ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης ετοιμάζει η Άγκυρα, στα πρότυπα του τουρκο-λιβυκού συμφώνου – Δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρεσβευτή στην Άγκυρα

ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης ετοιμάζει η Άγκυρα

Νέες χαράξεις θαλασσίων ζωνών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ίδια αυθαιρεσία, με την οποία χαράχθηκαν οι -δήθεν- “κοινές” θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας – Τρίπολης (Λιβύη), φαίνεται πως σχεδιάζουν οι ιθύνοντες εγκέφαλοι στην Τουρκία.

Οπως προηγουμένως, η Τουρκία χρησιμοποίησε για την επίτευξη των στόχων της την κυβέρνηση – μαριονέτα της Τρίτολης στη Λιβύη, τώρα, εάν ληφθούν υπόψιν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, το ίδιο θα επιχειρηθεί να γίνει με την ασταθή Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δεν ελέγχει παρά ένα μικρό κομμάτι γης, στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη.

Ειδικότερα, ο Faed Mustafa, πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Aydinlik, ότι η Παλαιστίνη μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της θαλάσσιας συμφωνίας οριοθέτησης της Τουρκίας με τη Λιβύη και να υπογράψει το δικό της σύμφωνο.

“Είμαστε ανοιχτοί -φέρεται να είπε- για κάθε ιδέα να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, και αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Έχουμε δικαιώματα στη Μεσόγειο.

Η Παλαιστίνη πρέπει να έχει μερίδιο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς και να υπογράψουμε μια συμφωνία.

Παλαιστίνη: Η Λωρίδα της Γάζας

Μπορεί, βέβαια, επιθυμία της Παλαιστινιακής Αρχής, έτσι όπως τουλάχιστον φέρεται να την εκφράζει ο Φαέντ Μουσταφά, να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστινιακής Αρχής.

Ομως, αν και παντελώς αυθαίρετη η χάραξη, όπως εξάλλου και αυτή μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, ακόμα και στο υποθετικό σενάριο που θα γινόταν, αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνο με την Λωρίδα της Γάζας. Πόσο μάλλον, αφού η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται εσώκλειστη, σε ηπειρωτικό έδαφος, στην Δυτική Οχθη.

Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή, με πρόεδρό της τον Μαχμούντ Αμπάς, είναι γνωστό ότι βρίσκεται στα μαχαίρια με την οργάνωση “Χαμάς”, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και έχει εκδιώξει από εκεί την Παλαιστινιακή Αρχή. Αραγε, ο εκπρόσωπος της Αρχής ρώτησε την “Χαμάς” προτού μιλήσει για οριοθετήσεις με την Τουρκία;

Οπως και να’ χει, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Αγκυρα εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει θεαματικα στενές σχέσεις τόσο με την “Χαμάς”, όσο και με τον Μαχμούντ Αμπάς. Κυρίως με την πρώτη. Ως εκ τούτου, το υποθετικό σενάριο της “οριοθέτησης” ΑΟΖ Τουρκίας – Λωρίδας της Γάζας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Θα ήταν, μάλιστα, μια ακόμα καλοστημένη προβοκάτσια τόσο προς την ελληνική, κυπριακή, όσο και -κυρίως- προς την ισραηλινή πλευρά. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όμως, η Αγκυρα θα άνοιγε ένα σοβαρότατο μέτωπο με το ίδιο Ισραήλ. Και είναι άγνωστο εάν επιθυμεί να πράξει κάτι τέτοιο σε αυτή τη συγκυρία, οπότε γίνονται έστω και κάποιες δειλές προσπάθειες επαναπροσέγγισης Τελ Αβιβ – Αγκυρας.

Η στάση Αμπάς στα ελληνοτουρκικά

Να σημειωθεί, πάντως, πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, σε σημαντικά Φόρουμ της Μέσης Ανατολής, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ισλαμική Διάσκεψη, έχει ανοικτά πάρει το μέρος της Αγκυρας, ειδικά σε θέματα που βλάπτουν τα ελληνικά συμφέροντα.

Ειδικότερα, έχει πολλάκις υπερψηφίσει τουρκικές προτάσεις περί της δήθεν καταπάτησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, κ.ο.κ. Κάτι που, επανειλημμένως τα προηγούμενα χρόνια είχε επισημανθεί στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής της Αθήνας, υπό μορφή έντονων διπλωματικών παρατηρήσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιαζόταν το οξύμωρο, από τη μια μεριά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να προβαίνει σε αυστηρές συστάσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή για τις φιλοτουρκικές θέσεις της, και από την άλλη κάποια ακτιβιστικά κομμάτια του κυβερνώντος κόμματος να ζητάνε εδώ και τώρα την δίχως όρους αναγνώριση του “κράτους” της Παλαιστίνης.

Τελικώς, ο μόνος χαμένος από όλη αυτή την κατάσταση, και τη στάση της Παλαιστινιακής Αρχής, ήταν η “Παλαιστινιακη υπόθεση”, η οποία, ως γνωστόν, έχει πολλούς οπαδούς στην Ελλάδα. Αλλωστε, παγκοσμίως το δίκαιο αίτημα για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, βρίσκει μεγάλο αντίκρυσμα.

Ως όλα δείχνουν, όμως, παρ’ ότι στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής ένα σημαντικό τμήμα της τρέφει φιλελληνικά αισθήματα, η ηγεσία του Μαχμούντ Αμπάς φαίνεται πως έχει αποφασίσει να επενδύσει στην Τουρκία και στην στήριξη που της παρέχει η Αγκυρα.

Η τελευταία, δε, στο πλαίσιο των νεοοθωμανικών βλέψεών της, επιθυμεί, μεταξύ άλλων, να εμφανίζεται ως ο πατερούλης των Παλαιστινίων και της “Παλαιστινιακής υπόθεσης”. Λόγος, για τον οποίο βρίσκεται σε ανοικτή, σκλήρή διένεξη με το Ισραήλ.

ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης (!)

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα που αναπαράγει τις δηλώσεις του Φαέντ Μουσταφά (Palestinian Authority ‘ready to sign maritime exclusive economic zone deal with Turkey’ – A pact with Palestine could strengthen Turkish oil and gas claims in the Mediterranean ), τα παλαιστινιακά εδάφη διαθέτουν ακτογραμμή κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, το Ισραήλ εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να προβούν σε δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στα “οικόπεδα” φυσικού αερίου της Γάζας, τα οποία ανακαλύφθηκε το 1999, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα.” Δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από το αέριο, εξαιτίας του Ισραήλ”, δήλωσε.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι λίγο πιο πέρα, μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ, το Τελ Αβιβ ήδη εκμεταλλεύεται κοιτάσματα που έχουν ανευρεθεί. Ως γνωστόν, οι ΑΟΖ στην περιοχή έχουν καθοριστεί με συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο, στην Κύπρο και στο Ισραήλ, καθώς και μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου (το κοινοβούλιο του Λιβάνου, ωστόσο, δεν έχει εγκρίνει τη συμφωνία!).

Κατά το παραπάνω δημοσίευμα, “μια συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις τουρκικές προσπάθειες για ελαχιστοποίηση των ελληνικών φιλοδοξιών, που στόχο έχουν να περιορίσουν την Τουρκία σε μια μια στενή ακτογραμμή”.

Στην περίπτωση, πάντως, που η Αγκυρα αποφασίσει να προβεί σε αυτό το βήμα, κρίσιμο ρόλο θα παίξουν τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως “ορμητήριο” της Τουρκίας. Κάτι, εξάλλου, που πράττει η Αγκυρα και σήμερα, εισβάλλοντας, δήθεν στο όνομα της υπεράσπισης των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι απαντά η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Marwan Toubassi, έκανε μια δήλωση μετά από κάποια δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις Θαλάσσιες Ζώνες και τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η συνθήκη.

Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή. Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ.

Παρακαλούμε όλα τα ελληνικά κανάλια και μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικά όταν μεταδίδουν επίσημες θέσεις, διασφαλίζοντας ότι οι δηλώσεις δεν μεταφέρονται αποσπασματικά ή δεν παρουσιάζονται εκτός πλαισίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα ευρίσκεται πάντα στη διάθεση όλων των δημοσιογράφων και των Ελληνικών ΜΜΕ, και οποιεσδήποτε επίσημες θέσεις αφορούν στα ελληνικά παλαιστινιακά θέματα εκφράζονται μόνο από τον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών”.