Ελληνοτουρκικά: Διαμεσολάβηση Τραμπ σε Ελλάδα Τουρκία – Καζάνι που βράζει η ανατολική Μεσόγειος – Ναυτικό Ατύχημα μπορεί να ανάψει τη φωτιά ανά πάσα στιγμή

Τελικά ήταν μία κανονική μεσολάβηση, η πρωτοβουλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτεών, Ντόναλντ Τραμπ να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Το μεγάλο μυστήριο, που παραμένει αναπάντητο από το Μέγαρο Μαξίμου και την επίσημη Ουάσιγκτον, είναι η απάντηση που έδωσε στον «φίλο Ντόναλντ» ο «φίλος Ταγίπ».

Διίστανται οι απόψεις των Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά όποιοι στοιχηματίσουν ότι ακόμα παίζει το παιγνίδι του εκβιασμού, θα κερδίσουν.

Ποια είναι η απάντηση, λοιπόν… Ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς που μετέδωσε την πληροφορία για το δεύτερο τηλεφώνημα, δεν αποκάλυψε περισσότερα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Μητσοτάκη για Ανατολική Μεσόγειο
Ελληνοτουρκικά: Διαμεσολάβηση Τραμπ σε Ελλάδα Τουρκία

Σημασία έχει ότι ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε ξανά στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δικαιούται να «χαμογελά», διότι φαίνεται ότι άκουσε κάποιες κουβέντες από τον Αμερικανό Πλανητάρχη, που δικαιώνουν την πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή του, αλλά και την επιμονή του στο διάλογο -και όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων»-, ως τη μόνη οδό ειρηνικής διευθέτησης, των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Το βασικό συμπέρασμα από τη μεσολαβητική προσπάθεια του κ. Τραμπ, είναι ότι ο Ερντογάν δέχεται διάλογο μόνο υπό τη συνέχιση του εκβιασμού, που επιχειρεί σήμερα στην περιοχή του Καστελόριζου.

Αυτή φαίνεται ότι είναι η αντιπρότασή του. Διάλογος, αλλά και συνέχιση της παραβατικής δραστηριότητάς της κατοχικής δύναμης, από το Καστελόριζο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ.

Νέα τουρκική NAVTEX μέσα στην Ελληνική και προς το Καστελόριζο
Ελληνοτουρκικά: Διαμεσολάβηση Τραμπ σε Ελλάδα Τουρκία

Ο πρώτος λόγος της ανάληψης δράσης από την Ουάσιγκτον, ήταν η κατάσταση επί του …εδάφους. Βρισκόμαστε ενώπιον μίας εξαιρετικά δυσάρεστης και επικίνδυνης κατάστασης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο χείλος του πολέμου και ο κίνδυνος για καταστροφή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ είναι άμεσος.

Ο δεύτερος λόγος είναι η νέα κατάσταση πραγμάτων, στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τελευταίες 48 ώρες.

Δυνάμεις χωρών της περιοχής διεξάγουν ασκήσεις, σε σημείο που ο καθένας αντιλαμβάνεται, πολύ περισσότερο οι διπλωμάτες στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον, ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αντιτουρκικό μέτωπο σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το βασικό ερώτημα που τέθηκε ανάμεσα στους αξιωματούχους είναι εάν η Αμερική και ο συγκεκριμένος πρόεδρος, με τα άσχημα του και τα όποια καλά του, επιθυμούν ένα πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων τους μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Πρόκειται για συνταγή εκλογικής καταστροφής για τον κ. Τραμπ. Προφανώς αυτό που τονίστηκε στον Αμερικανό Πρόεδρο είναι ότι δύο μήνες πριν τις προεδρικές στην Αμερική, θα σκάσει στα χέρια του ένα θερμό επεισόδιο ακόμα και ένας κανονικός πόλεμος.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στο HELLAS JOURNAL

Ελληνοτουρκικά: Διαμεσολάβηση Τραμπ σε Ελλάδα Τουρκία