Εύζωνες: Η Προεδρική Φρουρά πάει Καστελόριζο – Η εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας ταξιδεύει τον «θερμό» Αύγουστο στο ακριτικό νησί του Αιγαίου

Στο ακριτικό Καστελόριζο θα ταξιδέψει τον Αύγουστο η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών», έχοντας δρέψει δάφνες στη Θεσσαλονίκη, στη Κρήτη, στο Μεσολόγγι, στη Ξάνθη, στην Ηγουμενίτσα, στη Καβάλα, στη Βαρσοβία και φυσικά σε διάφορα σημεία στην Αθήνα.

Εύζωνες: Η Προεδρική Φρουρά …πάει Καστελόριζο

Ο Δήμος Καστελλόριζου με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει την 14η ατομική έκθεση φωτογραφίας της καταξιωμένης φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ, στη Πολιτιστική Αίθουσα Δ. Μεγίστης, από 1 έως 16 Αυγούστου 2020.

Tα εγκαίνια της έκθεση «Εύζωνες» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020, στις 19:00 και την εκδήλωση θα τιμήσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Στα έργα της έκθεσης στο Καστελόριζο έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι μιας μακράς φωτογραφικής περιήγησης τριών ετών, που γεννήθηκε το 2013 και διήρκησε μέχρι το 2016.

Εύζωνες: Η Προεδρική Φρουρά ...πάει Καστελόριζο

Η Δήμητρα Χατζηαδάμ είναι η μοναδική φωτογράφος που κατάφερε να μπει μέσα σε αυτόν τον απρόσιτο χώρο, ακολουθώντας τους κανόνες που τον διέπουν. Τρέφοντας απέραντο σεβασμό και εκτίμηση κατάφερε να μας ανοίξει ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς.

Η ματιά της συναντήθηκε με την αυστηρή καθημερινότητα των Ευζώνων, όχι μόνο εστιάζοντας στο ανέκφραστο βλέμμα, αλλά και αναδεικνύοντας την ανθρώπινη πλευρά τους.

Πλέον μας καταθέτει ιστορίες μέσα και έξω από τη Προεδρική φρουρά, ενώ τα ωραία χρώματα στα έργα της θα τραβήξουν την προσοχή, δημιουργώντας έτσι συγκίνηση στον θεατή και φωτίζοντας την αθέατη πλευρά του Εύζωνα. Το κάδρο είναι απλό, με καθαρές γραμμές και ξεκάθαρη λιτή πληροφορία.

Εύζωνες: Η Προεδρική Φρουρά ...πάει Καστελόριζο

Μέσα από τη προσέλευση εκατοντάδων επισκεπτών και μαθητών, η έκθεση «Εύζωνες» έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε 13 πόλεις εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων. Καταθέτοντας την ιστορία πίσω από κάθε φωτογραφία, η ίδια ήταν εκεί να απαντά σε ερωτήσεις και σχόλια, με σκοπό η Προεδρική Φρουρά, που πλέον μετρά 150 χρόνια δράσης, να γίνει προσβάσιμη στο βλέμμα του κόσμου.

Ο θεατής δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί αυτό το μοναδικό μέρος που διέπεται από τους δικούς του αυστηρούς κανόνες, έχει όμως μια πολύτιμη οπτική και ακουστική καταγραφή, ώστε να παρατηρήσει, αλλά και να αφουγκραστεί τους ήχους.

Ο Εύζωνας είναι ένα σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης, μπροστά στο οποίο νιώθεις δέος, καθώς ταυτίζεται με την Ελληνική λεβεντιά και αξιοπρέπεια. Ο ίδιος αψηφά τις καιρικές συνθήκες και αποτελεί παράδειγμα στρατιωτικής αρετής και ήθους.

Μέσα από τα έργα της φωτογράφου, περιηγούμαστε στην Ακρόπολη και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο αγέρωχο παρουσιαστικό τους, την παραδοσιακή στολή που φέρει πληθώρα συμβολισμών, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους.

Πρωταρχικός της στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει εκτός Ελληνικών συνόρων, με βασικό κοινό τους ομογενείς, αλλά και τους φιλέλληνες.

Η έκθεση «Εύζωνες» στο Καστελόριζο περιλαμβάνει 45 έργα, από τα οποία 6 βασικά είναι σε φυσικό μέγεθος Εύζωνα 2 μέτρων. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από μαρτυρίες Ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο των δραστηριοτήτων τους.

Σκοπός της έκθεσης είναι να διεγερθούν συναισθήματα μέσω των αισθήσεων, καθώς το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει και να αγγίξει από κοντά τσαρούχια και φουστανέλα. Παράλληλα με την έκθεση, ο επισκέπτης του νησιού θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και ένα δρώμενο, με φωτογραφίες από τις 6 διαφορετικές στολές των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς.

Εύζωνες: Η Προεδρική Φρουρά ...πάει Καστελόριζο

Θα τοποθετηθούν σε σπίτια κατά μήκος του κόλπου της Μεγίστης, στο Καστελόριζο, έτσι ώστε, κατά την είσοδό του στο λιμάνι, να αντικρίσει από μακριά τις στολές των Ευζώνων.

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

Διάρκεια έκθεσης: 1-16 Αυγούστου 2020
Χώρος: Πολιτιστική Αίθουσα Δ. Μεγίστης
Διεύθυνση: Πλατεία Χωράφια
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 11:30 -13:30 & 19:00 – 22:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24460.49269