Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία και τον διάλογο με την Ελλάδα, δήλωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύμετα ότι το ΝΑΤΟ μέσω του μηχανισμού αποφυγής εμπλοκής ανάγεται σε πολιτικό ρυθμιστή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο ΓΓ της Συμμαχίας δήλωσε από την Τουρκία ότι αυτός ο μηχανισμός θα αναπτυχτεί και θα στηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Παράλληλα εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία ενώ συζήτησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, τη συνεχιζόμενη βία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την απόκτηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκίνησε σήμερα τη διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία και την Ελλάδα τη Δευτέρα (5 Οκτωβρίου 2020).

Κατά; τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συζητήσει με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή, την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία και τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης με την Ελλάδα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, και εξήρε τη συμβολή της Τουρκίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, του Ιράκ και του Κοσσυφοπεδίου.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Τουρκίας, αυξάνοντας την αεροπορική του άμυνα κατά των πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία και αυξάνοντας την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποφυγής εμπλοκής για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στηρίζει Τουρκία και τον διάλογο με Ελλάδα
Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στηρίζει Τουρκία και τον διάλογο με Ελλάδα

Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση για χρήση μιας ασφαλούς ανοιχτής γραμμής που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Στέλτενμπεργκ τόνισε ότι: «Ο μηχανισμός επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής εμπλοκής της Τουρκίας και της Ελλάδας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.

Αυτό το καλωσορίζω και αποτίω φόρο τιμής και στους δύο Συμμάχους για τις προσπάθειές τους και είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε περαιτέρω. " Πρόσθεσε: «Ο μηχανισμός αποσυμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες. Ελπίζω ότι οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν καθαρά μέσω διαπραγματεύσεων, στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου. "

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους εξέτασαν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, τη συνεχιζόμενη βία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την απόκτηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αργότερα σήμερα. Την Τρίτη, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.