Πυροσβεστικά αεροσκάφη: Χαμός στην Κύπρο για τουρκικό δάκτυλο στα αεροσκάφη που εξασφάλισε η Λευκωσία μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος RescEU

Πυροσβεστικά αεροσκάφη: Χαμός στην Κύπρο για τουρκικό δάκτυλο

Δυο αεροσκάφη από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος RescEU εξασφάλισε η Κύπρος από την Ισπανία για την φετινή αντιπυρική περίοδο. Ωστόσο κατηγορείται ότι η επιλογή του αεροδρομίου στο Ακρωτήρι,

ως βάση για τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη που εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε με βάση πολιτικά κριτήρια ή και κατόπιν άσκησης πιέσεων από πλευράς Βρετανών ή ψευδοκράτους.

Η όλη υπόθεση, που δημοσιεύεται στην κυπριακή εφημερία «Φιλελεύθερος» έχει ως εξής: Πολλά ερωτηματικά αλλά και έντονη δυσφορία καθώς και οργή

προκαλεί το γεγονός ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair που εξασφάλισε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. για τη φετινή θερινή περίοδο, θα σταθμεύουν στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου αντί στο αεροδρόμιο Πάφου.

Η άφιξη των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαΐου. Τα αεροσκάφη θα επιχειρούν από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Κύριος σκοπός της διαδικασίας εξασφάλισης των δύο πρόσθετων σημαντικών πυροσβεστικών εναέριων μέσων είναι να ενισχύσουν έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και την πρόληψη αφού θα πραγματοποιούν περιπολίες έτοιμα να δράσουν άμεσα όπου υπάρχει πυρκαγιά. Επίσης, αποτελούν προπομπό του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός εκ των κέντρων του συστήματος rescEU.

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και τα αεροσκάφη αυτή θα έρθουν στην Κύπρο με συγχρηματοδότηση της ΕΕ από τη οποία η Τουρκία  δεν είναι μέλος. Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι:

  • 1. Με πιο σκεπτικό η ΕΕ αποφάσισε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να μην σταθμεύσουν στο κρατικό αεροδρόμιο της Παφου;
  • 2. Γιατί αποφάσισε να σταθμεύσουν εκτός ΕΕ, στη βρετανική βάση αφού η Βρετανία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ;

Τι απαντά η κυπριακή κυβέρνηση

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι η απόφαση λήφθηκε κατόπιν σχετικής εισήγησης του Τμήματος Δασών, στην οποία γίνεται λόγος για καλύτερη και πιο έγκαιρη ανταπόκριση σε πυρκαγιές στην Ορεινή Λεμεσός και την περιοχή του Τροόδους.

Σε παρατήρηση ότι η πτητική απόσταση από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου είναι μόνο μερικά λεπτά μεγαλύτερη, απάντησε ότι τα αρχικά στάδια μιας πυρκαγίας είναι τα πιο κρίσιμα στην αντιμετώπισή της.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Γεωργίας ζήτησε και έλαβε γνωμάτευση από το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία από την στιγμή που δεν προνοείται η υπογραφή οποιαδήποτε γραπτής συμφωνίας, δεν υπάρχουν πολιτικοί παράμετροι στο ζήτημα.

Τα δυο αεροσκάφη θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ εάν χρειαστεί θα συνδράμουν σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης και σε γειτονικές χώρες.

Σημειώνεται ότι μόνο η Κύπρος και η Σουηδία κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα συγκεκριμένα μέσα αεροπυρόσβεσης, ενώ την ίδια ώρα η χώρα μας έχει ήδη υποβάλει αίτηση για να φιλοξενήσει μια εκ των βάσεων πυρόσβεσης στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος.