Διαφήμιση
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος 1974: Ο ήρωας αξιωματικός που νίκησε τον Αττίλα – BINTEO

Κύπρος 1974: Ο ήρωας αξιωματικός που νίκησε τον Αττίλα
Διαφήμιση

Κύπρος 1974: Ο ήρωας αξιωματικός που νίκησε τον Αττίλα – Πώς ο Γιώργος Παπαμελετίου και οι στρατιώτες του ακύρωσαν τα σχέδια των Τούρκων

Κύπρος 1974: Η μοίρα καταδρομών που διοικούσε ο Γιώργος Παπαμελετίου ήταν η μοναδική στρατιωτική μονάδα που έστειλε η χούντα για να ενισχύσει την αντίσταση των Κυπρίων στην εισβολή των Τούρκων το 1974.

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν αποτύχει λόγω της διάλυσης του Στρατού από τους συνταγματάρχες.

Διαφήμιση

Με τους στρατιώτες του, ο ήρωας αξιωματικός Γιώργος Παπαμελετίου θα αποτρέψει την κατάληψη του αεροδρομίου της Λευκωσίας από τους Τούρκους, παρά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, είχε υπάρξει μυστική συμφωνία με τον ΟΗΕ, ώστε το αεροδρόμιο να περάσει τελικά στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων. Η ευφυΐα, η επιμονή και η γενναιότητα του Έλληνα αξιωματικού, ακύρωσαν τα σχέδια των Τούρκων.

Ήδη ακόμα και πριν από την άφιξη στην Κύπρο της μοίρας καταδρομών του Παπαμελετίου, η επιχείρηση θα συνοδευτεί από μία τραγωδία.

Οι Κύπριοι χειριστές των αντιαεροπορικών δεν έχουν ενημερωθεί για την άφιξη των ελληνικών ενισχύσεων και πιστεύουν ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Θα καταρρίψουν το ένα από τα ελληνικά αεροπλάνα Noratlas, ενώ θα χτυπήσουν και ένα δεύτερο. 30 κομάντος και 4 πιλότοι θα βρουν τραγικό θάνατο από φίλια πυρά.

Ο Γιώργος Παπαμελετίου, στη β’ φάση του «Αττίλα», κατέστρεψε έναν τουρκικό ουλαμό αρμάτων μάχης και απέτρεψε την προέλαση των Τούρκων προς τη Λευκωσία.

Ο ήρωας αξιωματικός Γιώργος Παπαμελετίου έφυγε από τη ζωή πρόσφατα. Όπως είπε στον επικήδειο ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Ν. Ντούβας, «εδώ, όλοι είμαστε παιδιά του Παπαμελέτη».

 

Διαφήμιση