Η άλωση της Πόλης και οι βλέψεις του Ερντογάν – Γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι θα διαβαστεί μέσα στην Αγία Σοφία το εδάφιο της Άλωσης από το Κοράνι

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης

29 Μαΐου 2020, 567 χρόνια από τότε που η Πόλις Εάλω, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα διαβαστεί μέσα στην Αγία Σοφία, το εδάφιο της Άλωσης από το Κοράνι.

Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης, οργανώνονται στην Τουρκία εκδηλώσεις και με τον τρόπο αυτό παρέχεται μια επιπλέον ευκαιρία προβολής ισχύος και παντοδυναμίας του καθεστώτος.

Στόχος είναι η ανύψωση του ηθικού της τουρκικής κοινής γνώμης, ο αποπροσανατολισμός από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αλλά και η προβολή του Τούρκου προέδρου.

Η άλωση της Πόλης η Αγία Σοφία και οι βλέψεις του Ερντογάν

Ο Ερντογάν φιλοδοξεί μέχρι το 2023, ημερομηνία συμβολική που αφορά την επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής «Δημοκρατίας», να έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα και το αποτύπωμα, στη σύγχρονη τουρκική ιστορία και να έχει αντικαταστήσει τον Μουσταφά Κεμάλ στο τουρκικό εθνικό υποσυνείδητο.

Όπως έχω επισημάνει στο βιβλίο μου «Σε τροχιά Σύγκρουσης με την Τουρκία»: Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ψυχολογικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες και κατευθυνόμενες σε εχθρικές αλλά και φίλιες κοινωνικές ομάδες, με σκοπό να δημιουργήσουν τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε να εξυπηρετηθεί η επίτευξη των πολιτικών και στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών της.

Παράλληλα εκτός της πρόκλησης και ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, με αφορμή τις εξελίξεις στον Έβρο και τη δήλωση του κ. Δένδια ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως: «…η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι ντροπή να αποκαλούν την Τουρκία βάρβαρη χώρα…»

Το 1974, η λέξη «βάρβαρη χώρα» για την Τουρκία, ήταν αυτή που αποτέλεσε την απαρχή για όξυνση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου.

Tην 25η Μαρτίου 1974 ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος, εξέδωσε ημερήσια διαταγή με την ευκαιρία της ημέρας, όπου γινόταν μνεία των αγώνων του έθνους κατά του τουρκικού ζυγού.

Η Τουρκία παρερμηνεύοντας το περιεχόμενο της διαταγής, θεώρησε ότι θιγόταν το τουρκικό έθνος, με τη χρησιμοποίηση του χαρακτηρισμού «βάρβαροι». Με αφορμή την παρερμηνεία αυτή, ο τουρκικός τύπος άρχισε έντονη εκστρατεία κατά της Ελλάδας με πληθώρα ανακριβειών, όπως π.χ. ότι γίνονταν κινήσεις ελληνικών στρατευμάτων προς την μεθόριο, επιστράτευση, κ.λπ.

Η άλωση της Πόλης η Αγία Σοφία και οι βλέψεις του Ερντογάν

Η πολεμική αυτή χροιά δεν άργησε να φανατίσει τα πλήθη, που με την καθοδήγηση των φοιτητικών συλλόγων προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις. Στις 29 Μαΐου 1974, το σεισμογραφικό πλοίο «Chandarli» συνοδευόμενο από το σύνολο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, πραγματοποίησε έξοδο από τα Στενά του Ελλησπόντου για έρευνες στο Αιγαίο.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 20 Ιουλίου 1974, με πρόσχημα την προστασία των τουρκοκυπρίων κατόπιν του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε κατά του Μακαρίου, τα τουρκικά στρατεύματα με συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και θάλασσα, αποβιβάστηκαν στην Β. Κύπρο (Σχέδιο Αττίλας I), την οποία και κατέλαβαν.

Οι συμβολισμοί στις δράσεις της Τουρκίας είναι σημαντικοί και έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων, για τυχόν μελλοντικές ενέργειες που θα εκδηλωθούν από την πλευρά της.

Η άλωση της Πόλης η Αγία Σοφία και οι βλέψεις του Ερντογάν