Στρατιώτης με covid-19 στην Κομοτηνή – Εντοπίστηκε μετά από ιχνηλάτιση επαφών του πατέρα του που νόσησε – Τι συμβαίνει στην Ξάνθη και τον Εχίνο για στρατιωτικούς

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Στρατιώτης της 388 ΠΑΠ στις Σάπες περιφέρεια Κομοτηνής ανιχνεύθηκε χθες Κυριακή με κορονοϊό. Ο στρατιώτης φέρεται να κόλλησε από την οικογένειά του, καθώς ο πατέρας του, μετανάστης στην Ολλανδία όπου εργάζεται, επισκέφθηκε την οικογένειά του τις προηγούμενες ημέρες. Το επόμενο διάστημα της επίσκεψης, νόσησε και έτσι ξεκίνησε η ιχνηλάτιση στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Στρατιώτης θετικός στον covid-19

Ο νεαρός στρατιώτης βρέθηκε θετικός στον covid-19 κι αμέσως σήμανε συναγερμός στην Μονάδα. Επίσημες πηγές από το ΓΕΣ, στις οποίες αποτάθηκε το Armyvoice.gr, επιβεβαιώνουν το περιστατικό και μας πληροφορούν ότι τέθηκαν σε εφαρμογή άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο στρατιώτης βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση, χωρίς να έχει νοσήσει, ενώ έγινε ιχνηλάτιση επαφών στο υπόλοιπο προσωπικό της 388 ΠΑΠ χωρίς να βρεθεί κάποιο κρούσμα.

Θα ήταν καλό να γίνει και το σχετικό τεστ, όπως συμαβίνει στις μονάδες του γειτονικού νομού Ξάνθης, όπου έχει τεθεί σε καραντίνα η περιοχή του Εχίνου.

Τι συμβαίνει στην Ξάνθη και τον Εχίνο για στρατιωτικούς

Δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα σε μονάδες της Ξάνθης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από την περιοχή. Το χωριό Εχίνος του Δήμου Μύκης Ξάνθης όπως είναι γνωστό έχει τεθεί σε καραντίνα από τις 18 Ιουνίου και ώρα 06:00 έως και τις 25 Ιουνίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε αυστηροποίηση των ήδη ισχύοντων μέτρων ως ακολούθως:

  • Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ όλο το 24ωρο  πλην μετάβασης τους  σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά  την μετάβαση τους  σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
  • Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).
  • Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στα όρια του χωριού λειτουργεί το «Τάγμα Εθνοφυλακής Εχίνου», με ολογάριθμο προσπωικό, το οποίο κυρίως διαμένει στην Ξάνθη. Η μετακίνησή του στο στρατόπεδο συνεχίζεται κανονικά, καθώς το προσωπικό δεν είχε έρθει σε επαφή με κατοίκους του χωριού.

Το Δ’ ΣΣ έχει λάβει μέτρα για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην περιοχή και έχουν διεύθυνση κατοικίας τον Εχίνο. Οι συγκεκριμένοι στρατιώτες παίρνουν άδεια εξόδου για την πόλη της Ξάνθης, αλλά δεν παίρνουν άδεια διανυκτέρευσης, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος πολιτών στο χωριό Εχίνος.

Επιπλέον με προφορική διαταγή του διοικητή του Δ’ ΣΣ, όπως μας πληροφορούν στρατιωτικοί από την περιοχή, δίδεται διευκόλυνση σε όσους στρατιωτικούς το επιθυμούν να μεταβούν στα συνεργεία του ΕΟΔΥ και να κάνουν τεστ για το κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον Βάιο Τσαπρούνη, πρόεδρο του πρωτοβάθμιου σωματείου στρατιωτικών της ΠΟΕΣ στην Ξάνθη, πολλοί στρατιωιτκοί έχουν επωφεληθεί και έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό, με αρνητικά αποτελέσματα.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα, όπως λεει στο Armyvoice.gr  ο κ. Τσαπρούνης, αναμένεται να γίνουν στην Ξάνθη από τον ΕΟΔΥ και τεστ αντισωμάτων, ώστε να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για την εξέλιξη του covid-19 στην περιοχή. Εκτιμά μάλιστα ότι η ηγεσία του Δ’ ΣΣ θα διευκολύνει τους στρατιωτικούς που επιθυμούν ώστε να υποβληθούν και αυτοί στο τεστ αντισωμάτων.

Στρατιώτης με covid-19 στην Κομοτηνή – Τι συμβαίνει στην Ξάνθη