Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσαβούσογλου σε Αθήνα για Κρήτη: Μην επιχειρήσετε να μας σταματήσετε

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει -Τα πλοία μας πάνε εκεί Τσαβούσογλου σε Αθήνα για Κρήτη: Μην επιχειρήσετε να μας σταματήσετε

Τσαβούσογλου σε Αθήνα για Κρήτη: Μην επιχειρήσετε να μας σταματήσετε – Θα πάρετε απάντηση – Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ακραία επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Tsαβούσογλου, ο οποίος συνήθως παίζει τον ρόλο του “καλού”, σε συνέντευξή του στη μεγάλη γερμανική εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung.

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

-Προανήγγειλε, και αυτός, τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση πως θα αντιδράσει η Τουρκία εάν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει τα πλωτά γεωτρύπανα της Αγκυρας, είπε:

“Ας επιχειρήσουν να το κάνουν! Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα πλοία – γεωτρύπανα: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν απάντηση”.

-Ανέφερε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι θέλει με την Αγία Σοφία, και ότι οι Ελληνες δεν πρέπει να ανακατεύονται σε κάτι που δεν τους ανήκει.

-Εμφανίστηκε αρνητικός στην προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Κάτι που, αν και είναι γνωστό ότι ανέκαθεν αποτελούσε την -άτυπη, πάντως- θέση της Αγκυρας, αυτή τη στιγμή το δηλώνει και δημοσίως. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προωθήσει στην πράξη τα όποια σχέδιά της.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου είπε: “Αυτό δεν είναι ζήτημα για δικαστήριο. Έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα, έχουμε καταχωρήσει την υφαλοκρηπίδα μας στα Ηνωμένα Έθνη. Ένα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μόνον με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο”.

-Κατήγγειλε την Ελλάδα ότι διαβάλλει την Τουρκία, και σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας διαρρέει άκρως απόρρητα σχέδια του ΝΑΤΟ (!), και την κατηγορεί για … προδοσία.

-Επέρριψε απολύτως τις ευθύνες στην Αθήνα για τα αδιέξοδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν “ήθελε συνομιλίες, η Αθήνα δεν ήταν έτοιμη να τις κάνει”.

-Κατηγόρησε την Αθήνα ότι, “αντί να μιλάει μαζί μας, εργάζεται εναντίον μας με τη Γαλλία και την ΕΕ.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του έχει ως εξής:

Αγία Σοφία

Süddeutsche Zeitung: Η Αγία Σοφία, κάποτε η πιο σημαντική χριστιανική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, είναι από το 1935 μουσείο. Τώρα θα πρέπει να μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Ως υπουργός Εξωτερικών, πώς σκοπεύετε να το εξηγήσετε αυτό στη διεθνή κοινή γνώμη;

Τσαβούσογλου: Και αυτό είναι ζήτημα κυριαρχίας. Οι Έλληνες ανακατεύονται σαν να τους ανήκει η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να μας δίδει εντολές. Δεν θα κάνουμε κάτι που δεν θα μπορούμε να εξηγήσουμε. Ο Σουλτάνος Mehmet Fatih κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453 και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, τα έγγραφα του ιδρύματος το τεκμηριώνουν.

ΝΑΤΟ

Ερώτηση: Στα μάτια της Γαλλίας, η Τουρκία γίνεται πρόβλημα για το ΝΑΤΟ. Πρώτα η διαμάχη για το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 και το αμερικανικό αεροσκάφος F-35. Τώρα η Άγκυρα μπλοκάρει τον αμυντικό σχεδιασμό για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής. Η Άγκυρα θέλει οι χώρες του ΝΑΤΟ πρώτα να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές ομάδες οι κουρδικές οργανώσεις YPG και PYD στη Συρία, οι οποίες πρόσκεινται στο PKK.

Τσαβούσογλου: Αυτά είναι ανοησίες. Οι Έλληνες διαδίδουν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες. Υποστηρίζουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής. Κάτι άλλο είναι αποφασιστικής σημασίας: Πρόκειται για άκρως απόρρητα σχέδια του ΝΑΤΟ. Ποιος βλάπτει τη συμμαχία παραποιώντας και διαρρέοντας άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ για να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία; Αυτό είναι προδοσία. Ζητούμε εσωτερική έρευνα στο ΝΑΤΟ.

Ελληνοτουρκικά

Ερώτηση: Ο πόλεμος στη Λιβύη είναι και μέρος της διαμάχης για την υπεροχή και τις πρώτες ύλες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκαλεί την Τουρκία «θρασύ ταραχοποιό της γειτονιάς».

Τσαβούσογλου: Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει μία φορά να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθος. Όταν ήρθε στην εξουσία, ο Πρόεδρος Erdoğan του προσέφερε συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Ο Erdoğan ήθελε συνομιλίες, αλλά η Αθήνα δεν ήταν έτοιμη να τις κάνει. Η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με γειτονικές μεσογειακές χώρες. Αντί να εργάζεται εναντίον μας με τη Γαλλία και την ΕΕ, η Ελλάδα θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με εμάς. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Γεωτρήσεις – Τσαβούσογλου: Αν θέλουν κλιμάκωση θα λάβουν απάντηση

Ερώτηση: Από τον Σεπτέμβριο και μετά, τα τουρκικά γεωτρητικά πλοία θα αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Τι θα κάνετε αν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα εμποδίσει;

Τσαβούσογλου: Ας επιχειρήσουν να το κάνουν! Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά μας πλοία: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν απάντηση.

Δικαστήριο της Χάγης – Καστελόριζο

Ερώτηση: Γιατί δεν πηγαίνετε απλώς σε ένα διεθνές δικαστήριο για να διευκρινίσετε την χάραξη των αμφιλεγόμενων θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο;

Τσαβούσογλου: Αυτό δεν είναι ζήτημα για δικαστήριο. Έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα, έχουμε καταχωρήσει την υφαλοκρηπίδα μας στα Ηνωμένα Έθνη. Ένα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μόνον με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο.

Το μικρό ελληνικό νησί Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και φέρεται να έχει 40.000 τετρ. χιλιόμετρα χωρικών υδάτων. Αυτό το μικρό νησί απέχει 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα χωρικά του νερά είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα δεχόταν κάτι τέτοιο; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα που μπορεί κανείς να τη μεταχειριστεί με αυτόν τον τρόπο;

Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξή του, ο Μ.Τσαβούσογλου απάντησε για σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν τόσο την ευρύτερη γειτονιά μας, όσο και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία.

Ειδικότερα:

Τουρισμός – κορονοϊός

Ερώτηση: Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, η Τουρκία έχει οργανώσει το δικό της σύστημα προστασίας και πιστοποίησης για τον τουριστικό τομέα, αλλά η γερμανική ταξιδιωτική προειδοποίηση παραμένει, και σε αυτήν η Τουρκία θεωρείται επικίνδυνη περιοχή. Τί θα γίνει τώρα;

Τσαβούσογλου: Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, αλλά δεν χάνουμε την υπομονή μας. Αυτή η ταξιδιωτική προειδοποίηση του Βερολίνου δεν ανταποκρίνεται σε αντικειμενικά κριτήρια. Η υγεία των Γερμανών τουριστών δεν είναι λιγότερο σημαντική για εμάς από την υγεία των πολιτών μας.

Έχουμε λάβει εκτεταμένα μέτρα προφύλαξης για να είναι οι τουρίστες ασφαλείς στο αεροδρόμιο, κατά τη μεταφορά, στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και σε όλα τα άλλα μέρη. Είπαμε τι θα κάνουμε αν εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε τουριστική περιοχή, πώς θα νοσηλεύσουμε τους ασθενείς.

Όποιος εργάζεται με τουρίστες χρειάζεται να διαθέτει πιστοποιητικό. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δεν θα γίνονται αποδεκτοί. Έχουμε δώσει την πιστοποίηση και τον έλεγχο στην TÜV Süd και σε μία άλλη γερμανική εταιρεία. Δεν διακινδυνεύουμε τίποτα.

Ερώτηση: Πιθανώς αυτά δεν πείθουν, η ταξιδιωτική προειδοποίηση ισχύει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τσαβούσογλου: Αυτό είναι άδικο. Η Τουρκία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις στην πανδημία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το σύστημα Υγείας μας, όπως και το γερμανικό, είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, και αυτό έχει καταδειχθεί κατά την πορεία της πανδημίας.

Ερώτηση: Λέτε ότι δεν βλέπετε επιστημονικούς λόγους. Υπάρχουν πολιτικοί λόγοι;

Απάντηση: Αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στον Heiko Maas. Αντικειμενικά δεν βλέπω καμία δικαιολογία για αυτήν την ταξιδιωτική προειδοποίηση. Με αυτήν δεν τιμωρούμαστε μόνον εμείς, αλλά και οι Γερμανοί πολίτες, και όχι μόνο οι τουρίστες. Υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις στον τουρκικό τουριστικό κλάδο, για παράδειγμα το αεροδρόμιο στην Αττάλεια το διαχειρίζεται η Fraport. Το όλο θέμα είναι μια απογοήτευση, αλλά θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση μαζί.

Προσφυγικό

Ερώτηση: Τι γίνεται με τους πρόσφυγες; Οι αριθμοί στη Βαλκανική Διαδρομή αυξάνονται ξανά. Τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Erdoğan δήλωσε ότι τα σύνορα προς την Ευρώπη είναι ανοιχτά. Η δήλωση του Erdoğan εξακολουθεί να ισχύει έως σήμερα;

Τσαβούσογλου: Ναι, ισχύει. Δεν απορρίπτουμε ούτε ένα πρόσφυγα που έρχεται στην Τουρκία, αλλά δεν σταματάμε και κανέναν που θέλει να συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλη χώρα. Η Τουρκία πλήττεται από το τεράστιο βάρος των προσφύγων εδώ και δέκα χρόνια, και όλα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα λόγω του κορωνοϊού. Το ζητούμενο δεν είναι να πληρώνει η Ευρώπη και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες. Απαιτείται συνεργασία. Πρέπει να βρούμε επιτέλους μια λύση.

Λιβύη

Ερώτηση: Η Τουρκία ελέγχει την κατάσταση στη Λιβύη και στο στρατιωτικό τομέα. Ήσασταν πριν λίγες ημέρες στην Τρίπολη, στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση. Επί ποίων θεμάτων συνομιλήσατε –επί μιας ειρηνευτικής λύσης ή για το αν θα σας επιτραπεί να χτίσετε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη;

Τσαβούσογλου: Συνομιλήσαμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη Λιβύη. Είμαστε στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης, όχι των πραξικοπηματιών. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έχει επιτύχει νίκες στο πεδίο της μάχης, αλλά ο πραξικοπηματίας Khalifa Haftar συνεχίζει την επιθετικότητά του.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει ισορροπία δυνάμεων, κατά τα άλλα ο εμφύλιος πόλεμος θα διαρκούσε δεκαετίες. Τώρα το ζητούμενο είναι και η οικονομία. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να φροντίσει τους πολίτες στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από το Haftar, χρειάζονται νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες. Αυτά κοστίζουν.

Όμως, ο Haftar εμποδίζει την κυβέρνηση να πουλήσει λιβυκό πετρέλαιο. Έργα υποδομής, στα οποία συμμετείχαν και τουρκικές επιχειρήσεις, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω του πολέμου. Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία, η χώρα χρειάζεται οικονομική υποστήριξη.

Σε αντίθεση με άλλα μέρη που εμπλέκονται σε αυτήν τη σύγκρουση, δεν έχουμε έρθει στη Λιβύη για να αρπάξουμε τις πρώτες ύλες της χώρας. Η Τουρκία θέλει πολιτική λύση, θέλει ειρήνη. Μετά την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας οδικός χάρτης. Συνομιλήσαμε και για αυτό.

Ερώτηση: Ο Haftar έχει θέση στη λύση;

Τσαβούσογλου: Όχι. Ο Haftar έχασε την ευκαιρία του, τελείωσε. Ήμουν μάρτυρας του πόσο απογοητευμένη ήταν η κα Merkel για την εμφάνιση του Haftar στο Βερολίνο, δεν θεώρησε ούτε καν απαραίτητο να έρθει στην Καγκελαρία. Ο Haftar δεν αξιοποίησε τις εντατικές προσπάθειές μας στη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός. Προτίμησε να επιτεθεί και δήλωσε ότι θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας. Μόνο όταν βρέθηκε στη γωνία, ενδιαφέρθηκε για την ανακωχή.

Ερώτηση: Έχουν και οι Ρώσοι την ίδια άποψη;

Τσαβούσογλου: Ο Πρόεδρος Erdoğan είπε στον συνάδελφό του Wladimir Putin ότι ο Haftar είναι πραξικοπηματίας και προειδοποίησε τον Putin να μην τον υποστηρίξει. Πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθειες από κοινού για να διατηρήσουμε την ενότητα της Λιβύης. Και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν ως προς αυτό, ενώ και οι ρόλοι της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης είναι σημαντικοί.

Ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400

Ερώτηση: Και οι S-400; Αυτό τουλάχιστον είναι αναμφισβήτητο, οι πρώτες αντιαεροπορικές πυραυλικές μπαταρίες είναι ήδη στην Τουρκία.

Απάντηση: Σε ό,τι αφορά τους S-400 -και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν ρωσικά οπλικά συστήματα. Και πόσο φυσικό αέριο παίρνει η Γερμανία από τη Ρωσία; Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι κάθε κράτος του ΝΑΤΟ μπορεί να αγοράσει για τη δική του άμυνα τα οπλικά συστήματα που θέλει να έχει. Θέλουμε τους S-400 για εμάς. Κανείς δεν θα πρέπει να αμφισβητεί εξ αυτού του λόγου την πίστη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ερώτηση: Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία παραμένει κακή. Πριν από μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση απελευθέρωσε χιλιάδες εγκληματίες από τις φυλακές λόγω του κινδύνου από τον κορωνοϊό, ή τους έθεσε σε κατ’ οίκον κράτηση. Ο μαικήνας του πολιτισμού Osman Kavala , ωστόσο, πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση. Είναι αυτός ο άνθρωπος πιο επικίνδυνος για την Τουρκία από καταδικασμένους δολοφόνους ή νονούς της μαφίας;

Απάντηση: Γιατί όλοι ρωτούν πάντοτε για τον Kavala; Οι Γερμανοί πηγαίνουν το βράδυ για ύπνο και ρωτούν για τον Kavala και σηκώνονται το πρωί για να ρωτήσουν για τον Kavala. Ο Osman Kavala αθωώθηκε σε μία δίκη, η αθώωση εφήρμοσε αυτό που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επομένως, η τουρκική Δικαιοσύνη λειτουργεί. Αλλά είναι πολύ πιθανόν να ασκηθούν και άλλες κατηγορίες εναντίον του Kavala. Εάν ήταν πραγματικά πολιτικός κρατούμενος, δεν θα είχε αθωωθεί στην πρώτη δίκη.

Διαφήμιση
Exit mobile version