Απαγόρευση κυκλοφορίας Τι ισχύει σχετικά με τις φήμες για καθολική απαγόρευση μετά τις συνεχείς απόπειρες πλήθους να μην μένει στο σπίτι

Τις τελευταίες ώρες οι φήμες για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έχουν πάρει φωτιά και, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από εμάς τους ίδιους. Πως; Με το αν τελικά θα μείνουμε σπίτι…

Το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως την τελευταία προειδοποίηση πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο ισχύσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από τον κορονοϊό.

«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται εάν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και μία εβδομάδα, θεωρείται όμως έσχατη λύση και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη αυτού του μέτρου μόνο αν διαπιστωθεί ότι η κατάσταση δεν έχει επιστροφή.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19 στην κοινότητα.

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, στην περίπτωση που χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή δεν θα είναι απόλυτη.

Πρόκειται να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται κάποιες μετακινήσεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβληθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.