ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης: Τι υποστηρίζει το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του πρέσβη τους στην Άγκυρα, που έχουν ανάψει φωτιά στην Μεσόγειο

Επιβεβαιώνει το Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ τις δηλώσεις του πρέσβη της χώρας τους στην Άγκυρα περί πρόθεση συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία, αλλά υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις έγιναν «εκτός παλισίου» ως απάντηση σε ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρέσβη.

Ωστόσο δηλώνει ότι επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα την Κύπρο και την Τουρκία και διευκρινίζει ότι επί του παρόντος δεν συζητούνται συμφωνίες με κανένα από αυτά τα μέρη, αφήνοντας σαφώς παραθυράκι για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Faed Mustafa, πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, δήλωσε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Aydinlik, ότι η Παλαιστίνη μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της θαλάσσιας συμφωνίας οριοθέτησης της Τουρκίας με τη Λιβύη και να υπογράψει το δικό της σύμφωνο.

“Είμαστε ανοιχτοί -φέρεται να είπε- για κάθε ιδέα να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, και αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Έχουμε δικαιώματα στη Μεσόγειο.

Η Παλαιστίνη πρέπει να έχει μερίδιο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς και να υπογράψουμε μια συμφωνία.

ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης: Τι υποστηρίζει το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Παλαιστίνης επισημαίνει:

Για να αποσαφηνίσει τις πρόσφατες δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Τουρκική Δημοκρατία που είδε το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων επιβεβαιώνει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν ληφθεί εκτός πλαισίου και αποδίδονται στον Πρέσβη ως απάντηση σε κάποιες ερωτήσεις που του ετέθησαν.

Κατά συνέπεια, το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι το Κράτος της Παλαιστίνης έχει στενές και καλές σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, και ότι το Κράτος της Παλαιστίνης είναι πρόθυμο να διατηρήσει την ευημερία και την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.

Το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι όλες αυτές οι σχέσεις βασίζονται κυρίως στην καλή γειτονία και στο διεθνές δίκαιο. Το Υπουργείο επιβεβαιώνει επίσης ότι επί του παρόντος δεν συζητούνται συμφωνίες με κανένα από αυτά τα μέρη.