ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ: ΜΗΝ τολμήσετε να καταργήσετε τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις διαμηνύει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών

Ανακοίνωση σχετικά με τις φήμες περί κατάργησης του συνδικαλισμού με νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, έβγαλε σήμερα η ΠΟΕΣ. Σε αυτήν επισημαίνει τι πέτυχαν οι στρατιωτικοί με τον συνδικαλισμό και στέλνει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ να μην τολμήσει να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Δεν γνωρίζουμε εάν το άρθρο έχει βάση ή όχι, θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι είναι μύθευμα και απέχει παρασάγγας από οποιαδήποτε πολιτική σκέψη, ιδίως υμών.

ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ: ΜΗΝ τολμήσετε να καταργήσετε τον συνδικαλισμό

Ωστόσο, για την ενημέρωσή σας, καθόσον θεωρούμε ότι επιμελώς κάποιοι προσπαθούν δολίως να σας αποκρύψουν την αλήθεια και την πραγματικότητα, αναδεικνύοντας ενδόμυχες κρυφές τους επιθυμίες που δεν μπόρεσαν διαχρονικά να εξωτερικεύσουν,

σας γνωρίζουμε και ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες προσπάθειες οι οποίες δεν καρποφόρησαν, καθόσον μετά από ήρεμη και νηφάλια προσέγγιση διαπιστώθηκε ότι τελικώς το όλο εγχείρημα θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα από ότι θα επέλυε, σε κρίσιμες για τη Χώρα περιόδους.

Σωματεία εν ενεργεία στρατιωτικών δημιουργήθηκαν και λειτουργούσαν ήδη από το 2004 μέχρι και το 2016, οπότε και νομοθετήθηκε ο συνδικαλισμός, μετά από σχετική απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου (3/2012), οπότε και μετατράπη- καν σε συνδικαλιστικά όμοια.

Κατά τα παρελθόντα μνημονιακά χρόνια οι περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών περιήλθαν μεσοσταθμικά στο 50% – 60%. Το σωματείο μας, λοιπόν, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) (με την τότε μορφή του) προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και πέτυχε εν έτει 2013 την ανατροπή του μισθολογίου των στρατιωτικών, με ιστορική απόφαση της Ολομελείας τους.

Δεν κάνουμε καμία λεπτομερή ανάλυση, απλώς επισημαίνουμε εκ νέου τα δύο (2) έτη. Το 2012 ισχυρή πλειοψηφική απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, περί αναγνώρισης του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και το 2013 επίσης ισχυρή πλειοψηφική απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, περί ανατροπής των μειώσεων στο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Και τις δύο (2) αποφάσεις προκάλεσε η Ομοσπονδία μας και οι πρωτοβάθμιες ενώσεις – μέλη της.

Σε κάποιους αυτό δεν άρεσε και σήκωσαν μανίκια για πόλεμο. Στο σύνολο όμως των στρατιωτικών ακούστηκε ως χαρμόσυνο γεγονός, το οποίο τη 14.12.2018 ολοκληρώθηκε, αφού τους επιστράφηκαν όλα τα οφειλόμενα και ευχαρίστησαν ποικιλοτρόπως την ΠΟΕΣ, το μοναδικό συλλογικό όργανο, που δεν είδε τη διεκδίκηση ως «ακτιβιστική» ενέργεια, αλλά ως υποχρέωση εκπροσώπησης των συμφερόντων των εν ενεργεία εν γένει στρατιωτικών.

Άλλωστε, εάν δεν ήταν η ΠΟΕΣ οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα ελάμβαναν ούτε ένα σεντ τη 14.12.2018. Πλέον πείστηκε μέχρι και ο τελευταίος στρατιωτικός ότι η εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών είναι αναγκαία προϋπόθεση λειτουργίας της ίδιας της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών της Χώρας, που οφείλονται να ελέγχονται και να λογοδοτούν, αλλά και το αναγκαίο όπλο του προκειμένου με στεντόρια θεσμική φωνή να διεκδικεί και να κερδίζει, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει ο συνδικαλιστικός νόμος και οι στρατιωτικοί κανονισμοί.

Έκτοτε, αυτοί που σήκωσαν τα μανίκια για πόλεμο, έβλεπαν ότι τα σχέδιά τους όχι μόνο να μην υλοποιούνται, αλλά τουναντίον να χάνουν έδαφος, αφού η ΠΟΕΣ και τα σωματεία της ισχυροποιούνται καθημερινώς και παράγουν πραγματικό έργο προς όφελος των μελών τους και όλων εν γένει των στρατιωτικών,

σε άριστη συνεργασία και επικοινωνία με την πολιτική και φυσική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και όχι δικαστικές αντιπαραθέσεις και έτσι επανάχαραξαν τα σχέδιά τους.

«Διαλύστε ό,τι δημιουργήθηκε». «Δημιουργείστε την αμφιβολία, τον πανικό, τη σύγχυση». «Βάλτε στα χείλη του κάθε Έλληνα στρατιωτικού τις λέξεις «σας βαρεθήκαμε όλους, μαλώνετε για τα οφίτσια και τις θέσεις σας»».

ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ: ΜΗΝ τολμήσετε να καταργήσετε τον συνδικαλισμό

Πράγματι, από το 2016 άρχισε η δημιουργία παράλληλων της ΠΟΕΣ σωματείων που μοναδικός τους σκοπός, προφανώς από άγνοια των ηγετικών τους στελεχών – συναδέλφων μας, που ακόμη και σήμερα αρέσκονται, εναποθέτοντας όλες τους τις δυνάμεις, ελλείψει πραγματικού παραγόμενου έργου λόγω αδυναμίας τους, σε φωτογραφίες και τουρ ανά την Επικράτεια, ήταν, είναι και θα είναι μέχρις εκπλήρωσής του, το «διαλύστε με κάθε τρόπο την ΠΟΕΣ».

Ενώ ξεκίνησε μονόπλευρα και εις βάρος των σωματείων της ΠΟΕΣ και της ίδιας της Π.Ο.Ε.Σ. μια αέναη δικαστική επίθεση (σε ποινικά, στρατιωτικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια), αλλά η ίδια η ΠΟΕΣ εξακολούθησε να παραμένει μια υγιής συνδικαλιστική οργάνωση,

το σχέδιο συνεχίζεται και πλέον, καθόσον η ΠΟΕΣ δεν μπορεί να διαβρωθεί και να διαλυθεί εκ των έσω, αυτά τα ίδια μυαλά προχωρούν προσδοκώντας την κατάργηση των νομοθετικών κανόνων λειτουργίας του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την πλήρη κατάργησή του.

Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να διαρρέουν ότι πρέπει με κάθε τρόπο να εξαφανιστεί η ΠΟΕΣ, γιατί μόνο αυτή διεκδικεί, ώστε να μπορεί να εφαρμοστούν φερόμενες σχεδιαζόμενες μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών. Αν είναι δυνατόν. Αν είναι δυνατόν να υπάρχει στο μυαλό σας έστω και ελάχιστη σκέψη για μείωση στους μισθούς των Ελλήνων στρατιωτικών.

ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ: ΜΗΝ τολμήσετε να καταργήσετε τον συνδικαλισμό

Αξιότιμε κε Πρόεδρε. Αξιότιμοι κοι Υπουργοί.

Απευθυνόμαστε σε εσάς, γιατί ξέρουμε πολύ καλά, καθόσον μέχρι σήμερα το έχετε αποδείξει, ότι στο μυαλό σας κυριαρχεί η δικαιοσύνη και η αντικειμενικότητα και σας ζητάμε να μην επιτρέψετε το πισωγύρισμα και την κατάργηση των νομοθετικών κανόνων στον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει βρει το δρόμο του. Μην επιτρέψετε να ανοίξει νέος κύκλος δικαστικών αντιπαραθέσεων. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι σε μια δικαιοκρατούμενη και δημοκρατική Ευρωπαϊκή Χώρα, όπως φιλοδοξεί να είναι η Ελλάδα μας,

το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά από απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, προσπαθείται να καταργηθεί δια καταργήσεως υφιστάμενου νόμου, σε μια χρονική δε στιγμή που η ομόνοια και η ομοψυχία πρέπει να έχει την πρώτη θέση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κανείς νόμος δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος. Κανείς νόμος δεν μπορεί να διαλύσει σωματεία. Μην αφήσετε να επικρατήσουν οι φωνές που διαλαλούν νυχθημερόν και σε όλη την Επικράτεια, ότι επέρχονται νέες μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών. Η ιστορία κρίνει και κρίνει αυστηρά. Ανα- καλέστε στη μνήμη σας το παρελθόν. Μην κάνετε τα ίδια λάθη.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινο- ποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και την καταψήφιση τυχόν άρθρου σε επερχόμενο νομοσχέδιο που θα καταργεί το δικαίωμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΑΔΕΔΥ, προς την οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλείται ωσαύτως για την ενημέρωσή της και εφόσον το κρίνει σκόπιμο για στήριξη της θέσης της Ομοσπονδίας μας, περί μη κατάργησης του άρθρου 30Γ του ν.1264/1982, με το οποίο λειτουργούν τα συνδικαλιστικά σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Οι περιφερειακές ενώσεις στρατιωτικών, μέλη μας και μη, καλούνται να ενημερώσουν όλες και όλους τις/τους βουλευτές των περιοχών τους προκειμένου να καταψηφίσουν φερόμενο άρθρο σε τυχόν νομοσχέδιο που θα καταργεί τη δραστηριό- τητά τους και την ίδια τη θεσμική τους οντότητα, να παραμείνουν δε σε ετοιμότητα για ενωμένη αντίδραση. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να στερήσει τη φωνή τους.

ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ: ΜΗΝ τολμήσετε να καταργήσετε τον συνδικαλισμό