ομιλίας του Ανδρέα όταν συμβούλευε πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνοκράτης αλλά να έχει και αξίες :

«Ο τεχνοκράτης δεν έχει συνείδηση, δεν έχει θέση μέσα στην κοινωνική δομή. Είναι πληρωμένο χέρι.. Είναι όπως πληρώνεις κάποιον για να κάνει μια δολοφονία, πληρώνεις τον τεχνοκράτης για να σου κάνει την δουλειά… Λοιπόν η λέξη Τεχνοκράτης δεν είναι ουδέτερη λέξη… »

Ανδρέας Παπανδρέου προς αντιπροσώπους κλαδικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στις 10/7/1975)