Σε Ελλάδα - Κύπρο ο ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ - Θα μιλήσει για «ειρήνη και σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα επισκεφθεί και τη Σούδα

Την ώρα που η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και βάζει φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινά σήμερα την περιοδεία του από την Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ, ο οποίος έχει αρμοδιότητα γαι πολιτικο-στρατιωτικά θέματα.

Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση είναι η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και για τον λόγο αυτό θα έχει επαφές τόσο με πολιτικούς όσο και με στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα.

Ο κ. Κούπερ συναντάται σήμερα σύμφωνα με το πρόγραμμα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και την Σούδα, «μια από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) προάγει την συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία με την Ελλάδα και τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σε Ελλάδα Κύπρο ΤΩΡΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ
Σε Ελλάδα Κύπρο ΤΩΡΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ

Στις 18 Οκτωβρίου ο κ. Κούπερ, ο οποίος ως ΛΟΑΤ ακτιβιστής ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου Τραμπ για την θέση του υφυπουργού, θα επισκεφθεί την Κύπρο για να προωθήσει την συνεργασία για εκπαίδευση των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) για τον κυπριακό στρατό, το οποίο έχει ανακοινώσει η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο από το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως σημειώνεται, «το πρόγραμμα IMET αποτελεί βασικό συστατικό της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, προωθώντας περιφερειακές δυνατότητες σταθερότητας και άμυνας, μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης». Το IMET παρέχει στους εκαιδευόμενους «συμμαχικών και φιλικών εθνών» πολύτιμη εκπαίδευση και στρατιωτικές πρακτικές στα πρότυπα των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο προσθέτει ότι «το ΙΜΕΤ χρησιμεύει ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών και των διεθνών συνασπισμών που υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια».

Στη σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ακόμη πως το πρόγραμμα συνάδει με τη Στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ως ένας «σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Κλαρκ θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Βουλγαρία και την Πολωνία.